KANÁSZ-NAGY MÁTÉ, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden szeretnék kapcsolódni a vitához, és energiapolitikai szemontból szólalnék fel, hiszen az energiapolitika ebben a biztonságpolitikai, geopolitikai háborús helyzetben, azt gondolom, nagyon-nagyon fontos jelentőségű, és Magyarország számára is nagyon fontos.

Ugyanis, ha valamit bebizonyított az oroszok agressziója, ha valami egyértelművé vált az elmúlt egy évben, az az volt, hogy a fosszilis energián alapuló világrendnek vége van. Ezt az LMP részéről mi, zöldek már több mint egy évtizede hangsúlyozzuk, és mostanra legalább kezdünk egyre szélesebb körben eljutni addig a gondolkodásig, hogy a fosszilis energia nem olcsó, soha nem volt olcsó, ráadásul rendkívül veszélyes, és nem csökkenti az energiafüggetlenséget, hanem kifejezetten növeli azt. Azért tartjuk rendkívül károsnak, kockázatosnak és a háború eszkalálódása szempontjából nagyon veszélyesnek, hogy a világ és benne Európa és Európán belül pláne Magyarország még mindig a fosszilis energiával finanszírozza ezt a gyalázatos agressziót.

Amit ráadásul a magyar kormány művel ezen a területen, nemhogy nem megoldás, hanem még tüneti kezelésnek sem elég. A mostani energiaválság annak az elhibázott politikának a kövekezménye, hogy a kormány az elmúlt évtizedben tagadta a zöldátállást.

(12.30)

És ebben a helyzetben még érthetetlenebb, hogy még mindig annyira ragaszkodnak a fosszilis energiához, a kőolajhoz, a földgázhoz, hogy még lejjebb sem hajlandók csavarni ezt az egészet, tovább támogatják ezt a függést.

Hiába ígérget a kormány mindenfélét a vele egyébként a fosszilis energián valahogy mindig megalkuvó Európai Uniónak, nem is kezdenek el az zöldátálláson dolgozni. Nincs még meg a szélenergia-engedélyezésről szóló új kormányrendelet, még mindig súlyos korlátozások alá esik a napenergia, és egyre újabb és újabb korlátozásokat hoznak ezen a téren. Nem az a baj, hogy a kormánypárt egy békepárti határozati javaslatot terjeszt elő. Értelemszerűen, egyértelműen mindenki a békét szeretné, és mindenki a békét támogatja.

A magyar nemzeti érdek ugyanakkor az is a béke mellett, hogy ez a háború véget érjen, ráadásul úgy érjen véget, hogy Oroszország nem fenyegeti Magyarországot sem, nem leszünk szomszédosak Oroszországgal. Ezért is különösen fontos azt deklarálni, hogy az orosz tankok a magyar nemzeti érdek szempontjából nagyon rossz irányba indultak el. Egy háború sem támogatható, de amikor pár száz kilométerre vannak tőlünk az orosz tankok, akkor ki kell mondanunk: az alapvető nemzeti érdekünk, hogy nem lehetünk szomszédosak Oroszországgal.

A magyar kormány még mindig nem érti, hogy valójában a fosszilis energiához való eszement ragaszkodás nem segíti elő a béketörekvéseket, kifejezetten lassítja azokat. Másképpen és még egyértelműbben fogalmazva: addig tart ez a háború, amíg ragaszkodunk a fosszilis energiához.

És ugyanebbe a hibába esünk, amikor az atomenergiáról van szó. Pedig az is egyértelmű, hogy a veszélyes és drága atomenergia szintén növeli, nem pedig csökkenti a függőségünket. A Fidesz-kormány abszurd módon kitart a paksi bővítés és általában az atomenergia mellett.

Persze, ha megnézzük, hogy miről is szól ez valójában, akkor az abszurditás megmarad, de az elhibázott kormányzati logika felsejlik. A napokban derült ki ugyanis, hogy Paks II. megépítésére is azért van szükség, hogy akkumulátorgyarmattá tegyék Magyarországot. Ennek egyik példája, hogy két hete jelent meg az a kormányhatározat, miszerint 115 milliárd forintot szánnak a villamoshálózat fejlesztésére Szeged és Szolnok között. Ez egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy elvigyék az áramot Debrecenbe. Tehát a Paks II. beruházás arról szól, hogy orosz hitelből, orosz technológiával, Oroszország közreműködésével megépül egy atomerőmű Magyarországon, ami egy teljes évszázadra eladósítja Magyarországot. Ezt a hitelt az unokáink is fogják fizetni vissza Oroszországnak, és az itt megtermelt energiát elvisszük az autógyárakhoz, az akkumulátorgyárakhoz, ahol kínai akkumulátorokat fognak előállítani, amiket aztán beszerelnek a német autókba, amely német autókat exportálnak Európa és a világ különböző részeibe. Ez a függőség és a gyarmatosítás politikája, gazdasági értelemben mindenképpen.

Több mint egy éve tart ez a gyalázatos háború  még egyszer: mindenki békét szeretne , de amíg nem értjük meg, hogy mivel finanszírozzuk ezt a háborút, addig nem lesz vége ennek a helyzetnek, addig nem lesz vége ennek az agressziónak, és amíg nem tekintjük alapvetésnek, hogy a fosszilis energián alapuló világrendnek vége, addig ez a háború velünk marad. Tehát itt alapvető változásra van szükség, az energiáról vallott világnézet tekintetében mindenképpen; ebben is változtatnunk kell. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage