DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném visszautasítani azt, hogy mi nem vesszük komolyan a debreceniek aggodalmait. Azt, hogy ezzel az üggyel kiemelten foglalkozunk, az a vitanap is mutatja, amin részt vettünk. Ugyanakkor az nagyon-nagyon szomorú volt, hogy azok a személyek, akik ezt indítványozták, kezdeményezték, nem voltak itt. Például Szabó Timea képviselőtársunk nem jött el, Sebők Éva képviselőtársunk pedig egyszerűen úgy fogalmazott, hogy semmi értelme a vitanapnak. Én azt gondolom, hogy igenis van értelme, és van értelme annak, hogy ezekről a kérdésekről beszélgessünk.

A mai nap Szijjártó Péter külügyminiszter úr egyébként részletesen beszélt a vízigénnyel kapcsolatos kérdésekről, a debreceni vízbázisról. Elmondta azt, amit már mi is elmondtunk korábban, de most szeretném megismételni. A debreceni vízbázis visszapótlódása jelenleg 75 ezer köbméter naponta. Debrecen város vízigénye 40 ezer köbméter naponta. S arra is utalt, hogy a nyolcvanas években 90 ezer köbméter vizet fogyasztott naponta a város a szocialista nagyipar térnyerése miatt. Az új akkumulátorgyár vízigénye átlagosan 3378 köbméter lesz. A debreceni közgyűlés múlt év júliusában az ellenzéki képviselők egyhangú támogatásával szavazta meg azt, hogy olyan ipari infrastruktúra épüljön a déli ipari övezetben, amely összesen 24 ezer köbméter víz felhasználását teszi lehetővé. Azt gondolom, hogy ez megnyugtató válasz kell hogy legyen.

Ami a szürkevizet illeti, mert képviselő úr ezzel kapcsolatban tett fel kérdést: tájékoztatom, hogy a nemzetközi szakzsargon szerint azt a vizet nevezzük szürkevíznek, amit már egyszer használtunk, például kézmosásra, fürdésre, és nem lehet meginni vagy főzni vele. A használt vizet vagy szürkevizet sok területen lehet hasznosítani. Az elnevezés nem a színére utal, hanem a víz minőségét jelenti. Kérem képviselő urat, hogy ezzel kapcsolatban fogadja el az álláspontunkat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage