DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd kezdjem úgy, hogy az ókori Kínában élt egy filozófus, aki sok bölcsességet hagyott ránk, az emberiségre, Lao-ce-nek hívták, aki egy bivaly hátán, az írások szerint legalábbis egy bivaly hátán járta be az ókori Kínát azért, hogy lassan haladva meglássa a lényeget, az értéket a rohanás és a kapkodás helyett. Ő maga azt hagyta hátra többek között, hogy a nyugalom a mozgás irányítója. Tehát a nyugalom a mozgás irányítója akkor különösen, amikor indulatok feszülnek egymásnak, akkor, amikor háborús héják lepték el Európa egét, és amikor a gyűlölet egyre inkább erősödik. Szerintem fontos, hogy kellő higgadtsággal kiálljunk a béke mellett. Ezt teszi a magyar kormány, egészen pontosan Vatikán mellett a magyar kormány az, aki Európában a békét és a párbeszédet szorgalmazza, ezenkívül még Izrael és Kína is béketervvel hozakodott elő és állt elő. Azt hiszem, hogy ezekre figyelnünk kell és ezt látnunk kell.

Ezzel szemben látjuk, hogy háborús hangulatot szítanak egyesek Brüsszelben és máshol, baloldali politikusok és liberálisok, még több lőszert, még több harckocsit, még több vadászrepülőgépet és fegyvereket szállítanak Ukrajnának, és egészen hosszú távon tervezik mindezt lebonyolítani. Sőt, most a napokban megjelent hír, hogy az Egyesült Királyságban szegényített urántartalmú lőszereket fognak szállítani majd Ukrajnába az ukrán hadsereg megsegítésére. Ez azt mutatja, hogy az a felelősség, amikor a nyugalom és a bölcsesség kellene hogy megjelenjen és uralkodjon döntéshozó politikusok fejében, akkor a háborús uszításnak engedve, sőt ők maguk is uszítanak ebben a helyzetben, még komolyabb fegyvereket, még több emberi élet kioltására alkalmas eszközt küldenek a frontra, ami nem hozza előrébb a békét semmiképpen sem.

Tisztelt Képviselőtársaim! Sokan már a harmadik világháborúról szólnak és írnak, többek között Kissinger maga, aki azért mindenképpen a biztonságpolitikában óriási névnek számít. Aggasztják azok a hírek, amelyeket lát a háború kapcsán, és utal arra, hogy az első és a második világháború előtt is voltak katonai konfliktusok közvetlenül a két világháború előtt, az 1912-es, ’13-as balkáni háborúkra is utal, többek között az abesszíniai háborúra 1936-ban, sőt a spanyol polgárháborúra, amely ’36 és ’39 között zajlott, közvetlenül a második világháború kirobbanása előtt. De utalhat arra is, hogy 1937-ben Kína és Japán között is volt fegyveres konfliktus és háború. Tehát nehogy a mostani ukrán-orosz konfliktus, háború előfutára legyen egy szélesebb háborúnak, adott esetben egy harmadik világháborúnak! Mi ezt messzemenőkig szeretnénk elkerülni. Azt hiszem, hogy minden jóérzésű és józan gondolkodású ember ezt kívánja. Ezért van szükség kellő nyugalomra, kellő bölcsességre, hogy lássuk, hogy ezek a folyamatok hová fajulhatnak, ha nem teszünk semmit.

És akkor kérdezhetnénk azt is nyugodtan e Ház falai között, hogy ha már van béketerv, ugyanis Kínában is megfogalmaztak, Vatikánban is béketervet az orosz-ukrán háborúban, akkor hol van az Egyesült Államok béketerve, hol van Brüsszel béketerve. Nem látunk ilyet, háborús forgatókönyvet látunk inkább, nem béketervet; ahelyett, hogy a békét előre hoznánk, párbeszédet sürgetnénk a felek között, és mindenki mindent megtenne a maga erejéből, hogy ez bekövetkezzen mielőbb, hogy ne haljanak meg értelmetlenül emberek, ukránok és oroszok és mások is ebben a szörnyű testvérháborúban.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szerintem helyes a magyar kormány álláspontja, és valóban szerintem az, amikor az Egyesült Államokok vezető politikusai kijelentik, hogy nem akarnak tűzszünetet az orosz-ukrán fronton, akkor föltehetjük a kérdést, hogy miért ne akarnának, és miért nem akarnak. Vajon miért nem akarnak, mi az oka annak, hogy a háborút szítják inkább? A béke minden civilizációban érték, minden emberi közösség számára érték, a béke adja meg a boldogulás lehetőségét valamennyi tisztességes ember számára. Úgyhogy minden olyan lépést, amely a békét előre hozza, nyilván ez fegyverszünettel kezdődne, messzemenőkig támogatni kell a jövőben is. Ráadásul, amikor nincs túl sok béketerv az asztalon, akkor valóban minden ilyen dokumentumot érdemes figyelemre méltatni és megvitatni. Azt hiszem, hogy eszerint kell a jövőben eljárnunk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Számos olyan téma van még, ami nyilván megvizsgálva azt, hogy a szankciós politikához kik milyen módon csatlakoztak, azért azt kell mondjam, hogy körülbelül negyven ország van, aki a szankciós politikát támogatja Oroszországgal szemben, mondjuk, százötven ország meg látja, hogy ennek semmilyen értelme nincsen. Nem olyan régen kint jártunk Latorcai Jánossal, Balla Mihállyal az Interparlamentáris Unió Közgyűlésén (Dr. Vadai Ágnes közbeszólására:), Vadai Ágnes is kint járt, igen, bár ő háborúpárti, de mi nem támogattuk a háborút, alapvetően viszont sajnos tényleg azt kell mondjam, ez most Európa számára a legnagyobb probléma, a szankciós politika, az elhibázott szankciós politika, az energiabiztonság garantálása nélkülözhetetlen, de ezt csak a béke körülményei között lehet megteremteni.

Úgyhogy támogatjuk a kormányt a béke melletti további kiállásában. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage