HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy egy ilyen határozatnál érdemes számba vennünk az elmúlt egy évet, mi is történt az elmúlt egy évben, és hogyha ezt megtesszük, akkor sajnos az a kép, amely elénk tárul, az igencsak tragikus. Hiszen emberek tízezrei, százezrei hunytak el ebben a szörnyű háborúban, anyák váltak özveggyé, gyermekek váltak árvává és férfiemberek haltak meg a fronton. Emberéletekben lehet mérni a háborúnak a kárát, és ráadásul sok százezer ember életének a munkáját tette tönkre ez a háború. Én is beszéltem olyan kárpátaljai magyarral, aki elmenekült a háború elől, ott kellett hagynia a jószágot, a házat, a gépeket, mindent, amiért addig küzdött.

(13.00)

(Az elnöki széket Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Azt is láthatjuk, hogy ez a háború nemcsak sok százezer ember életébe került, hanem ennek a háborúnak az is a következménye, hogy Európa hihetetlen gazdasági károkat szenvedett. Csak Magyarország 4000 milliárd forintos kárt szenvedett a háború miatt, a kár európai szinten még nagyobb. Tehát ha összegeznünk kell az elmúlt egy évet, akkor tényleg azt mondhatjuk, hogy tragikusak a következmények.

Ráadásul ebben az elmúlt egy évben nem közelebb kerültünk a háború végéhez, hanem eltávolodtunk tőle. Ma nincs olyan szakértő, aki azt merné mondani, hogy a háború vége közel lenne és van esély a háború rövid lezárására. Ez számos kérdést megnyit, például azt, hogy Európa és a nyugati világ, Amerikát is beleértve, jó pozíciót foglalte el a háború megítélésével kapcsolatban. A mi határozott álláspontunk az, hogy nem, és ma is rossz pozíciót foglal el, ugyanis nem a békéről gondolkodik, hanem a háborúról.

Arról szeretnék beszélni, hogy mi a célja ennek a békepárti határozatnak, amely előttünk fekszik. Az a célja, hogy világossá tegye Magyarország pozícióját. Erre azért van szükség, mert ma óriási, a nyugati világban legalábbis óriási a háborúpártiak nyomása, hogy Magyarország álljon be a sorba és csinálja ugyanazt, mint amit a többiek, küldjön fegyvereket, álljon ki a szankciók mellett, támogassa a további szankciókat. Azt látjuk azonban, hogy az elmúlt egy évben ez a politika odavezetett, hogy távolabb kerültünk a békéhez. Mi úgy gondoljuk, hogy nem ezt az utat kell választani. Ennek ellenére a háborúpárti nyomás nagy, ezért ez a békepárti határozat deklarálja, hogy Magyarország továbbra is a béke pártján áll.

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert itt a dollárbaloldaltól teljesen mást hallottunk. Arató képviselő úr szó szerint azt mondta  idézem őt , hogy e békepárti határozat célja a putyini pozíció támogatása és az uniós, valamint a NATO-s pozíciók gyengítése. (Arató Gergely: Így van, így van!) Szabó Timea arról beszélt, hogy ez a békepárti határozat relativizálja a felelősséget, Molnár Zsolt arról beszélt, hogy önök is valójában békepártiak. Most akkor nézzük meg, hogy mi szerepel ebben a határozatban! Ismételten, mert már egyszer egy határozatban megtettük, elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez. Nem tudom, hogy ez érthető-e. (Nacsa Lőrinc: Nem értik, hagyd!) Önök szerint ezt a mondatot diktálta Putyin, és ez lenne a putyini pozíció, az, hogy Magyarország elítéli Oroszország katonai agresszióját és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez. Önök szerint az a NATO és az uniós pozíció aláásása, hogy benne szerepel ebben a határozatban, hogy Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja.

Szeretném kérdezni tisztelt Arató képviselőtársamat, hogy ön hallja is, amit mond vagy csak mondja. Mert én értem azt (Arató Gergely: Én még értem is veled szemben!), hogy ebben a helyzetben két út lehetséges, nincs más út. Vagy a béke útja van, vagy a háború útja van, és önök a háborút választották. (Dr. Brenner Koloman: Nincs más út, csak az Isten útja!) Az a helyzet, hogy ezt önöknek valahogyan meg kell indokolni, de azért ennél lehetett volna jobb érveket is találni arra, hogy a békepárti, a béke mellett kiálló határozatot elutasítsák. Mert önök ezt teszik, önök ezt a határozatot elutasítják.

Azt is látjuk, teljesen nyilvánvaló, hogy önök feltétel nélkül, kritikátlanul ki akarják szolgálni a háborúpárti nyugati rendszert és nyugati politikát. Éppen ezért mondják azt, hogy a szankciók tökéletesen működnek. Térjünk rá a szankciók kérdésére! Arató Gergely és Szabó Timea is azt mondta, hogy nincs szankciós infláció. (Arató Gergely: Nincs is!) Akkor önök szerint mivel magyarázható az, hogy az egész Európai Unióban, az összes tagállamban, mindenhol triplájára emelkedett az infláció? Az uniós infláció átlaga  az átlagos uniós infláció pontosabban mondva  2021-ről 2022-re több mint a háromszorosára növekedett. Ennek egyetlenegy oka van: nem volt az európai gazdaságban semmi változás a szankciókon kívül. A szankciók megemelték az energia árát és az egekbe lökte az inflációt. Ilyen egyszerű az összefüggés. Ha önök ezt eltagadják, azt okkal teszik, azért, mert önök a háborúpártiak álláspontját képviselik.

Szabó Timea beszélt az energiakérdésről is. Azt mondta, hogy Magyarországnak le kell válnia az orosz energiáról. Ez egy virtigli amerikai álláspont, látjuk, hogy egész Európa ezt tette. És mi lett a következménye? Az, hogy most ötszörös áron veszi meg Európa az Amerikából származó LNG-gázt. Nem véletlen, hogy 2021-ben az LNG-vel, a folyékony gázzal kereskedő vállalatok profitja 8,5 milliárd euró volt, ami 2022-ben ennek a többszörösére növekedett, 35 milliárd euróra. (Arató Gergely: A Gazprom haszna mennyi volt közben?) Ez azt mutatja, hogy ennek a háborúnak valóban vannak nyertesei, leginkább az energiacégek a nyertesei. Önök most azt javasolják nekünk, hogy az egyik függést váltsuk fel egy másikra. Szerintünk ez nem helyes álláspont. Véleményünk szerint a magyar energiafüggetlenség csak akkor valósítható meg, ha több lábon állunk. Ha az egyik függést egy másikra váltjuk fel, az nem jelent energiafüggetlenséget, az függést jelent, egyik függést leváltjuk a másikra.

Tehát, tisztelt képviselőtársaim, a helyzet az, hogy nincs más választás: vagy a béke pártján állnak, vagy a háborúén. Önök ebben döntöttek. Önök a háború pártján állnak, ezért nem támogatják ezt a nyilatkozatot, úgy is mondhatnám, hogy önök háborús szédelgők (Dr. Lukács László György: Ti meg a Putyin frakciója!), és ha az önök szavain múlna, akkor Magyarország már rég belekeveredett volna ebbe a háborúba. Azt mondják, Szabó Timea is, Arató Gergely is azt mondja, hogy önök a béke pártján állnak. Ehhez képest az önök miniszterelnök-jelöltje a kezdet kezdetén nyilvánvalóvá tette (Arató Gergely: A tiétek volt, nem a miénk, kiderült azóta!), hogy fegyvereket szállít. Szabó Timea párttársa, Tordai Bence azt mondta szó szerint, hogy itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat. Ez az önök álláspontja. Ha önök fegyvereket szállítanak, akkor nem a béke pártján állnak, hanem a háborúén.

Tudniuk kell, Gréczy Zsolttal egy tekintetben értek egyet. Ön azt mondta, hogy a nemzeti érdekkel nem lehet szórakozni. Egyetértek vele. Csakhogy amikor önök azt mondják, hogy fegyvereket kell szállítani ebbe a katonai konfliktusba (Gréczy Zsolt: Nem mondtam ilyet!), akkor nemcsak hogy szórakoznak a nemzeti érdekkel (Gréczy Zsolt: Ilyet nem mondtam!), hanem el is árulják azt, mert a fegyverszállítás konkrét biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Amikor önök fegyverszállításról beszélnek, akkor nem a béke pártján állnak, hanem a háború eszkalációjáén. Az a helyzet, hogy aki ma a háború pártján áll és a további szankciókat, a további fegyverszállításokat támogatja, az bizony kockáztatja a harmadik világháború kitörését. Azt gondolom, hogy teljesen nyilvánvalóan ez szembemegy a magyar nemzeti érdekkel.

Tehát arra kérem önöket, hogy most az egyszer hagyják figyelmen kívül azt, hogy mit diktálnak önöknek Brüsszelből, hagyják figyelmen kívül, hogy a dollárokért cserébe milyen álláspontot várnak el önöktől. (Arató Gergely: Hazudsz!  Gréczy Zsolt: Bizonyítsd be!) Most az egyszer álljanak a magyar emberek oldalára! Éppen ezért most az egyszer álljanak valóban a béke oldalára, ne a további fegyverszállításokat szorgalmazzák, ne a további szankciók megtámogatását és megszavazását támogassák, hanem támogassák a valódi békét és a tűzszünetet, mert csak ez jelenthet hosszú távon biztonságot Európának és Magyarországnak. Ezért arra kérem önöket még egyszer, hogy támogassák ezt a határozatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(13.10)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage