DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök úr, köszönöm szépen. A nagy érdeklődésre való tekintettel igyekszem rövid lenni.

Az Országgyűlést szeretném tájékoztatni, hogy az önök előtt lévő törvényjavaslat célja Magyarország Kormánya és a világélelmezési program között a WFP Globális Üzleti Szolgáltató Központ létrehozásáról szóló megállapodás kihirdetése.

Kérem, engedjék meg, hogy először röviden is ismertessem a törvényjavaslat alapját képező megállapodás célját és tartalmát. A világélelmezési program, a WFP, a világ legnagyobb multilaterális élelmiszersegély-szervezete, melyet az ENSZ és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, vagyis a FAO hozott létre 1961-ben római székhellyel.

A világélelmezési programnak a WFP Globális Üzleti Szolgáltató Központ létrehozásával kapcsolatos elképzelése összhangban áll a magyar kormány azon szándékával, hogy Magyarország a nemzetközi szervezeteknek, különösen az ENSZ és szakosított intézményeinek egyfajta befogadóközpontjává váljon.

A WFP magyarországi munkájának megkezdéséhez szükség van egy nemzetközi szerződés, egy székhely-megállapodás megkötésére, mely a szervezet és tisztviselői jogállásának legfontosabb kérdéseit rendezi. A jelen törvényben foglalt székhely-megállapodás 16 cikkből áll, és a Magyarországon már székhellyel rendelkező nemzetközi szervezetekhez hasonlóan részletesen szabályozza a WFP-t, valamint annak személyzetét megillető kiváltságokat és mentességeket, továbbá a Magyarország által biztosított könnyítéseket.

Tisztelt Országgyűlés! A megállapodás kötelező hatályának elismerése megnyitja a lehetőséget új munkahelyek megteremtésére, ami előmozdítja azt a célt, hogy a képzett, magasan kvalifikált, nyelveket beszélő magyar munkaerő hazai foglalkoztatása minél szélesebb körben megvalósuljon. Kérem ezért a tisztelt Házat, hogy fogadja el a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage