GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Néhány dolgot próbálok azért rendbe tenni. Az egyik: elhangzott itt a turulszobor története. A turulszobrot a Gyurcsány-kormány állíttatta vissza, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen részt vett az avatási ünnepségen. Az, hogy levették onnan, az már az Orbán-kormány idején történt meg. Ennyit arról, hogy kinek fontos a magyar nemzetiség képviselete. (Nacsa Lőrinc: „23 millió román”-ozás!)

Egy másik: ugye, benne van a szövegben, hogy Ukrajnának joga van az önvédelemhez. Na de, ha nem kapnak fegyvert, akkor hogyan védjék meg önmagukat? Tehát lehet egyszerre azt mondani az egyik szánkkal, hogy legyen béke, és védjék meg magukat, na de, hogyan? Az orosz túlerővel szemben? Személyi állományában, fegyverzetében, mindenben? Hát milyen farizeus magatartás ez? Egy ország hogyan védje meg magát? Most képzeljük el, az oroszok bejönnek ’56-ban, és azt mondja az összes szomszédos ország, hogy Magyarországnak joga van az önvédelemhez, védje meg magát, ahogy tudja. Nincs ez rendben! (Nacsa Lőrinc: A Nyugat ezt mondta!)

Ebben a vitában az is elhangzott, hogy Oroszország, az orosz birodalom már csak ilyen, 1849-ben is elindultak, mert ez volt a politikai érdekük, meg ’56-ban is. Bocsánat, én nem tudom ezt elfogadni! Az 1849-es orosz beavatkozás ellen is tiltakozom és az 1956-os ellen is tiltakozom.

Magyarország népe a szabadságot támogatja, Magyarország népe a NATO és az Európai Unió álláspontját kell hogy képviselje. És egyébként kifejezetten sajnálom államtitkár urat, mert volt NATO-nagykövetként egy olyan álláspontot képviselni, ami arról szólna, hogy a NATO ne csináljon semmit egy megtámadott ország esetében, azt meglehetősen nehéz lehet képviselni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Demeter Zoltán: Nem NATO-tag!  Nacsa Lőrinc: És Apró Antalról nem beszélünk.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage