NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A költségvetés kapcsán szerintem egy hosszú vita volt itt az általános vitában, ahol több párt képviselője és vezérszónoka is azt követelte, hogy a kormány azonnal hozza a 2023-as költségvetés módosítását a parlament elé, miközben a 2023-as költségvetés módosításának a vitáján voltunk. Volt egy kis eltévelyedés, úgy érzem, az ellenzéki pártok körében a parlament szerepéről és a költségvetés mikéntjéről, számairól, de hál’ istennek, ez így tisztába került. Most már mindenkinek volt elég ideje elolvasni a költségvetési javaslatot, átrágni, sőt a bizottsági szakaszban is részletesen megvitatni.

Sok mindenről beszéltek ellenzéki képviselőtársaim, Ander képviselő úr is elég sok témát felvetett, ugyanakkor sok mindent nem érintett, amiről még akár ön is azt gondolhatja, hogy helyes, hogy a költségvetésben benne van, és helyes, hogyha ilyen irányt egy ilyen nehéz, válságos időszakban, a veszélyek korában is a költségvetés tartalmaz.

Elég egyértelműen látszik, hogy a költségvetés meghatározó eleme a kibővített Rezsivédelmi Alap. Az eredetileg tervezett 670 milliárd forint helyett 2610 milliárd forintot különített el a kormány, hogy megvédje a magyar családokat és vállalkozásokat az elszálló energiaáraktól. Láthatjuk, hogy milyen óriási költségnövekmény ez, mit okoz a háború, mit okoznak a szankciók. Az elmúlt évben, a 2022-es évben 4000 milliárd forintjába került a magyaroknak az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború rossz hatásai, ennyivel nőttek meg az energiaköltségek. Azt gondolom, elismerésre méltó és helyes, ha ilyen nehéz időszakban is megőrzi a kormány az átlagfogyasztás szintjéig a lakossági rezsicsökkentést, és ezáltal az átlagfogyasztás szintjéig továbbra is Európa legolcsóbb villany- és gázárát fizethetik a magyar családok. Mi garantáljuk, hogy a lakossági rezsicsökkentés a jelenlegi formájában fennmarad 2023-ban, így egy átlagos magyar család a rezsivédett árakon keresztül havonta 181 ezer forintot spórolt.

Hogyha azt látjuk, hogy a veszélyek kora érkezett el, és azt látjuk, hogy háború zajlik a szomszédunkban, akkor szintén kiemelt terület a honvédelem, mert a békéhez erő kell. 2023-ban minden korábbinál több pénzt fordítunk az ország, a magyar emberek és a vagyonuk biztonságára. A honvédelemre egy év alatt közel 50 százalékkal, 482 milliárd forinttal több forrás jut. Ez azt jelenti, hogy a honvédelmi kiadások 2010-hez viszonyítva több mint hatszorosára, mintegy 1395 milliárd forintra nőnek, és ezáltal úgy néz ki, hogy teljesíteni tudjuk azt a NATO-vállalásunkat is, miszerint a 2 százalékos védelmi kiadást elérjük. Nagyon örömteli, hogy ebben a 2 százalékos védelmi kiadásban is, ebben az óriási növekményben fejlesztésekre is tudunk költeni, a Magyar Honvédség képességei, technológiai, innovációs képességei is folyamatosan nőnek, ezáltal Magyarország biztonsága egyre inkább garantálva van.

Kiemelt figyelmet fordítunk az idős honfitársainkra is. A Fidesz-KDNP-kormány célja, hogy a szankciós válságban is megőrizze a nyugdíjak értékét. Ezt szolgálja a legutóbbi, 2023. januári 15 százalékos emelés. Mint önök is jól tudják, a korábbi években elkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése. Ez az, amit önök, a baloldal elvettek az emberektől, így teljes 13. havi nyugdíjat már két évvel a tervezettnél korábban, 2022-ben is ki tudtunk fizetni, és a költségvetés elbírta ezt a tételt.

A 13. havi nyugdíjat mi nemcsak bevezettük, hanem fenn is tartjuk. A magyar nyugdíjasok idén év elején is megkapták a 13. havi nyugdíjat, amelyre ugyanúgy vonatkozott az év eleji 15 százalékos emelés, 15 százalékkal megemelt 13. havi nyugdíjat kaptak a magyar nyugdíjasok. A nyugellátásokra fordítható költségvetési források megközelítik az 5550 milliárd forintot, emellett a nyugdíjszerű ellátásokra további 600 milliárd forint jut.

Vállaljuk azt, amit 2010-ben megígértünk a nyugdíjasoknak, miszerint megvédjük a nyugdíjak reálértékét. Ezt a vállalást is sikerült teljesítenünk, sőt a nyugdíjak vásárlóértéke a nyugdíjemelésekkel és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével 2011-2023 között még közel 20 százalékkal nőtt is.

(15.50)

A 2023-as költségvetés összesen 3357 milliárd forintot fordít a gyermekes családok támogatására. Itt Ander képviselő úr is beszélt a gyermekekről, és beszélt a családokról; 3357 milliárd forint az az összeg, amit a gyermekes családok támogatására fordítunk a 2023-as költségvetésben. Ez 580 milliárd forinttal több nem a 2010-esnél, a 2022-esnél, tisztelt képviselő úr, 580 milliárd forinttal magasabb a 2022-es költségvetésben szereplő támogatások összege. 2010-hez képest közel három és félszer, összesen közel 2420 milliárd forinttal többet fordít a kormány a magyar családok támogatására 2023-ban.

A nemzeti kormány ebben a nehéz, háborús és szankciós helyzetben is stabilan kiáll az otthonteremtési program támogatása mellett, továbbá jelentős összegű állami támogatás, valamint kamattámogatás is segíti a gyermekes, illetve gyermeket vállaló családok saját otthonhoz jutását. Emlékezzünk arra, hogy a baloldali kormányok a mostani veszélyek korával össze sem hasonlítható időben, válsághelyzetben megszüntették az otthonteremtési kedvezményeket, megszüntették a kedvező forintalapú lakáshiteleket, és a magyar családokat az adósrabszolgaságot jelentő devizahitelekbe hajszolták. 2009-ben 70 százalék fölött volt a devizahitelek aránya a teljes lakossági hitelállományban, és másfél millió embert fenyegetett a közvetlen kilakoltatás veszélye  most 1 százalék alatt van ez, tisztelt képviselőtársaim. A baloldalnál 70 százalék volt a lakossági hitelállományban a devizahitelek aránya, most 1 százalék a lakossági hitelállományban a devizaalapú hiteleknek az aránya  óriási különbség! Ne felejtsük el, ez annak köszönhető, hogy önök szépen leépítették a családtámogatás, az otthonteremtés rendszerét!

Kiemelkedően fontos eredménynek tartom, hogy 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiatalok mentesülnek a személyi jövedelemadó alól az átlagbér szintjéig. Nézzünk egy példát! Vajda képviselő úr pártjának, az MSZP kormányzásának az idején  ő vezeti most a Költségvetési Bizottságot , ugye, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején egy fiatal, 25 év alatti munkavállaló a bruttó fizetésének körülbelül az 50 százalékát kapta meg, ezzel szemben 2022-től már a 81,5 százalékát kapja meg. Ez szemmel látható különbség, szerintem ebben mindannyian egyetérthetünk, ezért sajnálom, hogy önök ezeket az intézkedéseket sorra nem támogatták, sőt ellene beszéltek. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy pályakezdő az életét, a saját önálló életét megteremteni akaró fiatal a fizetésének az 50 százalékát viszie haza, vagy a 81,5 százalékát. Ez egy valódi segítség a fiataloknak.

A mostani, rendkívül nehéz helyzetben a nemzeti kereszténydemokrata kormány, a Fidesz-KDNP a családtámogatásokat nem csökkenti, hanem tovább növeli, hiszen az idei évtől a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló édesanyák szintén mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól az átlagbér szintjéig.

Az előbbieken túl változatlanul fenntartjuk idén is a családtámogatási rendszer fontos elemeit, továbbra is megmarad a családtámogatás, a családi adókedvezmény, az első házasok kedvezménye, a négy- vagy többgyermekes anyák adómentessége, a CSOK, az otthonfelújítási támogatás, az adóvisszatérítési támogatás, a jelzálogcsökkentési támogatás, a kedvezményes kölcsönök kamattámogatása, a gyermekétkeztetési program, valamint a teljesen ingyenes tankönyvellátás is.

A családokat és a nem családos munkavállalókat is egyaránt segíti az idén május 1-jétől bevezetésre kerülő kedvezményes havi vármegyebérlet 9450 forintért és az országbérlet havi 18 900 forintért. Véleményem szerint ez az intézkedés hozzájárul a környezetkímélő, autómentes közösségi közlekedés még gyakoribb használatához, valamint a belföldi turizmus fellendítéséhez is.

220 milliárd forintos kerettel támogatjuk idén az energiaintenzív vállalkozásokat, meghirdettük a Széchenyi-kártya-programot, a Gyármentő-programot, a Gyármentő Garancia- és Hitelprogramot, 230 milliárd forintot fordítunk a nagyvállalatok energiahatékonyságának támogatására, és kiterjesztettük a kamatstopot a kis- és középvállalkozások hiteleire, 2000 milliárd forintnyi hitelt érintve 60 ezer vállalkozáson segítettünk.

Csak egypár intézkedés azok közül, amelyek kimaradtak az önök felsorolásaiból. Értem én, hogy ellenzéki körökben nem divat, és nem is az az önök feladata, hogy dicsérjék a kormányt, de ezek olyan… Z. Kárpát Dániel mondta a napirend előtti felszólalásában, hogy maradjunk a számok talaján  én ezzel egyetértek. Itt most olyan számokat soroltam fel, amelyek, azt gondolom, egy nehéz helyzetben, egy válságos helyzetben dicséretet érdemlő, elismerést érdemlő számok, ezek sarokszámok.

Szerintem nem ül olyan magyar parlamenti képviselő a magyar Országgyűlésben, aki ne tudna mindig pluszcélokat hozzátenni a költségvetéshez. Van egy takaró, addig kell nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Mi nem hitelből kívánjuk  ahogy ezt a baloldaliak tették  fejleszteni az országot, hanem a magyar emberek, a magyar gazdaságpolitika mentén, a magyar vállalkozásokkal közösen képesek vagyunk megtermelni az ország működtetéséhez szükséges pénzeszközöket, a fejlesztésekhez szükséges pénzeszközöket. Mi nem azt kívánjuk, amit a baloldali politikusok korábban végeztek, hogy egyre-másra veszik fel nyakló nélkül a hiteleket, miközben azt működésre és nem is fejlesztésre fordítják (Vajda Zoltán közbeszól.), nem fejlesztésre, hanem működésre fordítják, és szerintem fontos az (Vajda Zoltán közbeszól.), hogy ilyen nehéz helyzetben ilyen eredményeket is fel tudunk mutatni, hogy a foglalkoztatás továbbra is rekordszinten van (Vajda Zoltán közbeszól.), hogy tavaly gazdasági növekedés volt, és idén sem recesszió, hanem gazdasági növekedés várható.

Szerintem eredmény az, hogy a családtámogatások nem csökkentek ebben a helyzetben, hanem nőttek. Szerintem eredmény az, hogy a gyermeket nevelő családok több pénzt kapnak, nem pedig kevesebbet. És természetesen számos terület van, ahol további költségvetési forrásokat kell majd rendelkezésre bocsátani, és azért dolgozunk, hogy a gazdasági növekedés megmaradjon, és minél több pénz legyen az, amiről itt az Országgyűlés tud dönteni, hogy tovább tudjuk csökkenteni az adókat  80 alkalommal csökkentettünk adót az elmúlt 13 évben , mi szeretnénk azt, hogy tovább csökkenjenek az adók (Vajda Zoltán közbeszól.), pontosan ebbe az irányba mutat ez a költségvetés is, amit, igen, módosítani kellett, igen, a parlament módosít, igen, helyes, hogy egy ilyen nehéz helyzetben nagyon sok nem várt előrejelzéssel módosítani kell. (Vajda Zoltán: Azért kell év végén költségvetést csinálni!)

Önök azt hangoztatták a választásokkor is, hogy miért nem mondtuk meg, hogy mennyi lesz az energia ára. Senki nem tudta megmondani tavaly április 3-án, hogy júliusra, augusztusra miért megy fel 300 euró fölé a gáznak ára, senki nem tudta megmondani, hogy ez fog történni, tisztelt képviselőtársaim. Senki nem tudta megmondani, hogy milyen gazdasági folyamatok zajlanak le a háború miatt. (Vajda Zoltán közbeszól.) Senki nem tudta azt sem megmondani  bár azért ha lett volna egy jó tippünk, valószínűleg erre tippeltünk volna , hogy az Európai Unió a szankciókkal egy öngyilkos politikát folytat, hiszen jobban fájnak az Európai Uniónak, az európai tagállamoknak a szankciók, mint amennyire a megcélzott agresszor Oroszországnak, hiszen a szankciók eredeti célja az volt, hogy az agresszort célozza meg, ehelyett eltalálta az európai államokat, most a szankciók árának jelentős részét, a szankciók nagy részének a súlyát az európai államok cipelik a vállukon. Szerintünk ez nem helyes (Vajda Zoltán közbeszól), ezért kell legfőképpen az energetikával foglalkozó szankciókat felülvizsgálni.

Ahogy az általános vitában is elmondtuk, ez egy egészen más válságkezelési mód, mint amit a szocialisták csináltak, az egy botrányos, az embereket elszegényítő, az embereket a munkahelyükről elbocsátó válságkezelés volt, ahol mindenki elszegényedett, kivéve a szocialistákat, mert, ugye, a szocialisták, ahogy régóta tudjuk a mondásból, előbb-utóbb mindig kifogynak mások pénzéből. Hál’ istennek, a nemzeti kereszténydemokrata kormány a válságkezelésben is bővíti a családtámogatásokat, bővíti a vállalkozások támogatását, mi éppen ezért fogjuk támogatni a költségvetés módosítását, én erre biztatom önöket is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage