NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Szögezzük le még egyszer, hogy miért vagyunk ma itt és miért vitatkozunk. Benyújtottunk egy békepárti határozatot az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójára. Több mint egy éve tart már ez a szörnyű katasztrofális háború, és minden perc, amivel ez meghosszabbodik, az rossz Európának, rossz Ukrajnának, rossz Oroszországnak, és ami a mi álláspontunkban a legfontosabb, rossz Magyarországnak. Ezért nyújtottunk be békepárti határozatot, és legyen az elején teljesen világos: aki ezt a békepárti határozatot támogatja, az békepárti, aki elutasítja, az háborúpárti. Ezt ki kell mondani, és érdemes egyenesen beszélni ebben, tisztelt képviselőtársaim.

Szeretnék reagálni Gyöngyösi Márton szégyenteljes szavaira. Ő, ugye, azt hitte, hogy az Európai Parlamentben szólal föl, mert ilyen semmitmondó beszédekkel ott szoktak előjönni a képviselők. Ez a magyar parlament, ide azért több kell, tisztelt elnök úr. Ugye, hallottuk, hogy megváltoztatta a Jobbik a nevét, most már Jobbik-Konzervatívok. Az JK, az már csak egy betűre van a DK-tól, tehát jó úton halad a Jobbik. Sok sikert kívánunk nekik ezen az úton! (Gréczy Zsolt: A Fidesz háromszor változtatott nevet.)

Felhívnám a figyelmet arra, tisztelt képviselőtársaim, hogy a Momentum szokása szerint  az elmúlt időszakban szokása szerint  egy ilyen fontos vitán sem vesz részt. Nem vett részt a 2023-as költségvetés módosításának a vitáján, nem vettek részt Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának a vitáján, és nem vesznek részt az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján a békepárti határozat vitáján sem. A magyarokat alapvetően érintő külpolitikai és belpolitikai kérdésekről nem vesznek részt olyan vitákban, ahol a magyar emberek álláspontját kellene képviselniük. Nekik is vannak választóik, egyre kevesebben, de vannak. Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy szégyenletes az, amit a Momentum csinál, hogy a munkahelyükre be nem járva kivonják magukat a politikai vitákból és a közös döntésekből.

Szeretném mondani, tisztelt Gréczy képviselő úr, hogy ön, amikor kárpátaljai magyarokról beszél, akkor azért emlékezzen már vissza, hogy alig másfél évvel ezelőtt azt mondta, hogy ne adjunk a határon túliaknak vakcinát, és gondoskodjon csak róluk Románia meg Ukrajna meg Szlovákia. (Gréczy Zsolt: Mondtam ilyet? Idézzed! Sose mondtam ilyet!) És hogy mi mit képzelünk? Ezt ön mondta! És mit képzelünk mi, hogy adunk vakcinákat a határon túli magyar közösségeknek? Még a saját szövetségesei is elítélték ezért a mondatért, tisztelt képviselő úr, úgyhogy ne vegye a szájára a határon túli magyarokat, mert öntől csak rosszat kaphatnak. (Gréczy Zsolt: Sosem mondtam ilyet. Hazudsz!)

(14.10)

Az a helyzet, tisztelt képviselő úr, hogy amikor ön 1956-tal próbál azonosulni, miközben minden értelemben Apró Antal örököseivel szelfizik hétvégente, és közösen bulizik és közösen fórumozik szerte az országban, minden módon Apró Antal szellemi örököseivel és Apró Antal tényleges örököseivel tölti ezeket a hétvégeket és ezeket a politikai eseményeket, szerintem ilyen szempontból egy kicsit visszafogottabban kellene nyilatkozni.

Vegyük csak sorra, hogy amit Gyöngyösi Márton mondott, azt milyen szempontból kell értékelni. Gyöngyösi Márton annak a pártnak az elnöke, és azon a színpadon állt, ahol európai uniós zászlót égettek, most pedig a leghangosabb szankciópárti és az ő értelmében européer politikusként gondolja magát. Gyöngyösi Márton az a politikus, aki az oroszok meghívására Donyeck és Luhanszk megyébe érkezett oroszpárti választási megfigyelőnek. Miután ezért kiutasították aztán Ukrajnából, most azt mondja, hogy az oroszok ellen kell állást foglalni, és azt mondja, hogy mi vagyunk az oroszbarátok. Az oroszok meghívására érkezett 2014-ben választási megfigyelőként a szakadár régiókba, tisztelt képviselőtársaim. Az a helyzet, hogy gerincorvost kellene javasolni tisztelt elnök úrnak, egyenes gerincre lenne szükség, és akkor könnyebb lenne a választók szemébe nézni.

Itt van ez a szörnyű háború, és ezek után önök egyfolytában háborús párti, háborúpárti szövegeket hangoztatnak, és háborúpárti szövegeket szavaznak meg az Európai Parlamentben. Dobrev Klára vezetésével minden háborúpárti nyilatkozatot és minden háborúpárti, az egyre nagyobb fegyverszállítmányokra, az egyre nagyobb eszkalációra vonatkozó határozati javaslatokat szavaztak meg az Európai Parlamentben (Gréczy Zsolt: Orbán Viktor szankciópárti!) Dobrev Klára meg Rónai Sándor. Rónai Sándor azt mondta… Azt mondta Gréczy Zsolt, hogy a DK sosem mondott olyat, hogy fegyvereket kellene szállítani. Hát hogyne mondott volna! (Gréczy Zsolt: Hol?) Rónai Sándor nyilatkozta azt (Gréczy Zsolt: Idézd!), hogy fegyvereket kellene szállítani Ukrajnába (Gréczy Zsolt: Idézd pontosan!), mert szégyelli magát, hogy a többi nyugati ország szállít, és Magyarország nem szállít. (Gréczy Zsolt: Hazudsz!) Az a helyzet, hogy önök élőerőt is küldtek volna a frontra, hogyha önökön múlt volna. (Gréczy Zsolt: Hol mondtam ilyet?) Az önök miniszterelnök-jelöltje (Gréczy Zsolt: Az a tied volt!) egyértelműen kijelentette: fegyverszállítmányok… Gréczy Zsolt mellette kampányolt, kérem szépen, tisztelt képviselőtársaim. A DK logójával indult és a Jobbik logójával és Szabó Timeáék logójával indult az a Márki-Zay Péter, aki elmondta, hogy fegyvereket kell szállítani és adott esetben élőerővel is be kell avatkozni.

Ha az elmúlt egy évet megnézzük… Értem, hogy most gyorsan ki akarják magukat ebből mosni. Nézzük meg az elmúlt egy évet, és nézzük végig az önök nyilatkozatait! Önök folyamatosan sürgették a szankciókat, folyamatosan sürgették a fegyverszállítmányokat, annak ellenére, hogy azok Magyarországon keresztül csak kárpátaljai régión keresztül és a kárpátaljai megyén keresztül haladhatnak át Ukrajnába, veszélynek kitéve ezzel a kárpátaljai magyarokat, és folyamatosan sürgették a háborúba való bevonódást és eszkalációt.

Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem tudnak itt most hirtelen báránybőrbe bújt farkasok lenni. Aki ezt a határozati javaslatot nem támogatja, az háborúpárti, ezt ki kell mondani, mert ez az igazság. És amikor önök olyanokat mondanak, hogy ez Putyin-párti határozat meg oroszpárti, és így tovább, akkor legyen világos, hogy aki ezt a határozati javaslatot nem szavazza meg, az kifejezi a nem szavazatával, hogy nem ért egyet azzal a ponttal, hogy elítéljük Oroszországot mint az agresszort, elítéljük az orosz agressziót; nem áll ki a mellett a pont mellett, hogy kiállunk Ukrajna jogáért az önvédelemhez; nem áll ki a mellett a pont mellett, hogy segíteni kell a kárpátaljai magyarságot; nem áll ki a mellett a pont mellett, hogy a kormány folytassa a humanitárius segélyszállítmányokat.

Tudja, tisztelt képviselő úr, ha már idehozta, idehozták, Arató képviselő úr és Szabó Timea is idehozták a szörnyű bucsai történéseket, tudja, melyik kormány az, amely Bucsában iskolát, kórházat, postát és önkormányzati hivatalt épít? Fogadjunk, nem tudja! Magyarország az. Magyarország segíti így is a háborús veszteségeket szenvedett Ukrajnát és az agressziótól szenvedő Ukrajnát, hogy Bucsában kórházat, iskolát, postát és önkormányzati hivatalt építünk. Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik éppen ezekben a hónapokban, hetekben és sajnos most már több mint egy éve. Számos alkalommal járhattam a határon, Tilki képviselő úr választókerületében, a határátkelőhelyeken, a segítségpontokon. Az, amit ott lehet tapasztalni, hogy a civilek, az egyházi karitatív szervezetek, az önkormányzatok, a hatóságok együtt dolgozva, közösen segítve a menekülőkön, közösen segítve a rászorulókon Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját viszik végbe a kormány hathatós segítségével, a kormány hatóságaival és szerveivel és persze kormányzati pénzügyi támogatással is Ukrajna irányába, tisztelt képviselőtársaim.

Az, hogy rendszerint önök megpróbálják eltagadni ezeket a tényeket, és elmondják, hogy mi nem teszünk semmit, megint betudható annak a gyurcsányi narratívának, amit önök itt megpróbálnak előadni napról napra.

Legyen világos: mi a magyar álláspontot képviseljük. Ez nem a mi háborúnk, és nekünk ki kell maradni ebből a háborúból. Mindent meg kell tennünk ugyanakkor, mert ez kötelességünk és keresztényi kötelességünk is, a béke érdekében, mert minél tovább tart a háború, minél később lesz béke, annál több ember áldozza fel az életét ebben a szörnyű háborúban, annál több anya marad gyermek nélkül, annál több kisgyermek marad félárván vagy árván. Ez egy szörnyű humanitárius tragédia, tisztelt képviselőtársam. A béke mellett kellene szónokolni, nem az Európai Parlamentben szervilisen megszavazni az összes háborúpárti nyilatkozatot és háborúpárti határozatot az Európai Parlamentben, tisztelt képviselőtársaim.

Nagyon-nagyon világosan le kell szögezni az álláspontokat, mert ez nem egy olyan téma, amiben így el lehet mosni a határokat, ahogy szokta ezt csinálni a baloldal. Nagyon világosan kizárólag két álláspont érvényesülhet: egy békepárti és egy háborúpárti. Én nagyon sajnálom, hogy önök az utóbbit választották. Van még idő, lehet változtatni ezen az állásponton. Nem a szavakban, a szavazatokban mutatkozik meg a békepártiság.

És amikor önök mindig azt kérdezik, hogy de pontosan hogy képzeljük el a békét…  nyilvánvalóan tudjuk a helyünket, és nem egy tízmilliós Magyarország fogja megmondani Oroszországnak és Ukrajnának és Amerikának, hogy milyen békét kell elképzelni. Nekünk a saját erőnkből és diplomáciai erőfeszítéseinkből mindent meg kell tennünk a béke érdekében.

Az, hogy milyen lesz a béke, és önök itt fejtegették, hogy igazságos, igazságtalan, azt, hogy milyen lesz a béke, a béketárgyalásokon kell eldönteni az érintett feleknek, a részes nagyhatalmaknak. Az a helyzet, hogy a béketárgyalásokhoz vezető út az első pillanatban a tűzszünettel kezdődik, mert ha tűzszünet van, tisztelt képviselő úr, és ezt nem értik meg önök, akkor onnantól kezdve, hogy tűzszünet van, nem veszik el több élet. Ezt kellene megérteni, és nem azt pedzegetni, hogy pontosan milyen jellegű lesz a béke. Reméljük, hogy olyan lesz a béke, amely nem indítja újra a háborút, amit minden fél el tud fogadni, amit leghamarabb alá lehet írni, de lehet, hogy egy hosszú tárgyalás lesz. Ahogy a miniszterelnök mondta, száz felesleges órányi béketárgyalás is többet ér, mint egy puskalövés. Inkább legyen feleslegesen béketárgyalás hosszú órákon keresztül, hosszú napokon és hosszú hónapokon keresztül, de addig álljon le a harc, és legyen béke, tisztelt képviselő úr, legyen tűzszünet, és úgy tudjuk majd elérni a békét.

Önök előreugranak három lépéssel. Önök nem arról beszélnek, hogy tűzszünet kell. Önök arról beszélnek, hogy most minél több fegyverszállítmány kell, minél jobban eszkaláljuk a háborút. 35 ország szállított már fegyvert. Ezt hogy lehet lokális konfliktusnak hívni? 35 ország vitt fegyvereket, a sisakoktól már eljutottunk a vadászgépekig mindjárt, és aztán majd jön az élőerő, és az a helyzet, hogy ha 35 ország szállít fegyvert, akkor azt nem hívhatjuk lokális, helyi konfliktusnak, helyi háborúnak, az már eszkalálva van, és ezért születnek azok a háborúpárti nyilatkozatok, amikre Hollik képviselőtársam már utalt, amikor arról beszélnek, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, meg le kell győznünk Oroszországot. Folyamatosan, egyre jobban hergelik bele az európai baloldal politikusai számos alkalommal a közvéleményt a háborúpárti álláspontba. Ezért történik ez önökkel is, tisztelt képviselőtársaim.

Egyrészt idegesek, mert esett a dollár árfolyama, erősödött a forint, kevesebbet ér az önök által megkapott pénz, amit külföldről kaptak. (Gréczy Zsolt közbeszól.) Egyrészt idegesek, mert számtalan nagyon jó barátjukat és szövetségesüket az Európai Parlamentből bilincsben vitték el. Dobrev Klára frakciója megcsappant, mert Dobrev Klára frakciójából elvittek egy csomó embert bilincsben, korrupciós botrányok, hiszen bőröndökben kapták a külföldi pénzt, mint ahogy önök is kapták a külföldi dollárokat a választási kampányban (Gréczy Zsolt: Ezt nem tudod bizonyítani a bíróságon!), és ki tudja, hogy azóta is. (Gréczy Zsolt: Sokba kerül!) Vannak olyan plakátok, amiket ki… Bocsánat, elnök asszony, csak fenyeget a képviselő úr folyamatosan. (Dr. Apáti István nevet.) Szíve joga, de hát ő ilyen, ő ilyen, azt tudjuk, ő az erőszakban hisz.

Tehát, tisztelt képviselőtársaim, az a helyzet, hogy megkapták önök ezeket a dollárokat. Lehet, hogy még most is kapnak dollárokat, ezt nem tudjuk, reméljük, hogy erre is fény derül. (Gréczy Zsolt: Sosem kaptunk!) De az a helyzet… Hát, a DK logója is rajta volt például azokon a plakátokon, amiket dollárokból fizettek, tisztelt képviselő úr. A DK logója is rajta volt. (Gréczy Zsolt: Sosem kaptunk semmilyen dollárt, ne hazudj!) Azt kérném inkább a képviselő úrtól, hogy csak azért, mert a külföldi érdekek ezt diktálják, próbálják egyszer végre magyar szemüvegen keresztül nézni a történéseket.

(14.20)

S egyszer végre olyan vehemensen álljanak ki Magyarország érdekében, ahogy most kiállnak mindenféle más ország érdekében! Egyszer végre a magyar érdek szerint tekintsenek rá a dolgokra, és ne úgy, hogy az Európai Parlament mit vár el önöktől, a külföldi megbízók mit várnak el önökről, hanem végre egyszer a magyar érdek szerint cselekedjenek és szavazzanak. Legyen még egyszer világos: aki megszavazza ezt a határozatot, az békepárti, aki nem szavazza meg, az háborúpárti. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage