RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban elfogadhatatlan, hogy bárki úgy gondolja, neki joga van ahhoz, hogy az utcákon elindul és aki neki nem szimpatikus, azt megveri ott, az utcán egész egyszerűen fogalmazva, lefújja paprikaspray-vel, megüti vasrúddal, viperával és saját kezébe veszi az általa igazságszolgáltatásnak gondolt dolgot. Igazából azonban csak egy végtelenül veszélyes bűncselekményt hajt végre, ami tűrhetetlen és elfogadhatatlan.

Még tűrhetetlenebb és még elfogadhatatlanabb, ha valaki, aki politikusként többletfelelősséget visel, ezek után nem az erőszak abbahagyására szólít fel, nem elnézést kér a közvéleménytől, nem megköveti a közvéleményt, nem mondja, hogy ezeknek a mozgalmaknak az alapjait is fel kell számolni, hanem még arról beszél, hogy a Szikrának az a felelőssége, hogy erkölcsi és jogi elégtételt követeljen az elmúlt hetekben őket ért támadás miatt. Tehát még egyszer: azok akarnak ideológiai elégtételt követelni, akiknek az ideológiai világából kinő az a csoport, amelynek tagjai Németországból, Olaszországból ideérkezve találomra kiválasztanak Budapest utcáin magyar és külföldi turista embereket és hátulról megtámadják őket, először a lábukat ütik, hogy földre kényszerítsék őket, utána megverik őket és közben paprikaspray-vel azért fújják le a szemüket, hogy ne lássák, kik az elkövetők. Tehát még a szemébe sem mernek nézni annak, akivel szemben ezt a cselekményt elkövetik, nem akarják, hogy őket lássák. Nos, egy ilyen csapat esetében nem arról beszélnek, hogy igen, megkövetjük a magyar közvéleményt, hogy filozófiai alapot szolgáltattunk ennek, hogy olyan mozgalmat építünk, támogatunk, amely ennek az ideológiai alapját megteremti, hanem még ők akarnak jogi elégtételt követelni.

(18.20)

Két politikustársunkról, Jámbor Andrásról és Tordai Bencéről elmondhatjuk, hogy igazi Gergényi-díjas politikusok, mert nekik a viperákkal az utcákon teljesen jogtalanul, agresszíven fellépő emberek igazából nem börtönbe zárandó bűnözők, hanem még arról beszélnek, hogy a mozgalomnak kell erkölcsi elégtételt követelni a magyar közvéleménytől. Úgy érzem, hogy teljes mértékben eltévesztik a szerepüket. Ők nem kommunista ifjúforradalmárok az 1900-as évek elején, hanem egy nagyon veszélyes időszakban, a veszélyek korszakában kell hogy felelősen tevékenykedjenek, és kellene hogy elutasítsák az erőszak minden formáját, nem pedig felmenteni az erőszaktevőket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage