KÁLMÁN OLGA (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! 2023-ra odajutottunk, hogy a szabad Magyarország láncra verése és a magyar demokrácia leépítése után mára hazánk uniós és NATO-csatlakozását, tagságát egész pontosan, kell féltenünk önöktől.

Az elmúlt 13 évben önök szisztematikusan leépítették hazánk nyugati és európai szövetségi kapcsolatait. Páros lábbal tiportak minden európai értéket; és ott árulták el a magyar és európai érdeket pár rubelért, ahol csak tudták. (Nacsa Lőrinc: Ez 2006-ban volt!) Önök addig ültek oda az asztalhoz Európában, amíg pénzt remélhettek, tartották a markukat, de közben tagadtak minden európai értéket. (Nacsa Lőrinc: 2006-ban!  Cseresnyés Péter közbeszól.) Most, hogy nincs európai uniós pénz, mert ugye, bűnözőknek nem küldenek, az Orbán-rendszer kimutatta a foga fehérjét. Orbán Viktor pár hete már arról beszélt, hogy jobb lenne, ha Magyarország nem lenne az Unió tagja (Nacsa Lőrinc: Nem igaz!), és kizárólag pénzügyi okai vannak annak, hogy még egyáltalán itt vagyunk. Önök ingyenpénzt akarnak továbbra is, de nem akarnak európai Magyarországot, demokráciát, szabad sajtót, szabad európai magyar polgárokat. Ez az a konfliktus, ami történelmi károkat okoz ma hazánknak.

Az Európai Unió legígéretesebb csatlakozójából 2023-ra Európa sereghajtója lettünk, inflációs Európa-rekorder, méghozzá egy összeférhetetlen, szövetségesek nélküli, magányos, EU-ellenes kormánnyal, amelyre Európában és a NATO-ban leginkább Vlagyimir Putyin csatlósaként tekintenek. Most éppen a demokráciacsúcsra nem hívta meg önöket a Fehér Ház. (Nagy zaj a kormánypárti padsorokból.  Közbekiáltások: Hú! Hú!  Vitályos Eszter: Pedig hogy szerettünk volna menni!) Pedig 121 ország vezetését érdemesnek tartották arra, hogy ott legyen. Orbán Viktorral a szabad világban már csak akkor ülnek egy asztalhoz, ha magyarul is meg akarják hallgatni az orosz álláspontot, vagy ha az Európai Tanács ülése miatt muszáj vele egy asztalhoz ülni. (Vitályos Eszter: Szégyelld magad!) De hát szívesen maximum Türkmenisztán-alsón látják a magyar miniszterelnököt, távol Európától.

A valódi konfliktus azonban nem Magyarország és az EU vagy a NATO között van, hanem önök és a magyar nép között. A magyar nép ugyanis világos döntést hozott két alkalommal arról, hogy hazánknak hol van a helye a világban. Nem bemondásra lettünk EU- és NATO-tagok, nem egy propagandakérdésekkel vezérelt nemzeti kamukonzultáción mondtunk igent az EU-ra és a NATO-ra, hanem két külön-külön népszavazáson döntöttünk így. Akaratunk azóta is töretlen, legalább négyötödös támogatottsága van a tagságnak a mai napig. Amikor tehát önök az európai értékekkel szemben foglalnak állást, akkor a magyar emberek döntését veszik semmibe, és azokat a szövetségeket teszik tönkre, amelyeket magyar emberek kötöttek Európával. Amikor önök Európa-ellenes politikát folytatnak, akkor éppen azt az ezeréves álmot teszik kockára, ami egyidős a magyarsággal. Kockára teszik azt is, hogy végre európai jólétben élhessük az életünket itt, Magyarországon.

Hát, mit tehet ebben a helyzetben az ellenzék vezető ereje, hogyan küzdhet a nemzeti érdekért? (Közbeszólás a kormánypárti oldalról: Dollárokkal!) Megmutathatja, hogy van kormányzóképes alternatíva, hogy van más választás, és lehetünk még európai Magyarország. Megmutathatja a nagyvilágnak is, hogy nem szabad letenni a magyar népről, mert európai magyarok élnek ebben az országban. Amikor a magyar árnyék-miniszterelnök Keir Starmerrel, a brit árnyék-miniszterelnökkel találkozott a múlt héten Londonban (Felzúdulás, derültség a kormánypárti padsorokból. Közbeszólások: Ó, ó!  Rétvári Bence: Világok találkozása!), az egész nyugati világ felkapta a fejét (Rétvári Bence: Keményebben, Olga!  Nagy zaj, derültség a kormánypárti padsorokban.  Az elnök csenget.), hogy van itt valaki más is (Rétvári Bence: Keményebben!) Orbán Viktoron kívül. Tudom, hogy ez nem tetszik önöknek (Közbeszólások a kormánypárti oldalról: De tetszik!  Rétvári Bence: Folytasd!), de akkor is így történt, hogy Magyarország nem egyenlő az Orbán-rendszerrel, hogy van itt egy tisztességes európai elköteleződésű baloldali erő, amely képes lehet majd lemosni azt a szégyent, azt a gyalázatot, amivel az Orbán-kormány mocskolta be Magyarországot az elmúlt 13 évben.

Látták, hogy van itt egy Dobrev Klára nevű politikus (Derültség, nagy zaj a kormánypárti oldalon.  Rétvári Bence: Fényre!), aki készen áll arra, hogy visszavezesse hazánkat történelmi céljához, az európai tartozáshoz. Látták, hogy Dobrev Klára személyében lesz majd olyan miniszterelnök, akivel rendezni lehet a szövetségi kapcsolatainkat, akire partnerként tekinthetnek Európában, és aki ki tudja majd nyitni azokat az ajtókat (Rétvári Bence: Gumilövedék-demokráciát!), amelyeket önökre már rég rácsaptak. Mindenki büszke lehet erre, továbbra is számítanak ránk barátként, szövetségesként, csak Orbán Viktor helyett Dobrev Klára vezetésével. Ezért jelenti az árnyékkormány az egyetlen reményünket arra, hogy Európához tartozzunk (Vitályos Eszter: Ne vicceljünk már!), és európai jólétben élhessünk itt, Magyarországon. (Közbekiáltások a kormánypárti padsorokból: Bravó! Bravó!  Rétvári Bence: Még öt percet!  Taps az ellenzéki padsorokból.) Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage