DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban sokadik alkalommal tárgyalunk a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó törvények módosításáról. Hogy miért jutottunk ebbe a helyzetbe, azt eltérő olvasatban hallottuk ellenzéki oldalról is és kormánypárti oldalról is. Engedjék meg, hogy én Illés Boglárka képviselő asszony felszólalását tekintsem hiteles forrásnak, mert valóban úgy történt, ahogyan ő elmondta. A magam részéről a kormány nevében azonban továbbra is a Bizottsággal folytatott konstruktív párbeszédet hangsúlyozom, annak ellenére, hogy természetesen nem jó dolog ugyanazt a törvényt már sokadszor a Ház elé hozni, ugyanabban a törvényben még újabb és újabb módosításokat tenni, és még azt sem zárhatjuk ki, ami szintén elhangzott, hogy ez lett volna az utolsó. Sajnos ez sem biztos.

Ám, azt szeretném leszögezni, hogy a mostani módosítás valójában a vagyonnyilatkozatok tartalmát már nem változtatja meg, hanem a digitalizációt, a kereshetőséget teszi lehetővé. Hiába is hivatkoznánk arra, hogy eddig is kiválóan kereshetők voltak a vagyonnyilatkozatok, mert eddig is az az újságíró, aki, mondjuk, egy óránál többet szánt rá, valószínűleg megtalálta valakinek a vagyonnyilatkozatát és össze tudta hasonlítani a korábbi évek vagyonnyilatkozataival, hogy például az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai szépen sorban a nevüknél minden évben megtalálhatók, gyakorlatilag 2011 óta minden évi vagyonnyilatkozata megtalálható. Mivel nem változtak maguk a nyomtatványok, ezért nem olyan bonyolult dolog összehasonlítani, igaz, hogy ez most majd már még sokkal egyszerűbb lesz és nem kell hozzá egy óra, hanem, mondjuk, tíz perc is elég ahhoz, hogy a változásokat valaki követni tudja.

Az, hogy ettől megye előre a világ vagy sem, azt én most itt nem tudom önöknek megígérni. Mindenesetre, kicsit reagálva arra is, hogy a civilek véleményét miért nem kértük ki, tisztelt Sebián-Petrovszki képviselő úr, ezt a kritikáját továbbítani fogjuk az Európai Bizottságnak, mivel az Európai Bizottság írta elő számunkra ezeket a módosításokat. Bizonyára az Európai Bizottságot nem érdekli a civilek véleménye, mondhatjuk, vagy az is lehet, hogy ők már tudták előre, hogy mi a civilek véleménye. (Dr. Hargitai János: Ez az utóbbi igaz!) Még az is lehet, igen.

Tisztelt Ház! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak, és kérem, támogassák a törvényjavaslatot.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage