NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Én nem tágítanám szét az általános vita kereteit Z. Kárpát Dániel képviselő úr témáival. Kétségkívül fontos témák, különböző módon közelítjük meg őket és más megoldási javaslataink vannak. Azt gondolom, hogy inkább az Agrárminisztérium területe ez, és egy agrárminisztériumi előterjesztés vitájánál kell ezt előhozni, tisztelt képviselő úr. Szívesen jövök én is vitatkozni önnel ezekben a kérdésekben. De amikor az agrárium bizonyos támogatási formáinak a kérdéseit szegezi a biztonságpolitikáért felelős államtitkárnak, akkor nyilvánvalóan ön sem gondolja ezt komolyan. Ez egy fontos vita, amit más napirendnél meg kell vitatni.

Amiről viszont most szó van, az a Magyarország Kormánya és a Világélelmezési Program között a Világélelmezési Program Globális Üzleti Szolgáltató Központ létrehozásáról szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat. Tehát egy nemzetközi szerződésnek a parlament általi jóváhagyásáért jött ide a kormány. Hiszen látjuk azt, hogy a XXI. század globalizált világában szomorú módon nemhogy csökkenne az éhínség, hanem napról napra, évről évre folyamatosan nő az éhezők száma világszinten. Napjainkban globálisan hétszázmillió fölé nőtt az éhezők száma, minden tizedik ember éhezik, és világszinten évente körülbelül Magyarország lakosságszámával, körülbelül tízmillió fővel nő az éhezők száma, és legalább hárommilliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges napi táplálkozást.

Különösen felháborító és elkeserítő, hogy miközben ilyen elképesztően magas az éhezők száma, addig az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének felmérése szerint a globális szinten előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy. Tehát a világot egyszerre sújtja az egyre növekvő számú éhínség és az óriási környezeti teherrel járó élelmiszer-pazarlás is.

(16.10)

Az Ukrajnában dúló háborúval és az Oroszország elleni szankciókkal csak tovább nő az éhínség sújtotta népesség szenvedése, ugyanis a világ két kiemelkedő élelmiszer-termelő országa nem tud a korábbi mennyiségű élelmiszerrel hozzájárulni a világ élelmezéséhez.

Az éhínség csökkentésére, a rászoruló éhezők százmillióinak támogatására jött létre a világélelmezési program, amit egyébként ENSZ-főtitkárhelyettesi rangban David Beasley, korábbi republikánus kormányzó vezet, akit a parlamenti imacsoport vendégeként egyszer Magyarországon is üdvözölhettünk itt, Budapesten. A World Food Programme, a világélelmezési program a világ legnagyobb multilaterális élelmiszersegély-szervezete, amelyet az ENSZ és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete hozott létre 1961-ben római székhellyel. A világélelmezési program 2021-ben 128 millió emberen segített 88 országban, hozzájárulva ezzel egyébként a tömeges migráció csökkentéséhez is. A világélelmezési program működését teljes mértékben önkéntes felajánlásokból finanszírozzák, a szervezet 2021-ben 9,35 milliárd dollár rekordösszegű támogatást kapott a donoroktól. A szervezet számításai szerint a 2022. évben mintegy 152 millió embernek nyújtottak támogatást.

Magyarország tagja a világélelmezési program irányító testületének, a végrehajtó bizottságnak, az Executive Boardnak, amely kormányközi támogatást nyújt a világélelmezési program tevékenységének politikai irányításához és felügyeletéhez, valamint hazánk tagja a végrehajtó bizottság bürójának is. A World Food Programme céljai alapvetően megegyeznek a magyar külpolitika célkitűzéseivel, hiszen a menekültek számára a lakóhelyükhöz közel vagy a szomszédos országokban kell ellátást biztosítani annak érdekében, hogy mielőbb visszatérhessenek az otthonukba.

A World Food Programme 2022 októberében arról tájékoztatta a kormányt, hogy Budapesten szeretné létrehozni a Global Payments Solution elnevezésű, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezeti egységét, amely a szervezet számláinak és kifizetéseinek kezeléséből mintegy 70 százalékot vállalna át. A világélelmezési program a tervek szerint 2023 végétől 81 főt, legalább 85 százalékban helyi alkalmazottat innen Budapestről, Magyarországról foglalkoztatna.

Az előttünk fekvő törvényjavaslat az ezt tartalmazó megállapodás kihirdetését tartalmazza. Meggyőződésünk, hogy a magyar főváros kiváló helyszín a nemzetközi szervezeteknek, különösen az ENSZ és szakosított intézményeinek székhelye, szolgáltató központja számára. A világélelmezési program az egyes funkciók idetelepítését több fázisban képzeli el, a világszervezet első lépésként a pénzügyi funkciókat telepítené Budapestre, de középtávon megfontolná a központ további tevékenységi körökkel való bővítését.

Azt gondolom, hogy egy jó célt érdemes támogatni. Magyarországon már most is sok nemzetközi szervezetnek a székhelye vagy bizonyos központjai léteznek, Magyarország és Budapest mindig jó gazdája és jó házigazdája volt ezeknek a szervezeteknek, és azt gondolom, hogy a közös célok, a migráció kibocsátó országokban való kezelése, a világ éhínségének a felszámolása, az éhezésnek a felszámolása mind-mind olyan cél, amelyet tudunk támogatni, ezért a KDNP-frakció a mostani törvényjavaslatot is támogatni fogja. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage