TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Legyünk nagyon egyértelműek: ez a bejelentővédelmi törvény azért lehet most a magyar Országgyűlés előtt, mert Jávor Benedek még párbeszédes európai parlamenti képviselőként kidolgozta azt az irányelvtervezetet, amelynek az átültetésére most itt a fideszes kormány kísérletet tesz.

Jávor Benedek az Európai Parlament zöldfrakciójának tagjaként már 2014-ben elkezdett dolgozni egy átfogó, európai szintű bejelentővédelmi szabályozáson, hiszen mi zöldek az átláthatóságban, a tisztességben hiszünk, és ennek az intézményes feltételeit szeretnénk megteremteni. A civilekkel és szakértőkkel, illetve a zöldfrakcióval közösen végzett munka eredményeképpen elkészült az az irányelvtervezet, amely alapján az Európai Bizottság megalkotta a saját bejelentővédelmidirektíva-tervezetét 2018-ban, és ezt fogadta el az Európai Parlament 2019-ben, ami aztán az év ősszel hatályba is lépett.

A magyar kormánynak 2021 decemberéig lett volna kötelessége ezeket az irányelveket átültetni a magyar jogrendbe. Nem végezték el a munkájukat. Nem először vannak késedelemben, de hát itt nemcsak a kormányzásra való képtelenség, hanem a szándék hiánya is nagyon világosan látszik. A Fidesz-kormány a legkevésbé sem érdekelt abban, hogy megvédjük a közérdekű bejelentéseket, hogy valóban kivizsgálják azokat a közérdekű panaszokat, amelyek például a közpénzek ellopását illetik.

De akkor sem voltak túl lelkesek, amikor a magyar Országgyűlésben az uniós irányelv alapján kidolgozott, egyrészt egy korrupcióellenes ügyészségről szóló, másrészt az abba integrált bejelentővédelmi szabályozást tartalmazó törvényjavaslatokat adtuk be a Párbeszéd-frakció részéről. Több alkalommal is megtettük ezt. Ha valóban lenne az átláthatóság, a korrupció elleni küzdelem iránt bármiféle elkötelezettség, akkor nem szavazták volna le a kormánypárti képviselők minden alkalommal már a bizottsági szakaszban ezeket a párbeszédes javaslatokat.

Most is, amit benyújtottak, nagyon kevés problémát orvosol, és nagyon súlyos és számos új problémát vet fel. A legnagyobb gond, ami kimaradt a törvényjavaslatból, és ami leleplezi a kormányzat valódi szándékait, egyebek között a névtelen bejelentésekre vonatkozó szabályozás, egyszerűen ezeket nem hajlandók vizsgálni, miközben pontosan tudjuk, hogy Magyarországon milyen kockázatot vállal az, aki névvel vállalná a kormányközeli korrupció bejelentését. Ezek után, ha valóban szeretnének ez ellen küzdeni, legalább fenntartani az Unió felé a látszatot, hogy valóban foglalkoznának a panaszokkal és közérdekű bejelentésekkel, akkor nyilvánvalóan nem hagyták volna ki a törvényjavaslatból az erre vonatkozó részeket.

De talán nem is az a legnagyobb gond, amit kihagytak, hanem az a legnagyobb probléma, amit beleírtak, és ami a legkevésbé sem a Jávor Benedekék által kidolgozott uniós irányelv logikáját követi. Ez teljesen saját fejlesztés, fideszes szabadalom, ha úgy tetszik, ez a csurkista megfogalmazásokat idéző, magyar életmód védelméről szóló III. fejezet, amely, ha egy kicsit kevésbé lennének őszintétlenek, akkor kimondanák, hogy tulajdonképpen mely társadalmi csoportok elleni uszításra van kifejlesztve. (Dr. Répássy Róbert: Például?) Például  ha már államtitkár úr így rákérdezett ,  például és elsősorban és mindenekelőtt az LMBTQ-emberek elleni támadásra használják ezt is. Ez a maguk szánalmas, bigott, homofób propagandájának a része. És pontosan tudják, hogy ez nemcsak a jóérzésű magyar embereknél veri ki a biztosítékot, hanem kiveri a biztosítékot az Unióban is, amely meg fogja támadni ezt a véleményszabadságot, szólásszabadságot, a lelkiismeret szabadságát nyilvánvalóan keresztező magyar szabályozást, és akkor maguk megint eljátszhatják ezt a szokásos kis pávatánccal elegy kuruckodó szabadságharcot a magyar emberek érdekeivel szemben.

Tehát miközben maguk végtelenül álszent, képmutató módon a keresztény, konzervatív értékekről papolnak, ezenközben pontosan tudjuk, hogy közpénzt lopnak, kábítószereznek, prostituáltakkal élnek szexuális életet, vagy éppen 25 fős drogos orgiákról karanténidőszakban ereszcsatornákon menekülve alázzák meg magukat. Ez a maguk valósága… (Dr. Répássy Róbert: Az a brit miniszterelnök volt!) Tessék? (Dr. Répássy Róbert: Az a brit miniszterelnök volt!) Nem, sajnos egy fideszes EP-képviselőről beszélünk. Mindenki tudja, tehát a világ legnagyobb sztorijainak egyike. (Dr. Répássy Róbert: A brit miniszterelnök bele is bukott.) Úgyhogy, államtitkár úr, ne próbáljon úgy tenni, mintha ez valami újszerű történet lenne a mi kis életünkben. Brüsszelben már emlékhelye van annak, ahol a maguk bigott, homofób Alaptörvényét megszövegező fideszes EP-képviselő megpróbált egy többszörösen törvénysértő orgiából elmenekülni.

Úgyhogy nagyon szépen kérem önöket, hogy hagyják abba akár a felszólalásaikban is ezeket az álszent papolásokat, akár az ilyen jellegű törvényjavaslatok benyújtását, mert pontosan tudjuk, hogy mire megy ki a játék, és pontosan látja mindenki, akinek van szeme erre, hogy maguk tökéletesen hiteltelenek ebben az ügyben. Az egyetlen céljuk, hogy megint gyűlöletet keltsenek, megint eltereljék a figyelmet a saját kudarcos kormányzásukról és a közpénzek szétlopásáról, a demokrácia leépítéséről. Ehelyett az „oszd meg és uralkodj” elvét próbálják követni, és a magyarok egy részének legrosszabb érzéseire, érzelmeire játszanak rá, és szítják azt a gyűlöletet, amit éppen hogy csillapítani és orvosolni kellene.

Látjuk, hogy ez a törvényjavalat is végső soron a putyini propagandát követő politikájuknak a része, és a legkevésbé sem a magyar közélet korrupciótól való megtisztítása érdekében hozták, hiszen amint azt a Völner-Schadl-Rogán-ügyben látjuk, itt nemcsak tíz- és százmilliókat lopnak el, hanem tíz- és százmilliárdokat is, csak az ezzel kapcsolatos miniszteri és még magasabb szintű érintettségeket nagy műgonddal eltussolják. De halljuk, látjuk azokat a kiszivárgott hangfelvételeket, amelyeken a maguk miniszterhelyettese és a maguk egyik intéző embere, a Végrehajtói Karnak azóta is valamilyen módon hivatalban lévő elnöke arról beszélnek, hogy a 35 éves koncesszió ügyét hogyan intézzék el. Hát, látjuk ezeket a 35 éves koncessziókat, amelyeket Rogán Antal intéz, és Mészáros Lőrinc kivitelez, és a sok száz milliárdos hasznot, amit a magyar adófizetőktől tulajdonítanak el, azt meg szépen szétosztják egymás között. Látjuk, hogy ezt a gyakorlatot semmilyen áron nem hajlandók megváltoztatni.

Ez a törvény természetesen, ha hatályba is lép, nem fogja orvosolni ezt a problémát, hiszen az a maguk rendszerének a lényegét, a gerincét érintené, azt roppantaná meg. Úgyhogy roppant meglepő lenne, ha egy valódi, érdemi antikorrupciós és bejelentővédelmi szabályozás menne át a magyar Országgyűlésen, olyan, amelyet a párbeszédes Jávor Benedek kidolgozott, és számos alkalommal benyújtottunk.

Nincsenek illúzióink, tudjuk, hogy önök nem fogják feladni a lopás alapelvét, és inkább egy ilyen bigott, ideológiai, homofób háborút indítanak a magyar társadalom egy jelentős hányada ellen, mintsem hogy érdemi törvényhozási munkát végezzenek. Ez végtelenül sajnálatos, tökéletesen szégyenteljesen, és a Párbeszéd részéről természetesen ehhez semmilyen módon nem fogunk asszisztálni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage