VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is, ön egy magát papíron konzervatív jobboldalinak valló párt tagjaként, azt kell mondjam, hogy ismét felsorakozik a brüsszeli diktátumot szajkózó magyar baloldal mellé. Ennyit az ön pártjának valódi irányultságáról.

Azt a leghatározottabban kell hogy visszautasítsam, hogy a magyar kormány veszélyeztetné a hazai egyetemi autonómiát. Mégis miből következtet erre, tisztelt képviselő úr? Csak nem abból próbál meg erre következtetni, hogy a felsőoktatás megújításának érdekében hazánkban is lehetőséget biztosítottunk az alapítványi modell bevezetésére, követve a nemzetközi  és egyébként hangsúlyozom  európai uniós gyakorlatot is.

Önnek  mint aki magát szívesen tekinti oktatási szakembernek , azt gondolom, hogy pontosan tudnia kellene (Dr. Brenner Koloman: Ez a te szádból azért erős volt, babám!), hogy a külső érintettek bevonása a felsőoktatási intézmények működésébe az elmúlt évtized jellemző nemzetközi trendje. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, nemcsak a világon, nem a világ nagyobb országaiban, hanem egyébként az Európai Unióban is világ vezető egyetemei alapítványi modellben működnek. Ilyen a Harvard, ilyen a Princeton vagy akár a Yale Egyetem, és Nyugat-Európában is vannak politikusok az egyetemek kuratóriumában. Ön úgy gondolja, hogy az esetükben veszélyben van az egyetemi autonómia? Mert ha nem, akkor ön is csatlakozott a hazánkkal szemben kettős mércét alkalmazó brüsszeli és hazai baloldali véleményformálókhoz. (Dr. Brenner Koloman: Szakmailag nulla!)

Az egyetemi modellváltás eredményei az ön állításával szemben megkérdőjelezhetetlenek. Sikeres versenyképességi fordulat következett be a magyar felsőoktatásban, amit a hazai magyar egyetemek nemzetközi rangsorolása egyébként objektív módon igazol. A világ egyik legnagyobb egyetemi rangsora, a Times Higher Education egyetemi rangsor október 16-án tette közzé a legfrissebb egyetemi rangsorát, amelyben 2021-ben 9, 2022-ben már 11 magyar egyetem szerepel a top 5 százalékban, amelyre a hallgatóknak egyébként kétharmada jár.

A nemzetközi adatbázisokban indexelt közlemények, tehát a hivatkozások száma a modellváltó egyetemek esetén összesítve, 2020-hoz viszonyítva 18 százalékkal növekedett egy év alatt. A szakterületén top 50 százalékba tartozó közlemények száma 2020-hoz viszonyítva a modellváltó egyetemek esetében összesítve 26 százalékkal növekedett 2021-ben.

A külföldi hallgatók létszámával kapcsolatban is jelentős növekedést értünk el. A 2013-as szinthez képest 2022-ig közel 74 százalékkal nőtt, a legfrissebb statisztikai adatok szerint több mint 41 ezer fő jár magyar egyetemekre.

Fontos megemlíteni azt is, hogy míg 2010-ben a hallgatók 69 százaléka jutott be államilag finanszírozott férőhelyre, addig ma ez az arány 82 százalék. Emellett széles ösztöndíjháló is segíti a hallgatóinkat. Az egyetemek tehetséggondozási, szociális, tanulmányi, közösségi, mobilitási ösztöndíjakat vehetnek igénybe, 33 program keretében több mint 170 ezer hallgatót 72 milliárd forint összértékben támogatnak.

Ami a brüsszeli követeléseket illeti, tisztelt képviselő úr, tisztázzunk valamit! 2022-ben a kondicionalitási eljárás során megfogalmazott vállalásainkat 2022. szeptember végéig teljesítettük. Határozott álláspontunk tehát az, hogy a brüsszeli követeléseknek uniós jogalapja nincsen. Természetes módon szeretnénk hozzájutni egyébként a Magyarországnak járó forrásokhoz, és azt gondolom, hogy a hazai ellenzéknek is kutya kötelessége lenne ebben egyébként segíteni a magyar hallgatókat és a magyar családokat, önöknek is, főleg akik magukat most már konzervatívnak is nevezik.

Egyébként egy tárgyalási folyamat kellős közepén vagyunk, aminek a következő része, ahogyan ön is említette, Navracsics miniszter úr brüsszeli tárgyalásai lesznek, és természetes módon megállapodásra törekszünk, pontosan azért, hogy legyen ösztöndíjprogram, de egyébként akár megegyezünk a brüsszeliekkel, akár nem, a magyar kormány az ösztöndíjakat mindenképpen ki fogja fizetni. Ebben az esetben, ha nem lesz megállapodás Brüsszellel, akkor a magyar költségvetés fog helytállni, mert mi, önökkel ellentétben nem hagyjuk, hogy a magyar hallgatók legyenek a kárvallottjai a brüsszeli politikának. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage