GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Akkor így a vita vége felé még egyszer szeretném rögzíteni, hogy a Demokratikus Koalíció békét szeretne Ukrajnában. A béke ára nem az, hogy az oroszok elfoglalnak valamennyit Ukrajnából, mert az hosszú távon nem a békét jelenti, hanem a háború kiterjedését fogja jelenteni. Ha Ukrajnából elvihettek egy részt, akkor azt fogják mondani, hogy ehhez képest a balti államok semmi. Mennyire van biztonságban Moldova, és általában az európai béke?

És ha már előkerült az, hogy Magyarország, a magyar kormány békepárti, akkor talán nem kéne nekünk venni a világon a legdrágább gázt az oroszoktól azért, hogy annak a bevételéből esetleg fegyvereket gyártsanak az oroszok, és tovább finanszírozzák a háborút. Az Orbán-kormány jelenleg inkább finanszírozója Putyin háborújának a drága gázvásárlással. Tehát szóban megy ez, hogy legyen béke, a matek pedig az, hogy megy ki a rengeteg pénz. Meg kellene oldani, hogy Magyarország ne függjön az orosz gáztól.

És még a nemzetközi viszonyokra is szeretném felhívni a figyelmet. Nem gondolom, hogy a jobboldali konzervatív lengyel kormány elárulta volna Lengyelország érdekeit azzal, hogy egyértelmű állásfoglalást tesz Ukrajna mellett, és fegyvereket is szállít, részt vesz a szállításokban. Nem gondolom, hogy Csehország vagy Szlovákia, vagy Románia, nem is beszélve Nyugat-Európáról, szembefordult volna a saját nemzeti érdekével. Egyébként azt lehet látni, hogy ahol ezekben az országokban az elmúlt egy évben választás volt, ott mindig az az erő nyert, amelyik Ukrajna mellett határozottan kiállt.

Tehát Magyarország elszigetelődött ebben a helyzetben, ez teljesen egyértelmű, szembemegyünk az autópályán, mindenki velünk jön szembe, és a Demokratikus Koalíció szerint ez nem nemzeti érdek. A magyar nemzeti érdek az, hogy béke legyen, de az is nemzeti érdek, hogy Magyarország ne legyen pária a nyugat-európai világban. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage