VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Sajnos, odáig alacsonyodott a magyar kormány, az ön kormánya, hogy mára már nyílt háborút folytat a debreceni lakossággal szemben, csupán azért, mert nemet mertek mondani egy környezetpusztító kínai akkumulátorgyár beruházására. Tudjuk, önök is tudják, hogy a városban hónapok óta megy a közvélemény félrevezetése, az ott lakók megfélemlítése, sőt az adatok manipulálása is. Ez olyan szinten működik már, hogy a gyár vízellátásával kapcsolatosan mindez üzemszerűvé is vált.

Az eredeti tervekhez képest ugyanis az új kormányzati narratíva már az, hogy a gyár majd nagyrészt úgynevezett szürkevizet fog használni. Most ne menjünk bele abba, hogy a szürkevíz nem az a szürkevíz, ami definíció szerint annak kellene hogy legyen, de maradjunk abban, hogy tisztított szennyvíz. Az az őrület mindebben, hogy a szürkevíz-technológia egy szóval sem szerepelt a gyár által beadott engedélyeztetési dokumentumokban, mint ahogy nem szerepelt a kiadott környezetvédelmi engedélyekben sem.

Kérdésemre a kínai beruházó képviselője, sőt a Debreceni Vízmű vezetője is csak feltette a kezét, hümmögött, és azt mondta, hogy kérdezzenek mást, ők nem tudják, vagy nem is akarják tudni, kérdezzem a polgármestert. A polgármester viszont mélyen hallgat. Az ügyben minden kormányzati szereplő csak terel és hazudozik.

Ezért jobb híján most önhöz fordulok, államtitkár asszony. Válaszoljon: a város zöldprogramja eredetileg a szürkevizet öntözésre kívánta felhasználni, most a kínai gyárral etetik-zabáltatják mindezt fel, holott sem a környezetvédelmi engedélyekben nem szerepelt eredetileg, sem az akkumulátorgyár engedélyeztetési dokumentumaiban. Mennyiben tekinti ezt környezettudatosnak? Mi lesz a debreceni aszályos, sivatagosodó földekkel? Milyen fázisban áll a szürkevíz-vezetékrendszer tervezése, ha egyáltalán megkezdődött, az esetleges kiépítése, hiszen el kellene ezt kezdeni. A tervek szerint hány kilométeres rendszerrel számolnak? A csővezeték nyomvonala érinte magántulajdont, ha igen, megtörténte az érintett tulajdonosok tájékoztatása, esetleg kártalanítása?

Azaz, mikor kezdődik a rendszer kiépítése, és mikorra várható annak a befejezése? Milyen költséggel számolnak a szürkevízrendszer kiépítése kapcsán, és ez milyen finanszírozásból fog megvalósulni? Köszönöm szépen és várom válaszát. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage