ILLÉS BOGLÁRKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslattal a már lassan egy éve tartó drámai megpróbáltatássorozat újabb szakaszához vagy a brüsszeli sitcom újabb epizódjához érkeztünk  a minősítést majd a jövő eldönti. Az azonban tény, hogy a magyaroknak jogosan járó forrásokkal megpakolt autót ők vezetik, és az utolsó pillanatban mindig más irányba rántják a kormányt. Joggal lehet olyan érzésünk, hogy hiába építjük ki a megfelelő utat, újra és újra vesznek egy hajtűkanyart indokolatlan, követhetetlen és észszerűtlen módon. Mi azért nem adjuk fel, és most ennek a keretében újabb útszakaszt is leburkolunk, hiszen az Európai Bizottság kérésének megfelelően a vagyonnyilatkozatok kereshető módon történő hozzáférésének a részletszabályait is megállapítjuk; nyomásgyakorlás 17+1 felvonás. Innen is üzenjük: rajtunk nem fog múlni, álljuk a sarat, még akkor is, ha olyan helyeken akarnak tüzet oltani, ahol talán nincs is, ezzel elterelve a figyelmet a valós problémákról. De rendben, a poroltó berendezésekhez tartozó részletes használati utasítással az egész utat kicsempézzük.

Már a sokadik törvényjavaslatot tárgyaljuk, melyet a kormány a Bizottsággal együttműködve, a kéréseiknek eleget téve alakított ki azért, hogy a magyar emberek megkapják a nekik jogosan járó forrásokat. Lassan úgy tűnhet, hogy ezeknek a sora végeláthatatlan nagyságúra nőtt, mivel mindig újabb és újabb követeléseket fogalmaznak meg Magyarország felé. De rajtunk nem múlhat, azért, hogy a magyar emberek megkapják a nekik jogosan járó forrásokat.

Laikusok számára is világos lehet: Brüsszel politikai eszközként használja az eljárást, halmozza a kifogásokat, valamint újabb és újabb követelések elé állítja hazánkat.

(16.20)

Mi már-már az észszerűség határát is súrolva igyekszünk azokat teljesíteni, mert az a cél vezet minket, ahogy már mondtam, hogy a magyar emberek megkapják a nekik jogosan járó forrásokat, még akkor is, ha a dollárbaloldal Brüsszelben is a magyarok ellen kelti a hangulatot; még akkor is, ha azért dolgoznak, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat megvonják a magyar emberektől; még akkor is, ha a guruló dollárok őket más munkavégzésre motiválják vagy éppen kényszerítik.

Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy aki ennyire tiszteletlenül viselkedik a magyar emberekkel, az vagy nem tudja, hogy mit jelent az európai egység, vagy tudja, de hátat fordít neki. Ugyanis ahhoz, hogy Európa ne pusztán földrajzi kategória legyen, hanem politikai törekvés, hosszú út vezetett, és ahogy mondani szokás, nemcsak megszerezni kell tudni, hanem meg is kell tudni tartani. Mi ezért állunk ki az európai egység mellett akkor is, ha bizonyos meghatározó kérdésekben különbözik a véleményünk. Ezért teljesítjük európai védelmi kötelezettségeinket akkor is, ha arra a költséget nekünk kell állnunk, vagy nekünk kell a költségeit vállalnunk. És ezért maradunk megbízható félként a tárgyalóasztalnál akkor is, amikor már-már a korrektség látszatát sem tapasztaljuk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Európa akkor maradhat közös kulturális tradíció, ha felismerjük, mi az, ami ezt a közösséget összetartja, és mi az, ami ezt a közösséget porlasztja. Márpedig az európai civilizáció tartalmi, közösségi értelmezése csak és kizárólag az Európai Unió tagállamai közötti kölcsönös tisztelet talaján állhat és maradhat fenn, amelyet az Európai Bizottságnak szolgálnia kell és nem szétzilálnia. Éppen ezért terjesztettük elő ezt a javaslatot, és éppen ezért jelezzük, hogy Magyarország minden olyan vállalást és javaslatot teljesített már eddig is, és ez a javaslat szintén ezt bizonyítja, amelyet az Európai Bizottság tőlünk kért.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatja a kormány által benyújtott módosító törvényjavaslatot. Az Európai Bizottsággal való mielőbbi megegyezés mindannyiunknak érdeke. Az Európai Bizottsággal való megegyezés láthatóan előfeltétele, hogy a magyar emberek megkapják a nekik jogosan járó forrásokat, de mi tisztelettel kérjük az Európai Bizottság képviselőitől, hogy ehhez hasonlóan járuljanak ők is hozzá, és ehhez hasonlóan mutassanak tiszteletet Magyarország irányába. Ezzel együtt kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák önök is az előttünk fekvő törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage