DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Bizottsági Elnök Úr! Szeretném leszögezni, hogy a párttörvény szerint a pártok jogi személyektől, illetve külföldi szervezetektől támogatást nem fogadhatnak el. Az Állami Számvevőszék eddigi gyakorlata szerint a tiltott támogatás nemcsak pénzben nyújtott adomány lehet, hanem a párttörvény tiltja a nem engedélyezett forrásokból származó, nem pénzben nyújtott vagyoni hozzájárulások elfogadását is.

(14.40)

Ennek azért van jelentősége, mert egyrészt ebben egy hosszú, több évtizedes konszenzus volt eddig, hogy a pártok nemcsak hogy jogi személyektől nem fogadtak el támogatást, hanem természetesen a kampány során külföldi támogatásokat sem használhattak fel, hiszen felmerülhet a kampányba való külföldi beavatkozás, amennyiben valóban igaz, hogy külföldről fogadott el valamelyik párt vagy valamely választási szervezet kampánytámogatást. Tehát ez egy nagyon súlyos és az elmúlt 30 év gyakorlatát, az elmúlt 30 év választási hagyományait teljesen semmibe vevő magatartás lenne, amennyiben az Állami Számvevőszék és az erre jogosult szervezetek ezt megállapítják.

Tehát tényleg példátlan az, ami történt, és úgy gondolom, hogy itt, ebben a Házban eddig egymás fejéhez vághattunk mindenféle külföldi befolyásolást, azonban ezekre ilyen dollárokban kimutatható bizonyítékokra még nem nagyon került sor. Úgy gondolom, ez egy világos bizonyíték arra, hogy egyes pártok, az ellenzéki pártok az elmúlt választási kampányban külföldi támogatást kaptak. (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.)

Ha ezek bebizonyosodnak, akkor ennek a párttörvény és a választási törvények szerint súlyos következményei vannak. Egyrészt nyilvánvaló, hogy azoknak a pártoknak, akik kaptak, vissza kell fizetniük az állami támogatást, a kampánytámogatást, illetve büntetésként tulajdonképpen még egyszer ennyit vissza kell fizetni. És ezen nem változtat az egyébként, hogy a választási kampány során például az a szervezet, amelynek a számlájára érkezett a pénz, nem indult, hanem úgymond csak az Összefogás vezetőjét adta, a miniszterelnök-jelöltet adta. Nem változtat semmit, hiszen a Számvevőszék gyakorlata szerint nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett támogatás is lehet törvénysértő, amennyiben ez kiderül.

Tisztelt Ház! Mindannyian várjuk ennek a vizsgálatnak a végét, az Állami Számvevőszék le fogja folytatni, és gondolom, utána az Országgyűlés meg fogja hozni a szükséges következtetéseket ebből. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage