RITTER IMRE nemzetiségi képviselő: Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Jetzt, während dieser Debatte können wir, als Ausschuss, keinen Berichterstatter ernennen, so erlauben Sie mir bitte, dass ich als Parlamentsabgeordneter unseren Standpunkt erörtere.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ebben a vitaszakaszban nem állíthat előadót a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága, ezért engedjék meg, hogy képviselőként fejtsem ki véleményünket a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény módosításáról címmel T/2667. számon benyújtott törvényjavaslattal, annak nemzetiségi vonatkozásaival kapcsolatban.

Már a 2023. évi költségvetési törvény tavalyi elfogadásakor is tudtuk, hogy több területen jelentős többletköltségeink lesznek, ennek ellenére  megértve a hazánk előtt álló megoldandó problémákat, ebben a mi szerepünket is  elfogadtuk, hogy a 2023. évre  a 2021. évhez hasonlóan  nem lesz nemzetiségitámogatás-emelés a költségvetési törvényben. Ugyanakkor a 2023-as költségvetési évben három lényeges, központi intézkedést kívánó, jelentős többletköltséggel járó nemzetiségi terület van, ezek a következők. Az első nagy terület a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emelésre, valamint a pedagógusok ágazati pótlékának emelésére a forrás biztosítása.

A kormány március 10-én éjjel megjelent 70/2023. (III. 10.) számú rendelete ezt a kérdést megnyugtatóan rendezte, amennyiben a nem állami, nem önkormányzati köznevelésiintézmény-fenntartók számára normatív alapon biztosítja  az április havi támogatással egy időben, 2023. január 1-jéig visszamenőlegesen  a szükséges fedezetet. Ezt köszönettel vettük.

Második terület az energia-többletköltség fedezetének biztosítása. 2022 negyedik negyedévére vonatkozóan a nemzetiségi önkormányzatok és az általuk fenntartott nemzetiségi köznevelési intézmények mintegy 405 millió forint energiatöbbletköltség-kompenzációt kaptak, melyet ezúton is köszönünk. A technikai lebonyolítás terén rendkívül pozitív volt, hogy bár gyermeklétszámra vetített kompenzálásról volt szó, de a keretösszegen belül az országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok között az intézményi specialitások figyelembevételével a tényleges igényekhez lehetett igazítani a támogatásokat. Még ezen a héten lesz egy egyeztetés a nemzetiségi bizottság, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége és a szaktárcák között. Remélhetőleg ezt követően napokon belül ki fog jönni a kormányrendelet a 2023. évi energiakompenzáció-előleg biztosítására is. A tényleges többletköltségek alakulásának tükrében az is bizonyos, hogy több kompenzáció is kell még az év során, de a helyzetet ezen a területen is megnyugtatónak látjuk.

Harmadik komoly problémát jelentő terület a közétkeztetés többletköltségeinek finanszírozása. Az általános vita során már ismertettem a 2021-22-es felmérés tényleges többletköltségeinek az adatait, melynek alapján 2023. évben a több mint száz nemzetiségi fenntartású nemzetiségi köznevelési intézményben lévő, közel 15 ezer fiatalra a közétkeztetés többletköltsége akár az egymilliárd forintot is elérheti, meghaladhatja. Itt ki kell hangsúlyoznunk, hogy egyrészt szükség van az alapnormatíva jelentős emelésére, de szükséges az intézményenkénti vizsgálat alapján az eseti kompenzáció is, mivel az átlagtól egyes intézményeknél pozitív és negatív irányban is nagyon jelentős eltérések vannak. Ennek a súlyos problémának várjuk a kormányzattal való konkrét egyeztetését és a megoldás kidolgozásának a lehetőségét.

Ennek reményében és mindezek alapján most sem nyújtottunk be a 2023. évi költségvetéshez konkrét módosító javaslatokat, de a folyamatos adatfelmérés alapján a szakmailag dokumentált és indokolt többletköltségek fedezetére év közben több alkalommal is be fogjuk nyújtani a kormány részére az elengedhetetlenül szükséges nemzetiségi kompenzációs igényeket, és várjuk azok pozitív és hatékony teljesítését.

Az elmondottak figyelembevételével a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága a T/2667. számú törvényjavaslatot támogatja, és kérjük annak elfogadását a parlamenttől.

Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage