VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Rendkívül fontos dolgot hozott a Ház falai közé, azt gondolom, nem telik el olyan nap, amikor a kormány ne foglalkozna ezzel, és amivel kapcsolatban az elmúlt hónapokban számos intézkedést hoztunk meg.

De tisztázzunk valamit rögtön az elején! Én ugyanis egy kicsit másképp látom azt, hogy milyen filozófiai különbségek vagy nézetkülönbségek vannak a pártjaink között. Mi ugyanis azt gondoljuk, hogy ha munka van, akkor minden van. A családtámogatási rendszerünket is ezzel próbáljuk meg alátámasztani, és próbáljuk megsegíteni. És tisztázzunk szerintem még valamit! Az élelmiszerek árának növekedése nemcsak a magyar embereket érinti sajnálatos módon, hanem egész Európa-szerte megfigyelhető, amiért egyrészt a történelmi mértékű, léptékű aszály, másrészt az orosz-ukrán háború hatásai, de még inkább az arra válaszul érkező, elhibázott szankciós politika tehetők felelőssé.

Egyébként nem volt még olyan képviselő, aki például a rezsicsökkentés fenntartását értelmetlen cicomának minősítette volna, hiszen éppen hogy a rengeteg olyan állami bevétel… (Dr. Brenner Koloman közbeszólására:) Ha megengedné, képviselő úr, szeretnék válaszolni. (Dr. Brenner Koloman ismét közbeszól.) Azt majd meglátjuk, hogy mit fog megengedni önnek a házelnök úr. (Zaj, közbeszólások a Jobbik padsoraiban.)

A másik kérdés az, hogy míg 2010 előtt a balliberális kormányok válságkezelése többek között éppen abból állt, hogy megszüntették vagy szűkítettek (Az elnök csenget.) számos családtámogatást, és lakossági megszorításokat vezettek be, addig mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ebben a mostani gazdasági válsághelyzetben is megőrizzük és lehetőség szerint bővítjük a családoknak járó juttatások körét.

Míg az önök baloldali szövetségese adót emelt, addig mi a gyermekeket nevelő családok befizetett személyi jövedelemadóját fizettük vissza, fenntartottuk a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, bevezettük a kamatstopot; 2021 őszén árstopot vezettünk be egyes alapvető élelmiszerek esetében, amelyet 2022 novemberében kibővítettünk, és meg is hosszabbítottunk. Számos alapvető élelmiszer áfáját csökkentettük 5 százalékra, mint a sertés-, a baromfihús, a tej, a tojás és a hal. A 350 ezer családot védő lakossági kamatstopot is meghosszabbítottuk, és kiterjesztettük, és megtartjuk a kamatok csökkenéséig.

Úgyhogy olyat mondani, hogy nem történik semmi a családok megvédése érdekében, azt gondolom, hogy felelőtlenség ebben a helyzetben. Több mint húsz olyan intézkedést hozott meg a kormány az elmúlt időszakban, amelyekre igenis büszkék vagyunk, és azt gondoljuk, hogy mind-mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a családokban a családtagoknak megmaradhasson a munkahelye, és nyugodtan élhessenek.

A szociális gyermekétkeztetésre minden korábbinál több forrást, százmilliárd forintot fordítunk 2023-ban, ami 70 milliárd forinttal több, mint 2010-ben. Több százezer gyermek jut friss tejtermékhez és gyümölcshöz a különböző iskolatej-, iskolagyümölcs-programokon keresztül.

A minimálbér idén januártól 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 296 ezer forintra emelkedett, ezzel is elértük az, hogy magasabb a jelenlegi minimálbér, mint volt a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején az átlagbér.

2015-höz képest 50 százalékkal, tehát több mint másfél millió fővel csökkent azok száma, akiknek a váratlan kiadások jelentős nehézséget okoznak.

(13.50)

Az Eurostat szerint ez az egyik legnagyobb csökkenési arány az Unióban. De nem hagyhatom szó nélkül az önök álságos politikai hozzáállását sem, az önök szociális érzékenysége ugyanis csak a szavak szintjén érhető tetten. Emlékeztetnem kell, hogy önök nem szavazták meg a családi adózás bevezetését, mind a négy alkalommal nemet mondtak a családi adókedvezmény növelésére is, nem támogatták a négygyermekes anyukák szja-mentességét sem, nem támogatták, hogy ismét három évig kaphassák a gyest a kismamák, továbbá tartózkodtak a családi járulékkedvezmény bevezetésének a szavazásakor is.

A kormány ebben az évben több mint 3300 milliárd forintot, azaz a GDP 4,3 százalékát fogja családtámogatásokra költeni, mert úgy gondoljuk, hogy a válság idején nincs fontosabb, mint az, hogy a magyar családok biztonságban élhessenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage