DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A T/3089. számú törvényjavaslat célja elsődlegesen az uniós jogharmonizáció biztosítása, mivel a javaslat az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló 2019. október 23-ai 2019/1937. európai parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezéseinek való megfelelést szolgálja.

Nem kívánom megismételni a Répássy Róbert államtitkár úr által az expozéjában már elmondottakat, illetve a Demeter Zoltán fideszes képviselőtársam vezérszónoklatában elhangzottakat, de fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslat I. fejezete a hatályos panasztörvény, vagyis a 2013. évi törvény újrakodifikálásával a gyakorlatban felmerült kérdések alapján rendezi újra a panasz és közérdekű bejelentés benyújtásának szabályait. A törvényjavaslat II. fejezete az irányelv rendelkezéseinek való megfelelést szolgálja.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A törvényjavaslat III. fejezete az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elismerése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel a benyújtható bejelentések körét szabályozza újra, mely által bárki bejelentést tehet az ellen, aki kétségbe vonja azt, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, az ellen, aki tagadja a nácik vagy kommunisták bűneit, az ellen, aki akadályozza a nemzeti jelképek tiszteletét és használatát, s az ellen, aki kétségbe vonja a házasság és a család alkotmányjogilag elismert szerepét, vagy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelmét, vagy a születési nemnek megfelelő önazonossághoz való jogot. A törvényjavaslat IV. fejezete a bejelentővédelmi ügyvédre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, V. fejezete a szükséges technikai szabályozási elemeken túl további törvények pontosítására tesz javaslatot. A javaslat a kihirdetést követő hatvanadik napon lépne hatályba.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot, kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

(17.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage