DR. APÁTI ISTVÁN, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt én is boldog nőnapot kívánok minden hölgynek, a jelen lévőknek és a jelen nem lévőknek egyaránt.

És, hát, valóban, politikatörténeti kuriózumra akadtunk itt ma délelőtt a magyar Országgyűlés plenáris üléstermében, ugyanis, ahogy szoktam mondani, jegybankelnök úr teljes körű vagy majdnem teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett; mondjuk, éppen magára terhelőt annyira nem. Az önkritikát én is hiányoltam, úgy tűnik, hogy ő is mint a forró krumplit dobja el magától a felelősséget, és úgy látszik, hogy ő a miniszterelnök egyik áldozataként akarja bemutatni saját magát. Mindenesetre dicséretes és előremutató, hogy az elmúlt 13 év átlagához képest szokatlan őszinteséggel, történelmi csúcsot döntő őszinteséggel tárta föl itt a  másik nagy klasszikust idézek  valóság több apró részletét is.

És szeretnék rácáfolni néhány, sokat emlegetett kormánypárti hazugságra, amelyet egyébként Nacsa képviselő úr emleget oly nagy hévvel, de attól, hogy sokáig mantrázza, még nem lesz igaz, amiket mond. Itt az inflációra, illetőleg a háború, a szankciók és az infláció összefüggésére térnék ki azért, mert annyira csípi a szemem, és annyira elviselhetetlen ez a rengeteg hazugság, mert amilyen szinten hülyének nézik a magyar embereket, az tényleg tűrhetetlen.

Mifelénk, Csenger-Mátészalka környékén jár egy régi mondás, miszerint ameddig erdő van, addig madár is lesz. De ennyire madárnak, ennyire hülyének ne nézzenek minket, Nacsa képviselő úr, mert ez tényleg vérlázító. Tehát az, hogy ön emlegeti, hogy a háború plusz szankció egyenlő inflációval, ez így nem igaz. Ez így, ebben a formában nem igaz. Ugyanis pont ön mondta három perccel korábban, amikor igazat mondott  tehát egy kicsit nem figyelt oda, rögtön igazat mondott , hogy 2021 őszén több árstopot bevezettek.

2022. február 24-én tört ki a háború. Tegnap még ezt is tagadták itt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos vita kapcsán. Kétségbe vonták, hogy mikor vezették be először is az üzemanyagárstopot  valamikor 2021 októbere-novembere környékén , több élelmiszerárstop, most mondta, 2021 őszén bevezetésre került, tehát semmiféle összefüggés nincs az infláció kirobbanása, az infláció elszállása, elrepülése és a háború kitörése között. (Nacsa Lőrinc többször közbeszól.) Előbb volt az infláció emelkedése, szinte hiperinflációs mértékűvé gerjedése, és jóval utána tört ki a háború.

A másik: a szankciók összefüggései. Egyrészt most már egyre kevésbé tagadják, azért a legtöbb szankciót talán Orbán Viktor miniszterelnök is megszavazta. Ugyanakkor a másik kijelentésük meg az, hogy a kőolajra és a földgázra vonatkozó szankciók alól Magyarország mentességet kapott. (Nacsa Lőrinc: A szállításra.) A szállításra, igen, mentességet kapott. Meg olyanokat is mondtak, hogy ötödáron vettünk az oroszoktól földgázt. Ezt tavaly februárban, két héttel a háború kirobbanása előtt maga a miniszterelnök úr mondta. 2022. február elején azt mondta Orbán Viktor, hogy ötödáron kötöttünk hosszú távú szerződést az oroszokkal a földgázra.

Akkor mondják meg nekem, hogy az 1729 köbméter/év úgynevezett, önök által vastagon alulszámolt átlagfogyasztás fölött miért fizetünk 747 forintot egy köbméter gázért! Akkor ki hazudott, mikor hazudott? Mennyiért vettek az oroszoktól gázt? Miért nem hozzák nyilvánosságra az adatokat és az ezzel kapcsolatos szerződéseket?

Hát, itt nagyon sok önellentmondásba keverednek, és ne tudják már le megint azzal  mert ez a leggusztustalanabb ebben az egész működésben, tisztelt Nacsa képviselő úr , hogy önök csak a sikerekért felelősek! Mondjuk, egyre kevesebb ilyen van, sajnos, de önök csak a sikerekért felelősek.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage