ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A ’22-es költségvetés a szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti intézmények személyi juttatásaira bérpótlékkal együtt 122 milliárd forintot szán. A ’23-as eredeti költségvetés, illetve a parlament elé most idekerült módosítás 135 milliárdot adna, ez nominálisan 10 százalékos növekmény, csakhogy menet közben 25-26 százalékosra nőtt a brutális infláció. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a szociális terület alulfizetett és túlterhelt dolgozóinak a helyzete egészen egyszerűen katasztrofálissá fog válni.

Államtitkár úr, hogyha az ágazat méltánytalan helyzetben lévő dolgozóinak a béremelése önmagában nem lenne elég indok, akkor szeretnék még két ilyen okot fölhozni, ami ezt alátámasztja. Az egyik: a sajtó teli van gyalázatos pedofil esetekkel, illetve szörnyű gyermekbántalmazásos történetekkel. Félreértés ne legyen, én nem a szigorú büntetés ellen kívánok beszélni, viszont szeretném a fókuszt ráirányítani a megelőzésre és az áldozatsegítésre, ez viszont anélkül nem fog menni, hogy a terület, a szociális szféra dolgozóit ne támogassák, ne segítsék meg az eddigieknél is jobban.

A másik ilyen ok: a józan paraszti ész óta ismeretes, vagy aki ilyesmivel nem rendelkezik, az mondjuk, a Nobel-díjas közgazdász, James Heckman óta tudhatja, hogy az oktatásra fordított összegek úgynevezett megtérülési-beruházási rátája meredeken csökken a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek esetében, hogyha rossz a családiháttér-index.

Államtitkár úr, ez azt jelenti, hogy ha a beavatkozás késő, és hiába fordítanák  bárcsak így lenne  az Isten minden pénzét az oktatásügyre, hogyha ezek a hátrányok már fölhalmozódtak, akkor azokat nem tudják kompenzálni. Ehhez lennének szükségesek azok a szociális szférában dolgozó szakemberek, akik egyre kevesebben vannak, mert otthagyják ezt a területet.

Szóval, felelős konzervatív párt képviselőjeként érdeklődöm, mit kívánnak tenni annak érdekében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy azt a szociális katasztrófahelyzetet megakadályozzák, ami maga alá fogja temetni az ott dolgozó embereket is. Várom a válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage