GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy javaslat van előttünk, amelyik magát békejavaslatnak nevezi, de valójában arról szól, hogy hogyan folytatódhatna ez a háború. Kezdjük rögtön a szankciókkal! Egyetlenegy magyar ember van, aki a szankciókat megszavazta, mind a tízet, tízből tízet, őt úgy hívják, hogy Orbán Viktor. Senki más. Mutogathatnak önök itt az ellenzékre, hogy mi vagyunk a szankciópártiak, kirakhatnak millió óriásplakátot sok-sok milliárd forintért, de ettől még nem lesz igaz. Az sem volt igaz, hogy a magyar szavazók 97 százaléka szankcióellenes volt, merthogy az önök ez ügyben kiírt szavazósdija egyébként gyakorlatilag kudarcba fulladt.

Azt is mondják önök, hogy az emberéletnél nincs fontosabb, és tulajdonképpen Ukrajnát is védik. Ezért aztán megnéztem, hogy például az önök egyik média zászlóshajója, az Origó, amikor csak Zelenszkij nevét kell leírni, akkor milyen cikkcímeket ad. Az Origóról nyilván egyikünk sem feltételezi, hogy teljesen független a Fidesz bármiféle kommunikációs gépezetétől. Csak a címeket mondom. „Már az ukrán vezérkarnak is elege van abból, hogy Zelenszkij halálba küldi a katonákat.” „Fellázadtak az ukránok Zelenszkij ellen, elegük van az elnökből.” „Most már fegyverrel akarja kirobbantani az atomháborút Zelenszkij.” „Zelenszkij már az amerikai embereket fenyegeti.” „Miért vonattal jöttél, Joe?” Ez a bizonyos cikk Joe Biden kijevi látogatásáról szól. Szeretném jelezni, hogy Joe Biden Magyarország szövetségese és a NATO legnagyobb haderejének vezetője. (Nacsa Lőrinc: Jó lenne, hogy úgy is viselkedne!)

Itt van egy probléma: az Orbán-kormány semmi mást nem csinál ezzel a határozattal is, meg azzal a magatartással is, amit az elmúlt egy évben követett, mint hogy látszólag békéről beszél, de valójában az orosz érdekeket tartja szem előtt.

(12.50)

A magyar XX. századi történelem számos példát mutat arra, amikor az éppen hatalmon levők úgy gondolták, hogy kizárólag ők képviselik a nemzeti érdeket, most is mást sem hallunk, mint hogy ha az ellenzék a nemzet érdekében akar politizálni, akkor szavazza meg azt, amit a Fidesz akar. Ismerjük ezt a történetet, az első világháborúban is rossznak minősítették azt, aki nem akart a világháborúba masírozni a Habsburg Birodalommal, Ferenc Józseffel; Ady Endrét a megvetés tárgyává tette ez az ország, mert azt mondta, hogy ez a háború ártani fog Magyarországnak. 1941-ben Bárdossy László a magyar nemzeti érdeket képviselte, és mindenki más, aki nem úgy gondolta, hogy szembe kell mennünk az amerikaiakkal, és hadüzenetet kell adnunk a Szovjetuniónak, az nyilván hazaárulónak minősült.

De egyébként ez nem csak a magyar jobboldalra volt igaz, hadd idézzek egy másik politikust: Éppen, mert a nemzetközi békefront katonái vagyunk, szembe kerültünk a nyugati imperialistákkal, akik az Amerikai Egyesült Államok hadianyaggyárosainak és bankárainak vezetésével világuralomra törnek. Ezek a bankárok, tőkések a harmadik világháborút azért akarják, mert az eddigi világháborúk mérhetetlen hasznot hoztak nekik. Mi szilárdan kitartottunk és kitartunk a béke frontján. Folytatni akarjuk azt a politikát, amely sokat szenvedett népünk számára biztosítja a teremtő békét.  Rákosi Mátyást idéztem. Mintha bármelyik fideszes politikust vagy akár Orbán Viktor miniszterelnököt idézhettem volna (Nacsa Lőrinc közbeszól.  Hollik István: Mondjátok ti, a kommunisták örökösei!), pontosan ugyanezeket a szövegeket mondják, semmi nem változott. Ő is a békéről beszélt, Rákosi elvtárs, miközben Sztálin legjobb tanítványaként gyakorlatilag a háborút támogatta. (Cseresnyés Péter közbeszól.)

Egyébként, ha már a sajtóproblémákat említettem, azért azt sem lehet elfelejteni, hogy a Hír TV-ben nyíltan arról beszélnek fideszes újságírók, hogy ők az oroszokkal vannak. Tehát nem azt mondják, hogy semlegesek vagyunk, vagy hajrá, Ukrajna, vagy ruszkik, haza, semmi ilyesmi; oroszokkal vagyunk, mondja Bencsik András. Mondjuk, az ő esetében nem lepődtünk meg, mert ő visszatért ezek szerint ahhoz, amit a ’70-es években is képviselt a Népszabadság Pártélet rovatában, tehát ő már nyilván ’56 kapcsán is úgy gondolta (Nacsa Lőrinc: És Gyurcsány hol volt akkor? A legnagyobb kommunista!  Derültség a kormánypártok soraiban.), hogy Hruscsovnak van igaza.

Aztán elhangzik itt az is, számos ilyen felszólalás volt, hogy Oroszországnak meg sem kottyannak a szankciók, és Oroszország gazdasága kiválóan van. Nos, nem. Oroszország gazdasága recesszióban van, nagyon súlyos recesszióban, és az orosz pénzügyminisztérium hivatalos jelentése szerint egy év alatt 14-szeresére nőtt az orosz gazdaság vesztesége; egy év alatt a 14-szeresére nőtt az orosz gazdaság vesztesége. Tehát a szankciók, amelyeket egyébként Orbán Viktor megszavazott, működnek.

Aztán továbbá azt is szeretném elmondani, hogy néhány héttel ezelőtt az ukrán nemzetiségi szószóló beszélt itt a parlamentben, drámai szavai, azt gondolom, hogy minden érzékeny lélekre és fülre hatottak; de kimondott egy nagyon fontos mondatot, amely felett mindenki elsiklott, azt mondta, hogy az orosz propaganda beköltözött Magyarországra, ezt mondta. És ez így van. (Dr. Zsigmond Barna Pál közbeszól.) Az orosz propaganda beköltözött a Fidesz sajtójába (Dr. Zsigmond Barna Pál: Azt nem mondta!), és nyilván ő is erre gondolt  mert mi másra gondolhatott volna?

Hadd idézzem továbbá azt is, hogy a magyar nemzeti érdekkel nem szabad szórakozni. Amit önök csinálnak például a svéd és a finn NATO-tagsággal, az egész egyszerűen árt Magyarország nemzeti érdekeinek. A NATO kibővítése, az nem árt Magyarországnak, és egyébként nem érdekel az orosz érdek momentán (Cseresnyés Péter: És a guruló dollárok?!), az érdekel engem, hogy a NATO, amelynek Magyarország a tagja, minél erősebb legyen, és minél bőségesebb támogatást tudjon adni Magyarország biztonságának, Magyarország érdekeinek megfelelően. Amikor Svédországba és Finnországba kimegy egy magyar küldöttség, és a finn volt külügyminiszter azzal fogadja a társaságot már előre, hogy nincs miről tárgyalni a Fidesz delegációjával (Dr. Zsigmond Barna Pál közbeszól.), a mai svéd vezető napilap pedig gengszterek… (Nacsa Lőrinc: Most vannak a házelnöknél!  Az elnök csenget.) A mai svéd napilap, vezető napilap pedig gengsztereknek nevezte a Fideszt, amiről azt állapította meg, hogy a… (Nacsa Lőrinc: Te írtad?  Dr. Zsigmond Barna Pál: Liberális napilap!) Nyilván mi írtuk, igen, a svéd napilapot is mi írjuk, a Gyurcsány, persze! Messzire elér a kezünk. (Cseresnyés Péter és dr. Zsigmond Barna Pál közbeszól.) Tehát ott ilyen viszonyok között fogadják a Fideszt.

Aztán azt is mondják, hogy legyen tűzszünet. Legyen! Legyen béke! Legyen! Minden magyar embernek az az érdeke, hogy legyen béke Ukrajnában. De mi ennek a tűzszünetnek az ára? Az oroszok bennmaradhatnak? Ott, helyben, amennyit elfoglaltak, az az övék? És akkor Ukrajna mint független állam elveszett? (Nacsa Lőrinc: Ki mondott ilyet?!) Nem, a magyar nemzeti érdek nem az (Hollik István: Ez a béketárgyalás kérdése!), amiről itt egyébként Orbán Viktor is elejtett egy bizonyos mondatot, ami arról szólt, hogy nem akar Ukrajnával közös határt, nem baj, hogyha az oroszok egy kicsit közelebb jönnek, az neki belefér (Nacsa Lőrinc: Nem mondott ilyet!), csak ne legyen közös határ. (Nacsa Lőrinc: Oroszországgal nem akar közös határt!  Az elnök csenget.) Tehát azt kell hogy mondjam, hogy nincs ez rendben. (Nacsa Lőrinc: Hazudsz!  Dr. Zsigmond Barna Pál: Nem mondott ilyet!) Tessék visszanézni a beszédét! (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.  Az elnök csenget.) Jó, szeretném folytatni.

Tehát arról van szó, hogy nem szabad Oroszország…  illetve Ukrajna függetlenségét feladni. Az egyetlen megoldás erre a történetre az, hogy az oroszok kimennek Ukrajnából, mert Magyarországnak is ez az érdeke. Nem érdeke Magyarországnak az, hogy a Fidesz ezzel a magatartással további szövetségeseket veszítsen el. Magyarországgal, Orbán Viktorral és a Fidesszel szembemegy a teljes európai közösség. Megőrültek a lengyelek? Megőrültek a baltiak? Megőrültek a csehek? Megőrültek a szlovákok, a románok? (Nacsa Lőrinc: Nekünk a saját szempontunkat kell néznünk!) Mindenki rosszul gondolja? Csak az az ember gondolja ezt így, aki pont a háború kitörése előtt néhány nappal Putyinnál tett látogatást?

Itt Zsigmond képviselő úr elejtett egy látszólag jópofa poént Totó kutyáról. (Dr. Zsigmond Barna Pál: Sajnos nem poén!) Szeretném emlékeztetni arra, hogy amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, akkor Vlagyimir Putyinra az egész európai közösség úgy tekintett, mint egy lehetséges demokratikus megoldásra hosszú távon Oroszországra. Ez a Vlagyimir Putyin, amikor Gyurcsány Ferenccel tárgyalt, annak az lett a vége, hogy a Gyurcsány-kormány visszaszerezte a sárospataki könyvtárat. (Cseresnyés Péter: A MOL-t meg eladta!  Nacsa Lőrinc: Cserébe eladta a MOL-t!) Annak az lett a vége… (Dr. Zsigmond Barna Pál: Nem a könyvtárat! Néhány könyvet!) Annak az lett a vége, hogy Vlagyimir Putyin itt, a Kossuth téren, az ’56-os öröklángnál térdet hajtott, fejet hajtott az ’56-os forradalom és szabadságharc mártírjai előtt, közösen Gyurcsány Ferenccel  arról az öröklángról beszélek, amelyet egyébként az önök kormánya már elvitt az ’56-os forradalom (Nacsa Lőrinc: És Apró Antal mit szólt hozzá?!) egyik kultikus helyszínéről, a Kossuth térről (Hollik István: Apró-villa?!), akkor ez nagyjából így ment. Még „Druzsba-díjat” nem vett át a külügyminiszter, akkor úgy működött a történet, hogy egyenrangú diplomáciai felek tárgyaltak Magyarország érdekeinek, nemzeti érdekeinek megfelelően. (Dr. Zsigmond Barna Pál: A KGB!  Cseresnyés Péter közbeszól.)

Éppen ezért azt is szeretném ez ügyben hangsúlyozni, hogy a Demokratikus Koalíció békepárti, a Demokratikus Koalíció nem akar háborút, a Demokratikus Koalíció azt akarja, hogy a NATO ebből megerősödjön, az Európai Unió megerősödjön, hogy Ukrajna visszakapja a teljes területi integritását, függetlenségét, szuverenitását, az oroszok menjenek vissza haza, Oroszországba, és ne veszélyeztessék se a baltiakat, ne fenyegessék Moldovát, ne fenyegessék Lengyelországot, ahogy ezt egyébként vezető orosz politikusok megteszik  önök szerint ez is rendben van? (Dr. Zsigmond Barna Pál közbeszól.) Szerintünk nincsen rendben. A Demokratikus Koalíció tehát békepárti, hiába fogják önök századszor meg ezredszer is elmondani, hogy aki nem szavazza meg az önök határozati javaslatát, az háborúpárti, ettől ez még nem lesz igaz. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage