KÁLMÁN OLGA (DK): Rendben van. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Önök napról napra megpróbálnak megoldani egy logikai bűvészmutatványt. Magyarországon tombol Európa legmagasabb inflációja, és mindeközben Magyarországon viszik haza az emberek Európa egyik legalacsonyabb fizetését. Eközben nemcsak a nyugati országok, hanem a keleti szomszédunk, Románia is megelőzött minket az átlagfizetések nagyságában, miközben ott az infláció is jóval alacsonyabb.

Románia, emlékszünk még, hogy sokkal szegényebben és meggyötörtebben szabadult ki a kommunizmus fogságából, mint Magyarország, majd a két ország közel három év különbséggel lett az Európai Unió tagja, ahol ugyanabban a nemzetközi gazdasági környezetben, ugyanolyan feltételekkel kapott uniós támogatásokat.

(19.10)

Akkoriban még rémálmainkban sem gondoltuk azt, hogy Ausztria helyett a sokszor alábecsült Románia gazdasági mutatóival kell majd egyszer versenyeznünk, pedig az Orbán-kormány elmúlt 13 éve után pontosan így áll a helyzet: Magyarország nem jut hozzá az uniós pénzekhez, miközben Románia hozzájut. Az orbáni infláció miatt az élelmiszerek drágulása a legmagasabb Európában, miközben a román átlagbér és minimálbér is magasabb, mint a magyar. Ezek a nyers tények, amelyekkel az önök szankciós hazugságai egész egyszerűen nem versenyezhetnek.

Ezek jelzik az önök totális gazdaságpolitikai kudarcát. Ezért mondjuk azt, hogy az árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy hazahozzuk az uniós pénzeket; kijelöljük az euró bevezetésének céldátumát, és helyreállítsuk a nemzetközi bizalmat a magyar gazdaság iránt.

Kérdezem hát államtitkár urat: miért előzött meg minket Románia, és miért nem ismerik be végre, hogy az önök 13 éves kormányzása miatt kell megélnie a magyar embereknek Európa legkisebb fizetéseiből Európa legnagyobb inflációja mellett? Köszönöm. (Taps a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage