DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos a határozati javaslat tárgyalásán rögtön az elején leszögezni mindazokat a minimumelveket, amelyekben, úgy gondolom, mindannyian egyetértünk és amelyben a Jobbik-Konzervatívok is egyetértenek a társadalom többségével, illetve a pártok többségével.

Mindannyiunknak fontos, és ezt a tegnapi napon is elmondtuk, de akárhányszor felszólalunk, el kell mondani: mindannyiunknak elsődleges és fontos a béke, egy béke iránti igény lakozik szerintem minden jóérzésű ember szívében, éppen ezért állunk értetlenül az előtt, amit az oroszok a háború megindításával, az agressziójukkal tettek. Ez minden jóérzésű európai, de szerintem a világ bármely pontján élő embernek elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan volt.

Egyet kell értenünk abban is, hogy fájó veszteség mindannyiunknak, ami Kárpátalján történik. Egyrészt az őshonos, magyar ajkú kisebbség bevonásával és a harcokban való részvételével fájdalmas veszteséget szenved el az ottani közösség, a háború elől menekülő áttelepülőkkel szintén veszteséget szenved az ottani közösség. Lassan ott tartunk, hogy Kárpátalja gyönyörű tája kiürül. Együtt érzünk azokkal a honfitársainkkal, akik ezt a veszteséget elviselik. De túl azon, hogy együtt érzünk velük, le kell szögezni és el kell ismerni mindenkinek az erőfeszítését az elmúlt egy évben, legyen szó családokról, magánszemélyekről, karitatív szervezetekről vagy akár az állami segítségnyújtásról, vagy az egyházak segítségnyújtásáról, amelyet humanitárius akcióként, humanitárius segítségként az elmúlt egy évben nyújtottak mindazoknak, akik menekültek a háború borzalmai elől. Az egy évre visszatekintve azt lehet mondani, hogy az egyik nagy közös vívmányunk volt, hogy Magyarország segítette azokat, akik menekültek, és segítette azokat a honfitársainkat, akik elhagyni kényszerültek otthonukat.

Viszont arról is beszélni kell és rá kell térni a közös minimumok megfogalmazása után, amelyben szerintem mindannyian egyetértünk, hogy a javaslatnak mi is a célja, és hogy is néz ki maga a javaslat. A javaslat első mondata egyből hibásan indul, hiszen azt feltételezi vagy azt próbálja felvázolni  idézek belőle , hogy „egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között”, holott, tisztelt képviselőtársaim, a valóság az, és így kellene hangzania, hogy egy éve támadta meg Oroszország Ukrajnát, hiszen mégiscsak ez a történeti hűség.

Magának a határozati javaslatnak a célja a béke megteremtése. Többen értelmezték, hogy mit is jelent a béke. Mi hiszünk abban, hogy egy tartalomteljes béke, az igazságos béke az, amelyről beszélni és amelyért cselekedni kell, de valójában ez a javaslat nem más, mint enélkül egy levegőben lógó békejavaslat, egy béke további részletes kibontásának az igénye nélkül megszületett mondatok halmaza. Erről a békéről így nagyon nehéz beszélni. Ez nem az a béke, amely álláspontunk szerint Magyarországé, Ukrajnáé, a civilizált nemzetek békéje. Ez valójában nem egyezik azzal az igazságos békével, és itt vitatkozni kell a KDNP-vel…  hiszen miszerintünk létezik igazságos béke, és a Vatikán is ezt üzente, és egy kereszténydemokrata képviselőnek, ha mást nem, ezt tiszteletben kell tartani, nyilván vitatkozni lehet azzal az állásponttal, amit a Vatikán ebben képvisel, de mi hiszünk abban, hogy létezik igazságos béke ebben a kérdésben, és mi ezt tűztük a zászlónkra. Hiszen ebben egyetértünk a Vatikánnal, ebben egyetértünk azokkal, akik valójában ezt a célt szeretnék megfogalmazni.

Azt is ki kell mondani, hogy igazságos és tartós béke pedig nincs anélkül, hogy a megszálló orosz csapatok ne vonulnának vissza az ő területükre. Mi ezért fogalmazunk markánsan, és sajnálom, ha ez bántja esetleg valakinek az önérzetét, viszont Magyarországon voltunk olyan helyzetben és átérezzük, hogy az ukránok mit éreznek  és ki is kell mondani a történeti hűség miatt, hogy ruszkik, haza! , akik ott élnek és ezt a háborút elszenvedik, és gondoljanak azokra a területekre, amelyek talán orosz ajkú népességgel kevésbé ellátottak voltak, gondoljanak Kijevre, amikor ott zajlott a háború, gondoljanak a bucsai mészárlásra, gondoljanak arra, hogy hol tart most a mészárlás és a rombolás, az értelmetlen rombolás után az újraépítés, akkor meg tudják érteni, hogy mit is jelent valójában az, hogy az orosz csapatoknak el kell hagyni az ukrán állam területét. Amíg ezt nem mondjuk ki, addig nem lehet igazságos békéről beszélni. Amíg ezt nem mondjuk ki, az nem más, mint az akasztófák békéje, a jeltelen sírok békéje és november 4e békéje. Az ukránokat ebbe belekényszeríteni nem lehet.

A javaslatban szereplő béke, amit önök javasolnak, az egyébként nem más, mint Putyin békéje, nyugodtan mondhatnánk azt is, hogy önök a putyini frakció.

(11.50)

És azt világosan kell önöknek is látniuk, hogy nem a Putyin által diktált határozat fogja megvédeni hazánkat, hanem a NATO és Európa közössége.

Világosan látniuk kell azt is, hogy nekünk Európa a biztonságunk. Aki nem így gondolkozik, az valójában ki akarja vezetni Európából Magyarországot. És itt meg kell állnunk egy pontra. Orbán Viktor és a párttársai azért fogalmaznak ilyen javaslatokat, és azért kevernek bele szankcióról, azért kevernek bele az előző választásról, az Európai Közösséggel való vitájukról és az ezzel kapcsolatos álláspontról való állásfoglalást ebbe a határozati javaslatba, mert mindennel azon dolgoznak, és ki kell mondani, az a szomorú tervük, hogy az Európai Közösséggel szakítani szeretnének. Minden egyes ilyen lépés és az elmúlt évek lépései azt alapozzák meg, hogy a kormány és a kormányfő valójában ki szeretné vezetni Magyarországot az Európai Unióból. Mondjuk ki nyíltan, erről van szó.

A Fidesz célja tönkretenni és elárulni, majd kivezetni Magyarországot az EU-ból, hogy aztán korlátlanul uralkodhassanak az oroszok segítségével. Ez szégyen, tisztelt hölgyeim és uraim, abban az országban, amely 1956-ban egymaga szembeszállt az egész szovjet hadsereggel. És ma ismét a Kreml bábja és ma ismét a Kreml bábjai vannak hatalmon. Ez  pontosan érdemes beszélni , amit önök javasolnak ebben, olyan, mintha Putyin javasolná a békét; és egy olyan békét akar ráerőltetni az egész világra, amely nem vezet megnyugvásra, és nem vezet valós, tartós és igazságos békére. (Nacsa Lőrinc: Miről beszél?)

Tragikus látni azt is  és erről is beszélni kell, hiszen ennek van egy nagyobb vonulata , hogy minden, ami most történik, abba az irányba vezet, hogy Magyarország elszigetelődik. Láttuk ezt az elszigetelődést, láttuk az elszigetelődést Trianon előtt, megtanultuk az ebből való leckét, mi, magyarok ebben mindig károsultak voltunk, és nemzeti tragédiához vezetett az, amikor Magyarország a szövetségeseitől, a barátaitól, a szomszédaitól, akár a térségben élőktől elszigetelődött.

Az történik, tisztelt képviselőtársaim, hosszabb távlatba helyezve, hogy egy új vasfüggöny készül leereszkedni Európára, és ebben a vasfüggönyben, úgy látszik, hogy az önök frakciója, a kormánypárti frakció és a kormány azt választotta, hogy ismételten a vasfüggöny keleti oldalán leszünk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én ma vagyok 40 éves, az én szüleim… (Közbeszólások: Isten éltesse!  Taps.), nem a taps miatt hoztam fel, hanem az én szüleim, amikor én hétéves voltam, pont úgy, mint ahogyan az én kisfiam, ők akkor voltak olyan korban, mint én. A rendszerváltást élték meg. Ők abban reménykedtek, és abban bíztak, hogy ezt az országot azon az úton lehet tovább vezetni, szabadulva a kommunista, baloldali és Moszkvából diktált érdekektől, amely Európa felé vezet; hogy a felé az út felé megyünk, amit Szent István számunkra kitűzött. És most én 40 évesen itt állok, és azt tapasztalom, hogy az ország abba az irányba sodródik, és abba az irányba tart, hogy mire az én fiam 40 éves lesz, megint azzal a problémával kell szembenéznie, hogy eljön egy rendszerváltás, mert a vasfüggöny keleti oldalán van, és az elmúlt 33 évet Oroszországhoz kötve, a keleti érdekek mellett töltötte el.

Mindannyiunk közös felelőssége, hogy ez ne valósuljon meg. Mindannyiunk közös felelőssége az, hogy ha leereszkedik ez a vasfüggöny, Magyarország annak ne a keleti felén legyen, ne a moszkvai érdekek végrehajtója legyen, hanem erős szövetségese legyen annak a védelmi szövetségnek, amit NATO-nak hívunk, erős szövetsége legyen az Európai Közöséggel, mindazokkal az európai népekkel, amelyek egymással közösségben élnek, és egymás bajait, kihívásait közösségben kívánják megoldani, mert ismételten le kell szögezni: nekünk Európa a biztonságunk.

Értelmezhetetlen, tisztelt képviselőtársaim, amikor a szankciókról beszélnek egy ilyen javaslatban, hogy a szankciókat önök miként ítélik meg. Hiszen itthon a szankciók ellen óriásplakát-kampányt vezetnek, az eredményéről kiírják, hogy 97 százalék nem támogatja, de a kormány tisztségviselői és az ott lévő, Európai Tanácsban szavazó tisztségviselői megszavazzák ezeket a szankciókat. Kilencből kilenc vagy most már tízből tíz szankciót szavaztak meg  nem véletlenül hívják a háta mögött Orbán Viktort a szankciókirálynak. És, ugye, nem új fiú ő Brüsszelben, de ettől függetlenül úgy tűnik, hogy minden egyes dolgot gond nélkül végrehajt, és itthon teljesen másról beszél. Amikor önök összemossák a szankciók kérdését a békével és a háborúval, akkor önök szimplán csak a saját narratíváikat és az önös érdeküket építik, annak a békéhez valójában semmilyen köze nincs.

Ha lehetne javasolni nyilatkozatot, hogy még mit fogadjunk el, akkor arról is szólhatna ez a mostani politikai nyilatkozat, hogy miként tárgyaljuk újra a Gazprommal a szerződést, amelyben Európa egyik legdrágább gázát egyébként ötszörös áron szerezzük be; hogy ez miért jó, vagy miért nem jó a magyar embereknek; hogy valójában mi van azokba a szerződésekbe pontosan beleírva, és hogy mit kért önöktől cserébe ezért Putyin és Oroszország; hogy vane esetleg összefüggése a mostani nyilatkozatoknak azzal, ami a gázszerződések mellett van. Érdemes lenne tisztázni, hogy a magyar miniszterelnöknek vagy a Külügyminisztériumnak milyen kapcsolatai vannak Oroszországban, túl azon, hogy Barátságért érdemérmekért mennek. (Nacsa Lőrinc közbeszól.)

Lezárásként azt tudom önöknek mondani, nyújtottunk be módosító javaslatokat. Ezek a módosító javaslatok egy az egyben azt kísérlik meg, hogy az igazságos békét hozzák el; hogy a magyar parlament olyan nyilatkozatot adjon ki a kezei közül, amely világossá teszi a tényleges, valós álláspontunkat, és szolgálja a valós és igazságos békét. Nem kérünk többet önöktől, mint amit az ENSZ-közgyűlési határozatban megfogalmaztunk, azaz hogy az orosz csapatok vonuljanak ki arról a területről, ahol nekik semmi keresnivalójuk.

A Jobbik-Konzervatívok elkötelezett a háború mihamarabbi békekötéssel történő lezárása mellett, és támogatjuk a kormányt egyébként ebben, minden olyan lépésben, amely ehhez szükséges. De, hozzátesszük, olyanokat támogatunk, amelyek elősegítik a vatikáni felfogású, igazságos békét. Ehhez azonban az eddigi politikai felfogásuk és politikai módszereik lényeges megváltoztatására van szükség, ami ebből a határozati javaslatból, tisztelt képviselőtársaim, teljes egészében hiányzik.

Javaslom, használjuk fel az elkövetkezendő másfél hetet arra, hogy ezt a javaslatot javítsák ki, és szolgálják valójában azt a békét, amely megnyugvást, amely igazságot hozhat a háborúval sújtott országnak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage