ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. A baloldali padsorokból elhangzott valótlanságokra azért nem kívánok tételesen reagálni, mert én úgy gondolom, hogy méltán tükrözte a felszólaló képviselők saját frakciójában adott válaszreakció  méghozzá nemcsak a jelenlétük hiányára, hanem akár a tapsban is kifejezhető elismerés hiányára gondolok -; még azokban a padsorokban sem ismerték el ezeket a felszólalásokat. És gondolhatunk itt kifejezetten a DK felszólalására.

(14.00)

Már több mint egy éve, hogy Európában az ész és a szív, az érzelem és a morál, a párbeszéd és a tárgyalóasztal helyett Oroszország katonai agresszióval megtámadta Ukrajnát, kihűlt tűzhelyeket, egzisztenciális kiszolgáltatottságot, lelki koldusbotot, támasz nélküli hozzátartozókat, remény nélküli kétségbeesést hagyva maga után nap mint nap, ezekben a percekben is. Magam előtt látom feleségek arcát, akik könnybe lábadt szemmel találkoznak a front vonalának kíméletlenségével. Az öregek tekintetét, akik tudják: lehet, hogy még azelőtt örök álomra kell hunyniuk szemeiket, mielőtt viszontláthatnák a távozott szeretteiket. A csecsemőket és a kisgyermekeket, akik nélkülözések folytán sírva sírba szállnak. A fegyverek szállítása erre nem jelent megoldást. Üzenem ezt az időközben távozó Gréczy Zsolt képviselő úrnak is.

Tisztelt Ház! Több mint egy évvel ezelőtt kezdetét vette az orosz-ukrán háború, melynek máig több ezer, több tízezer halottja, eltűntje, testi-lelki sebesültje és több millió menekültje van. Ha kell, elmondjuk százszor, ha nem elég, százegyszer is: elítéljük Oroszország agresszióját, hiszen egy ország sem támadhat meg egy szomszédjában lévő, független szuverén államot. Elismerjük Ukrajna önvédelemhez való jogát és támogatjuk területi integritását, egyúttal elkötelezettek vagyunk a béke mellett, mert nem akarjuk, hogy még több ártatlan ember a háború áldozatává váljon. Nem akarjuk, hogy magyar emberek szenvedjenek, nem akarjuk, hogy Európa tovább görnyedjen a háború súlya alatt. A fegyverek szállítása pedig nem jelent megoldást.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy Simicskó István frakcióvezető úr is említette és egyértelműen kijelentette: vannak, akik a háború kirobbanásáért felelősek, vannak, akik a háború folytatásáért dolgoznak, és felelősséget azért kell majd viseljenek. Mi pedig azt kívánjuk ösztönözni, azt kívánjuk elérni, hogy mindenki a béke mellett érveljen, mindenki azért dolgozzon, mert a megoldás nem az, ha még több fegyverrel olajat öntünk a tűzre. Az egyetlen megoldás a béke, a béke előszobája pedig a tűzszünet.

Tisztelt Ház! Ma Brüsszelben olyan politikusok ülnek, akik tíz sikertelen szankciós csomag után sem akarják belátni, hogy a szankciós politika és a fegyverek szállítása nem jelent megoldást. Guy Verhofstadt ezzel szemben így nyilatkozik: Európának mindent meg kell tennie, hogy támogassa Ukrajnát, akár fegyverekkel, kiképzéssel, szankciókkal. De az árnyékkormányszéken ülő Dobrev Klárától is idézhetnék, aki korábban kijelentette: nem elégedett a szankciókkal. Mi, magyarok nem ezt tapasztaljuk. A szankciók ugyanis nem hozták el a háború végét. Ellenben rekordmagas árakkal és energiahiánnyal jártak, és az álláspontunkkal nem vagyunk egyedül.

Tisztelt Képviselőtársaim! Európában a magyar kormányon kívül nem volt más kormánynak elég bátorsága ahhoz, hogy feltegye az embereknek a kérdést: a szankciók vajon működnek? A magyar emberek az elmúlt évben már két alkalommal is egyértelmű üzenetet küldtek. Először az országgyűlési választások során, majd a nemzeti konzultáció alkalmával. A magyar emberek a józan ész talaján állva, a bölcsesség hangján szóltak és üzentek. Köszönet érte.

Tisztelt Ház! Ahogy már Hollik István képviselőtársam is utalt rá, az amerikai olajkitermelők több pénzt kerestek az elmúlt időszakban, mint az ország palaforradalmának több évtizedes történetében. A Shell elérte 115 éves történetének legnagyobb nyereségét, a nyugati olajvállalatok 125 százalékos éves növekedéssel zártak. És ezzel  az orosz energiavállalatokkal egyetemben  rekordméretűre hizlalták extraprofitjuk. Mindeközben Európában sokan annak is örülnek, hogy a kegyes télnek köszönhetően nem kellett mécseseket elővenniük, hogy azokkal melegítsék fel otthonaikat. Mindannyian tapasztaljuk: az energiaárak egész Európában elszálltak, már-már megfizethetetlenné váltak, de közös erőfeszítéssel és a rezsicsökkentés védelmével a magyar kormány havonta 181 ezer forinttal segíti átlagosan a magyar családokat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy végül néhány szóban említést tegyek a segítségről, amelyet Ukrajnának nyújtottunk. Ugyanis a magyar emberek ismét bebizonyították: ha baj van, ránk számíthatnak. Támogattuk Ukrajnát egészségügyi eszközökkel, lélegeztetőgépekkel, gyógyszerekkel, élelmiszer-adományokkal, üzemanyagot és mentőautót adtunk át. Vállaltuk a sebesültek ellátását és rehabilitációját. A háborús menekültek szállításában a MÁV ingyenes utazási lehetőséget biztosított. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig járművekkel segített. Hazánk határátkelőhelyei teljes kapacitással működtek és működnek jelenleg is. Minden olyan szervezetet támogatunk, amelyek segítik az Ukrajnából elmenekülőket. És megteremtette a magyar kormány annak a feltételeit is  ahogy azt az ukrán nemzetiségi szószóló nem hetekkel ezelőtt, hanem múlt héten hétfőn elmondta, hiszen múlt hét hétfő óta indult el ez az ülésszak, ezt szintén Gréczy Zsolt képviselő úr figyelmébe ajánlom , hogy az ukrán országos nemzetiségi önkormányzat el tudja indítani az első saját fenntartású ukrán nemzetiségi kiegészítő nyelvoktató iskolát.

Kérem a tisztelt képviselőtársaimat, kérem azokat is, akik a tavaly benyújtott békepárti határozatot nem támogatták, hogy most támogassák az általunk benyújtott határozatot. Támogassák, hogy a fegyverek helyett békét, és támogassák, hogy a szankciók helyett tűzszünetet sürgessünk. Kérem, valamennyien támogassák ezt, akik a béke pártján állnak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage