DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Legalább abban az egy dologban egyetértés mutatkozik, vagy talán az egyetértés látszata tűnik fel a horizonton, hogy egy minél gyorsabban bekövetkező békekötés lenne a legfontosabb, de sem az Egyesült Államok politikai vezetésében, sem Oroszország politikai vezetésében még nem született meg a döntés, nem érett meg a helyzet ezek szerint.

Túl azon, hogy akkor folytassuk a tabudöntögető tényfeltárást, ami azért sokak lelkét vagy szívét nyomja, azért azt is vegyük alapul, hogy amikor nyugati fegyverszállítmányokról beszélünk, akkor most körülbelül 35 ország keveredett bele ezekbe az ügyletekbe, és legalább 35 ország szállít különböző típusú fegyvereket, köztük nagyon drága fegyvereket, köztük rengeteg olyan fegyverrendszert, amelyet élesben, hadszíntéren, háborús körülmények között a terepen valószínűleg most fognak bevetni vagy használni először. Ezzel csak arra próbálok rávilágítani, hogy a világon sajnos a legnagyobb üzlet és egyben a legpiszkosabb üzlet a fegyverüzlet. Aztán szorosan ezután következik a kábítószer és a bűnözésnek a legalizált vagy a kriminalizált bűnözésnek a különböző formái.

(15.00)

Hatalmas üzletet bonyolít le az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és több nyugati ország akkor, amikor akár a régi beragadt fegyverrendszereit adja el, akár a legújabb fejlesztésű fegyvereit, amelyeket még csak kísérleti szinten volt alkalmuk kipróbálni, amelyeket még harctéri körülmények között nem vetettek be, most azonban erre lehetőség kínálkozik. Nagyon könnyen teszik meg a fegyverszállítmányokra a felajánlásokat főleg azok az országok, amelyek földrajzilag biztonságos távolságban vannak a háborús övezettől. Sajnos, mi fizikailag, földrajzilag a lehető legközelebb vagyunk a háborús helyszínekhez, ettől talán nagyobb veszélyben már csak a lengyelek vannak. Úgyhogy nagyon óvatosan kell viszonyulnunk ehhez a kérdéshez.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Épp ezért szeretnék majd választ kapni államtitkár úrtól arra a nagyon fontos kérdésre, legyen ez a válasz bármilyen is, hogy zajlike Magyarországon ukrán katonák kiképzése, igen vagy nem, ha nem, akkor a szlovák védelmi miniszter honnan veszi ezt, miért mondta ezt, akkor felszólítjáke a szlovák kormányt vagy a szlovák védelmi minisztert, vagy a Budapesten székelő szlovák diplomatákat, hogy helyesbítsék ezt a pontatlan nyilatkozatot, ha tényleg pontatlan. Remélem, hogy az ország nem enged át fegyverszállítmányokat, és valóban a semlegesség álláspontjára helyezkedünk, amelyet, tudom, ilyen földrajzi, fizikai közelségben nagyon nehéz még eldönteni és nagyon nehéz fenntartani, tehát reálisan gondolkodik a Mi Hazánk Mozgalom akkor, amikor ezt megfogalmazza, de az egyetlen helyes álláspont a semlegesség álláspontja a békepártiság mellett.

Tehát amikor arról beszélünk, hogy milyen hősiesen segít a Nyugat a valóban, tényleg hősiesen harcoló és ezért minden dicséretet megérdemlő ukrán hadseregnek, mert az erőviszonyokhoz képest tényleg vitézül helytállnak, ez, úgy hiszem, kétségtelen tény, akkor azért tegyük bele a pakliba, tegyük bele a mérleg serpenyőjébe, hogy elképesztő üzlet, ami történik, és el ne higgye már senki, hogy az Egyesült Államok merő humánumból, emberközpontú gondolkodásból, kvázi jótékonysági szempontokból segít Ukrajnának. Ukrajna sorsát gyakorlatilag legalább 50 évre előre elrendezték. És akkor még nem is akarom idehozni a Biden-család esetleges piszkos ügyleteit, üzleteit, különböző gazdasági érdekeltségeit, hanem arra próbálok utalni, hogy Ukrajna, ha katonailag nem is vagy nem teljesen, de gazdaságilag elveszett.

Azokra a területekre, amelyeket nem fognak elfoglalni az oroszok, gazdaságilag ráteszik a kezüket az Egyesült Államok és az Egyesült Államok nyugati szövetségesei, mert nyilvánvalóan vastagon be fogják nyújtani a számlát a működési támogatásokért, a fegyverszállítmányokért, a természetbeni és anyagi juttatásokért. Ez nem ajándék jogcímen érkezik a nyugati világtól Ukrajnának. Az Egyesült Államok nem arról híres, hogy ajándékoz, hogy jutalmaz és közben nincsenek elvárásai. Ukrajnának a több tízszeresébe, több százszorosába fog kerülni az, amit ebben az időszakban kap vagy még kapni fog. Elképesztően jó minőségű az ukrán termőföld. Túlnépesedéssel állunk szemben világszinten, így a kiváló minőségű termőföld az egyik legnagyobb kincs lesz. Erre valószínűleg az amerikaiak rá fogják tenni a kezüket. Úgyhogy amikor itt krokodilkönnyeket hullajtunk, meg meghatódunk Amerika humánus gondolkodásán, akkor jusson az is eszünkbe, hogy ez egy elképesztő üzlet, az egyik legaljasabb és legsötétebb üzlet.

Ugyanakkor beszéljünk a háború magyarországi következményeiről is, és ezzel kapcsolatban lesz majd a vége felé néhány élesebb kérdésem. Való igaz, hogy komoly csúsztatás a kormányzat részéről, hogy azt állítják, azt a hamis látszatot keltik, miszerint azért pörgött fel az infláció, mert 2022. február 24-én kitört a háború, és azóta magas az infláció, mióta kitört a háború. Ez nem igaz. Az üzemanyagárstopot 2021 no-vemberében vezették be és emlékezetem szerint ekkor már élelmiszerárstop is hatályban volt. (Szabadi István: Igen.  Gréczy Zsolt: Nem.) Javítsanak ki, ha tévedek! Nincs egyenes ok-okozati összefüggés a háború és az infláció, mondhatni, szinte hiperinfláció elszabadulása között. Ugyanis az élelmiszerárak tekintetében, amelyek a legmélyebben érintik a villany- és gázszámlák mellett a magyar háztartásokat, nem százalékokban, hanem szorzószámokban lehet mérni az árdrágulás mértékét. Történik ez egy istenadta adottságokkal rendelkező, agrárbeállítottságú országban, egy olyan országban, amelynek 30 millió embert is el kellene látni jó minőségű élelmiszerrel vagy élelmiszer-alapanyaggal, de tízmilliót sem tud ellátni. Ezt 30 év alatt koprodukcióban a Fidesz-KDNP és a baloldali kormányok összehozták nekünk, úgyhogy köszönjük szépen, bár természetesen ez nem az őszinte köszönet hangja volt.

Tehát nem igaz, hogy azóta vannak inflációs problémák, mióta a háború kitört. Könnyű összemosni, könnyű maszatolni és arra alapozni, hogy esetleg lehetnek olyan választópolgárok  reméljük, minél kevesebben vannak , akik három hétre vagy három hónapra emlékeznek csak vissza és aztán az, ami egy vagy másfél éve volt, ködösen tűnik fel az emlékezetükben. Az önök elhibázott gazdaságpolitikája a leginkább felelős azért, hogy rekordmértékű infláció van Magyarországon.

Lenne néhány izgalmas kérdésem, megint csak nem annyira jogászi szemszögből, bár jogász vagyok, vagy nem is annyira közgazdaságtani megközelítésből, csak a józan paraszti ésszel gondolkodva. Amikor a paksi erőmű  mennyiért?  5 vagy maximum 10-12 forintért előállít egy kilowattórányi áramot, akkor mondják már meg nekem, tisztelt képviselőtársaim, miért van az, hogy a 2523 kilowattóra/év kvóta elfogyasztása után 70 forintért adják a magyar embereknek az áramot! A 2523 kilowattórán belül is 36 forint egy kilowatt áram, afölött 70. Miért van az, hogy 1729 köbméter/év gázfogyasztásig 102 forint egy köbméter gáz, afölött 747 forint?

Vagy választ várnék arra akár államtitkár úrtól, akár valamelyik kormánypárti képviselőtől, hogy miként lehet az, hogy ha tényleg ötödáron vettük a gázt az oroszoktól, akkor ez 747 forintba kerül. Hogyan történhet meg, hogy a kvóta fölötti ár több mint hétszerese a kedvezményes árnak? Nagyon kíváncsi lennék, és gondolom, van még körülbelül tízmillió ember ebben az országban, aki szintén nagyon kíváncsi lenne arra, hogy a 2023-as naptári évben villany- és gázárak tekintetében mire számíthatnak a kormánytól a magyar emberek. Mert sajnos, valljuk be őszintén és kicsit kanyarodjunk vissza a háborúhoz, most a harmadik világháborúhoz, ne legyen igazam, sokkal közelebb állunk, mint a tűzszünethez vagy a békekötéshez. Magyarul, elhúzódó inflációra, elhúzódón magas villany-, gáz- és élelmiszerárakra kell berendezkednünk. Mire számíthatnak a magyar emberek 2023-ban önöktől? Legalább ez a szintje tarthatóe az úgynevezett csökkentett rezsicsökkentésnek?

Mi történik akkor, tisztelt kormánypárti képviselők, mert mégiscsak önök kormányozzák 13 éve, az eltelt idő nagy részében gyakorlatilag kétharmados teljhatalommal ezt az országot, mi történik akkor, ha a NATO úgy dönt, hogy valóban élőerőt, tehát csapatokat is küld Ukrajna védelme érdekében anélkül, hogy valamelyik NATO-tagállamot támadás érné?  tehát még nem az 5. cikkely lép érvénybe. Akkor vajon fognake magyar katonák masírozni az ukrán frontra vagy sem? Akkor tudjáke tartani a semleges álláspontot, ha egyáltalán most az még semleges, ha tényleg nincsenek kiképzések meg tényleg nem mennek át fegyverszállítmányok Magyarországon? Akkor mi lesz a helyzet?

Persze, arról is érdemes lenne beszélni, hogy azt a bizonyos lengyel területet minden bizonnyal az ukrán hadsereg részéről vagy ukrán egyenruhában harcoló, ki tudja, milyen nemzetiségű katonák részéről érhette támadás, amivel az egész világot bele akarták rántani a harmadik világháborúba. Arról beszéltek a vita elején többen, hogy milyen jó, hogy akkor egyébként a lengyelek is higgadtan reagáltak. És mégsem lépett hatályba az 5. cikkely. 5. cikkellyel vagy 5. cikkelyen kívül, ha a NATO úgy dönt, hogy megindul, magyarul, ha az Amerikai Egyesült Államok úgy dönt, hogy tőle biztonságos távolságban a legtotálisabb mértékben ki kell terjeszteni a háborút, és akkor egyenesen, közvetlenül, ne legyen igazam, már a harmadik világháború napjait éljük, akkor vajon mi lesz Magyarország álláspontja, mennek magyar katonák vagy nem mennek? Álláspontunk szerint nem szabad, hogy menjenek, közvetlenül nem keveredhetünk bele a háborúba. Akkor fog eldőlni, hogy igazából önök mit gondolnak, bár adja a Jóisten, hogy ilyen végletes pontig ne menjenek el a történelmi események.

Azonban addig, amíg nem szélesedik ki a válság, de vélhetően a mostani keretek között zajló háború el fog húzódni, hogyan fogja túlélni a magyar lakosság gazdaságilag? Ugyanis kétszer kettő négy és a valószínűség-számítás szabályai szerint nagy eséllyel azt lehet mondani, hogy a következő tél nem lesz ennyire enyhe, mint amit lassan már magunk mögött tudunk. Nem vagyok egy matekzseni, de a valószínűség-számítás szabályai szerint két egymást követő évben erre rendkívül csekély az esély. Ha a 2023-2024-es tél sokkal keményebb lesz, mint az idei, akkor arra az esetre mire számíthatnak önöktől a magyar emberek? Amikor egyébként még a megújuló energiaforrások létesítésének, ha háborús kifejezéssel akarok élni, hadtápútvonalát is tavaly elvágták több százezer magyar ember elől, akik napelemes rendszerek telepítésével akarták biztosítani az energiafüggetlenséget.

(15.10)

Ott is pont az ellenkezőjét csinálták annak, mint amit kellett volna. Tudom, hogy ez nem feltétlenül csak a Külgazdasági és Külügyminisztérium hatásköre, más államtitkárok sajnos nem ülnek itt vagy más, esetleg a szakterületben illetékes képviselők, de ezekről várnánk tájékoztatást.

Nagyon fontosak a békepárti nyilatkozatok, persze a Fidesznek az is nagyon fontos, hogy megint békepárti és háborúpárti megosztást tudjon csinálni egy ilyen egybites üzenettel a külvilág felé, de azért sokkal fontosabb lenne, hogy biztosítotte az ország áramellátása. Igen vagy nem? Ha igen, akkor milyen áron a lakosság felé, milyen áron a vállalkozók felé, mert ha ők összeomlanak, akkor beindul a dominó, és megborul az egész magyar gazdaság. Ugyanezt kérdezném a földgázárak kapcsán: mire számíthatunk a következő időszakban? Mert azok után, hogy nagyívű nemzetközi kitekintéseket teszünk, azért jó lenne a saját egyszerű, mindennapos, filléres gondjainkat is számba venni, és tisztában lenni azzal, hogy mit tudunk tenni, hogyan tudunk segíteni a magyar embereknek.

Úgyhogy erre várom az önök megtisztelő válaszát, túl azon, hogy mindenféle fontos vagy kevésbé fontos, lényeges vagy kevésbé lényeges torzsalkodásba itt belemegyünk, és egymást történelemből oktatjuk ki, meg egyéb nagyívű kijelentéseket teszünk. Próbáljunk visszatérni a rögvalósághoz, mert még egyszer a téli időjárással ekkora nagy szerencsénk nem lesz. Óriási szerencsénk volt, valljuk be, ezzel a téllel, isteni szerencsénk volt. Tényleg úgy néz ki, hogy a Jóisten egyelőre vigyáz ránk e tekintetben. Jó lenne, ha a háború mielőbb befejeződne, és akkor az isteni oltalom kiteljesedne. De nagyon komoly gondok elé fog nézni ez az ország  a kormány gondjai kevésbé érdekelnek, a magyar emberek gondjai annál inkább , ha a következő tél cudar lesz, az inflációt szerintem nem fogják tudni olyan egyszerűen megállítani.

Úgyhogy ezekre az egyszerű földi gondokra, kérdésekre, problémákra szeretnék önöktől minél részletesebb válaszokat várni még ebben a vitában. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage