NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm államtitkár úrnak, hogy számos kérdést tisztázott és megválaszolt. A szlovák védelmi miniszter vádjaival kapcsolatban: már augusztusban bejelentettük a felajánlásunkat. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke jelentette be azt, hogy készek vagyunk kórházi ágyakban sebesült, sérült ukrán katonákat ápolni, és mivel a magyar hadszíntéri egészségügyi ellátás és tábori egészségügyi ellátás nagyon magas színvonalú, a NATO is telepített ide kiválósági központot, ezért készek vagyunk arra, ami szintén életmentő beavatkozás, és humanitárius célú segélyprogramként kezeljük, hogy egészségügyi célból képzünk ki olyan katonákat, akik egészségügyi célú végzettséget vagy képzést szerezhetnek majd itt a magyar magas szintű tudásnak köszönhetően. Mi ezt is a humanitárius akció keretében tesszük, mert úgy gondoljuk, hogy ez is életeket menthet, mert egy hadszíntéren, egy fronton egy egészségügyi tudás sokszor életeket menthet, és emiatt fontos.

Semmi olyat nem teszünk, ami a háború folytatásában segítene a feleknek, ami a háború eszkalációjához vezetne. Mi pontosan itt húztuk meg azt a vörös vonalat, és ezért tartom szomorúnak, hogy az elmúlt egy évben a baloldali politikusoktól kétféle nyilatkozatokat hallottunk: háborúpárti és szankciópárti nyilatkozatokat. Ezért zavar engem, hogy míg a magyar kormány, a magyar parlament józanabbik többsége megtesz minden tőle telhetőt a béke érdekében, aközben például Dobrev Klára mondta, hogy sokkal több szankció kell, és szankciókat követelt, vagy például Rónai Sándor azt mondta, hogy fegyvereket kellene szállítani. Ezért mondom azt, hogy nem helyes, ha ebbe az irányba megyünk, hiszen itt az értelmetlen pusztítással, a gyilkos háborúval szemben csupán egyetlen megoldás van, a tűzszünet és a béketárgyalás. Azt tudjuk, hogy ennek a háborúnak nem lesznek nyertesei, ezt a háborút senki nem nyerheti meg, hiszen a szétbombázott városok, az elpusztított infrastruktúra és az ukrán lakosság millióinak elmenekülése minden, csak nem győzelem. Ez veszteség mindenki számára.

Különösen fontos, hogy kiálljunk a háborús országban élő honfitársainkért, a kárpátaljai magyarokért. Ezért is említi meg a kárpátaljai magyarok kiszolgáltatott helyzetét ez a határozati javaslat, hiszen az értelmetlen, pusztító háborúért magyar emberek százai adták már vérüket és életüket. Mi azt gondoljuk, hogy ennek az öldöklésnek mihamarabb véget kell vetni. Hogy lehet véget vetni? Csak azonnali tűzszünettel és minél hamarabb elkezdődő béketárgyalással tudjuk ezt elérni.

Azt azért szeretném megjegyezni, a vitában erre nem volt lehetőségem, hogy különösen fájdalmas nekünk, és azt kell mondjam, hogy elkeserítő, hogy miközben magyar emberek életüket és vérüket adták Ukrajnáért, addig még a háború idején is érik kárpátaljai honfitársainkat Ukrajnában atrocitások. A magyar nyelv használatának a jogát megcsonkítják, és a magyar iskolák igazgatóit leváltják, és szeptembertől pedig már lényegében nem működhetnének ezek a magyar iskolák. Szerintünk nem ez a módja a kisebbségi jogok erősítésének, ez inkább jogszűkítésnek élhető meg, és azt gondolom, hogy ebben mihamarabb változást szeretnénk várni az ukrán kormány részéről.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki a vitában részt vett, aki elmondta az álláspontját. Sajnálom, hogy a baloldali képviselők ott folytatták, ahol ezeket a vitákat abbahagyták. Ilyenekről beszélt Vadai Ágnes a Külügyi Bizottságban, ilyenekről beszélt Szabó Timea már tegnap meg a mai reggelen is. Azt gondolom, hogy itt van egy határozat, ha valaki elolvassa ennek minden pontját  sokat gondolkoztunk a szövegen, és sokat agyaltunk, hogy pontosan olyan szöveget alkothassunk meg, aminek mindenki számára elfogadható szövegnek kell lennie , a józan ész alapján, ha önök tényleg békepártinak mondják magukat, akkor ennek a szövegnek, amit letettünk ide önök elé, elfogadhatónak kellene lennie, hiszen három vagy négy témával foglalkozik. A legfontosabb a béke iránti elköteleződés, ismételten elítéljük Oroszország agresszióját és kiállunk Ukrajna joga mellett az önvédelemhez.

Ha magyar álláspontból nézzük a gazdasági szankciókat, az energetikára vonatkozó szankciókat, hiszen a magyar állásponttal  és a vitában többször előkerültek energetikai kérdések, hogy olyan döntést nem tudunk támogatni vagy legutolsó esetben is kivételt kell magunknak kiharcolni, ami tönkreteszi a magyar gazdaságot. A DK-s képviselők, a párbeszédes képviselők, az LMP-s képviselők is elmondták, hogy azonnal függetlenné kell válnunk az orosz gáztól. Azt ugyan nem mondták meg, hogy azon a vezetéken milyen gáz érkezzen, erre ugye, nincsen megoldásuk, mert csak hangzatos lózungok vannak, de érdemi megoldás nincsen; illetve Szabó Timeának mindig van egy ilyen, biztosan lobbistaként, a hétszer drágább amerikai LNG-t ajánlja a figyelmünkbe, de mivel tengeri kikötővel sem rendelkezik Magyarország, még ez is megdrágítja a dolgot.

Amit mi tettünk az energiafüggetlenség érde-kében, hogy minden szomszédunkkal megépítettük az interkonnektort, most legutoljára Szlovéniával is. A Gyurcsány-kormány alatt egy szomszédos országgal volt interkonnektorunk, most az összes szomszédos országgal megvan az interkonnektor. Hiszen fizikai realitás kérdése, hogy vane forrás, hogy vane vezeték, vane gáztározó, amit a Gyurcsány-kormány eladott, majd aztán beperelték a magyar kormányt, mert visszavásárolta a gáztározókat. Tisztelt képviselőtársaim, felhívnám erre a figyelmet, hogy fizikai realitás kérdése, hogy megvannake ezek az infrastruktúrák, és azután, hogy jöne gáz abból a forrásból. Mindent megteszünk azért, hogy diverzifikáljuk a gázbeszerzésünket. Számunkra a diverzifikáció nem azt jelenti, hogy az egyik függőségből átmegyünk egy másik függőségbe, hanem hogy versenytársakat keresünk, hanem hogy többféle beszerzési forrást keresünk, és így próbáljuk megoldani hazánk energiafüggetlenségét.

(15.50)

A tavalyi évben a szankciók 4000 milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből. Ma azt a vitát is folytathatnánk, hogy ha Brüsszel nem elhibázott szankciókat vezetett volna be, ami az európai infláció megháromszorozásához vezetett, háromszor akkora lett az európai infláció, mint egy évvel korábban  ha önök szeretnék, matematikai képlettel is leírhatom ezt önöknek: háború plusz szankció, az egyenlő infláció; ilyen egyszerű képlettel is ki lehet ezt mondani  ; ha Brüsszelben nem azzal töltötték volna az idejüket, hogy kitaláljanak újabb meg újabb szankciókat, hanem azzal, hogyan segítenek az energiaátállásban a különböző tagállamoknak, hogyan mentsék meg az európai vállalkozásokat, európai üzemeket, gyárakat, hogy ne vásárolják fel őket Európán kívüli szereplők, és ezáltal az európai gazdaságot továbbra is versenyképesen tartva megerősítsük az európai gazdaságot, recesszió idején is, válság idején is, akkor, azt gondolom, hogy egész másról tudnánk itt beszélgetni, és az a 4000 milliárd forint, amit az energiaárak drasztikus megemelése és a gáz és az áram árának helytelen brüsszeli összekapcsolódása okozott, most arról is beszélgethetnénk, hogy az milyen térségekbe menjen, milyen fejlesztésre, milyen célokba, hogyan erősítsük meg a magyar vállalkozásokat, a magyar családokat, akik nehéz helyzetbe kerültek ebből a pénzből. (Sic!)

Sajnos, nem ez történik. Ezért nézzük magyar nézőpontból a szankciók kérdését is, ezért nézzük a magyar érdek szempontjából a szankciók kérdését; ezért írtuk le a szövegbe azt, amit leírtunk; ezért gondoljuk azt, hogy legfőképpen az energetikai szankciókat felül kell vizsgálni; és ezért mondjuk azt, hogy nem elmélyíteni kell Európa gazdasági recesszióját a szankciókkal, hanem segíteni kell az európai gazdaság talpra állását, és be kell fejezni a háborút, és Európának minden lehetséges idejét, eszközét, energiáját és befolyását arra kell fordítani, hogy elősegíthesse a tűzszünet mielőbbi realizálását és a béketárgyalások mielőbbi elkezdését.

Szerintünk ez a szöveg mindenki számára elfogadható, aki azt hangsúlyozza magáról, hogy a béke fontos számára. Legyen tiszta: aki ezt a szöveget megszavazza, az békepárti, aki a határozati javaslatot nem támogatja, az háborúpárti. Én arra kérem önöket, hogy támogassák. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage