DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Finnország a barátunk. Speciális kapcsolat fűzi Magyarországot ehhez az országhoz. Európában a partnerünk, és nagyon remélem, hogy hamarosan a NATO-ban is a szövetségesünk lesz.

Államtitkár úr beszéde nagyon tényszerű, érzelemmentes, azt tudnám mondani, hogy korrekt volt, de kicsit megkésett, abból a szempontból  ahogyan ő is elmondta , hogy tavaly júliusban került sor a döntésre Madridban arról, hogy a két országot, Finnországot és Svédországot meghívják a NATO-ba, hogy ott teljes jogú tagok legyenek. Azóta eltelt majdnem kilenc hónap, és sose kaptunk önöktől érveket arra vonatkozóan, hogy miért tartott idáig a finn csatlakozás ratifikálási időpontjának elhúzódása.

Az egyik szemem sír, a másik meg nevet, hiszen örülök, hogy legalább Finnország kérdésével tudunk foglalkozni, és a finn NATO-csatlakozás ratifikációja  de le kell kopognom, őszintén szólva, mert a bizalmam azért óvatos önökkel szemben, de talán  a mi oldalunkról, a magyar Országgyűlés oldaláról ma 6 órakor, amikor elkezdődik a szavazás, megtörténik.

És örülök, hiszen Finnország, egyébként Svédországgal együtt sok tekintetben régóta partnere Magyarországnak, védelmi kérdésekben is. Megemlítem önöknek azt, hogy Pápán a nehéz légiszállító képesség tekintetében a NATO-országok mellett Finnország és Svédország volt az, amelyik az előző kormány idején csatlakozott ennek a közös képességnek a fejlesztéséhez. De ha beszélünk arról, hogy ezzel a két országgal a különböző missziókban hogyan vettek részt a katonáink, hogyan dolgoztak együtt, akkor nyugodtan mondhatom és állíthatom, hogy jól ismerjük Finnország és természetesen Svédország katonai képességeit, lehetőségeit is.

Tehát örülök, hogy eljutottunk idáig. Hosszú folyamat volt. Azt hiszem, a Külügyi Bizottságban is világosan megbeszéltük, legalábbis én elmondtam önöknek, hogy szerintem az a rész, amit önök képviseltek ebben, az a folyamat, amit önök végigvittek ebben, felesleges volt. Ezt a beszédet államtitkár úr a madridi ülést követően is el tudta volna mondani ebben az Országgyűlésben.

Mert érzelmeink természetesen vannak a két ország irányába, feltételezem, hogy európai szövetségesi érzelmeink, és nem személyes érzelmeink. Magyarország nyerni fog Finnország NATO-tagságával, s hozzáteszem, hogy Svédország NATO-tagságával is. A NATO, mely a világ legerősebb védelmi szövetsége, csak erősebb lesz azáltal, hogy Finnország, és reményeink szerint minél hamarabb Svédország is csatlakozik a NATO-hoz. Hosszú volt az idevezető út, és érveket igazából nem láttunk. De talán most már mindegy is, mert legalább itt vagyunk a célegyenesben, és ha minden igaz, akkor kicsivel több mint egy óra múlva elkezdjük a szavazást.

Amellett azonban nem mehetünk el, hogy ez a folyamat, amit önök véghez vittek, milyen károkat okozott nem Finnországnak és Svédországnak, hanem Magyarországnak. Nem volt olyan NATO parlamenti közgyűlési megbeszélés, nem volt olyan nemzetközi megbeszélés, ahol ne került volna elő Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának kérdése. S minden egyes alkalommal, egyébként teljesen jogosan, a partnereink, a NATO-partnereink, akikkel együtt dolgozunk annak érdekében, hogy a magyarok biztonságát is szavatoljuk, kérdezték, hogy miért ez az elhúzódás, mi a konkrét indok, mik azok a pontok, ahol Finnország, s teszem hozzá, Svédország, nem teljesíti a kritériumokat, amellyel teljes jogú NATO-taggá lehetnének. Ilyet egyetlenegyszer sem hallottunk, és azért nem hallottunk, mert ez a két ország minden tekintetben teljesíti a NATO-tagság kritériumait.

Csak azt hallottuk, hogy kinek milyen személyes bánata volt finn és svéd politikusokkal szemben. Éppen talán Nacsa képviselő úr volt, de lehet, hogy tévedek, és Juhász Hajnalka képviselő asszony volt az, aki konkrétan, hosszan sorolta azokat a kritikákat, amelyeket finn politikusok fogalmaztak meg, és amelyeket svéd politikusok is megfogalmaztak. Képviselőtársaim, ezek személyes sértődések voltak. Személyes sértődések! Finnország és Svédország politikusai soha, egyetlenegyszer sem sértették meg a magyar népet. Egyetlenegyszer sem! Az önök kormányzásával szemben emeltek kritikát  ehhez szerintem joguk van , de egyetlenegyszer sem hallottam soha én személyesen sem finn, sem svéd politikusoktól azt, hogy a magyar néppel szemben lenne kritikájuk. A magyar népet tisztelik, ahogyan mi a finn és a svéd népet kölcsönösen tiszteljük. Az a különbség, hogy Finnországban és Svédországban a kormányok nem azonosítják magukat a néppel.

(16.50)

Ezek a személyes érzelmek befolyásolták önöket, és ez azért baj, mert a haza biztonságának kérdése nem személyes sértődöttség kérdése, és nem is lehet személyes sértődöttség kérdése. Finnország csatlakozása  és reményeink szerint hamarosan Svédországé is  erősíteni fogja Magyarország biztonságát, a magyar polgárok biztonságát is. Nem lehet ezt a lehetőséget elszalasztani, és nem lehet ezt a felelősséget tovább odázni. Ezért arra szeretném kérni képviselőtársaimat, hogy a mai napon támogassák Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját  nyilvánvalóan akkor még mindig hiányzik egy tagország, de reményeink szerint ott is hamarosan megtörténik ez a lépés , és legyenek szívesek, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar Országgyűlés ezek után a lehető leghamarabb ratifikálja Svédország csatlakozását is.

E két ország csatlakozásával sokkal, de sokkal erősebb lesz a szövetségünk, és nemcsak katonai értelemben, hanem szolidaritási értelemben, gazdasági értelemben, és ami nagyon fontos, demokratikus értelemben is; és ez nagyon fontos. A NATO egy demokratikus védelmi közösség, még akkor is, ha egyébként az önök kormánya megpróbál néha olyan lépéseket tenni, ami nem ebbe az irányba mutat.

Azt tudom önöknek mondani, hogy a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára árnyékkormánya természetesen támogatja Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját, és természetesen támogatjuk és kérjük, hogy minél hamarabb Svédország NATO-csatlakozása is kerüljön napirendre. Azt szeretnénk önöktől kérni, hogy fontolják meg, hogy milyen történelmi felelősségük van abban, ha tovább húzzák Svédország csatlakozásának ratifikációját, hogy milyen további károkat fognak okozni Magyarországnak. Az Orbán-kormány e tekintetben  bocsássanak meg, hogy ezt mondom  irreleváns, nem számít. De Magyarország, Magyarország NATO-beli tekintélye, a szövetségesi hűségünk és elköteleződésünk: ezt teszik önök kockára és tették kockára az elmúlt hónapokban.

Mi üdvözöljük azt, hogy ez a két ország csatlakozik a NATO-hoz. Nagyon reméljük, hogy Vilniusig minden szükséges döntés megszületik, és akkor egy évvel a madridi történelmi csúcs után  mert minden tekintetben történelmi volt ez a csúcs  egy újabb történelmi mérföldkőhöz fogunk érkezni azzal, hogy két olyan ország, amely mindig a semlegességre épített, a semlegességét feladva úgy dönt, hogy a NATO-t, a világ legerősebb demokratikus védelmi szövetségét erősíti. Ez mindenkinek jó. Ez jó Svédországnak, Finnországnak, ez jó Magyarországnak, ez jó a finn népnek, ez jó lesz a svéd népnek, és természetesen jó lesz Magyarország polgárainak.

Ne felejtsék el, közös felelősségünk van. A NATO egy nagyon fontos szervezet. Még annál is fontosabb, hogy itt politikai játszmák részese legyen. Kérem önöket, értsék meg: ezzel nem lehet játszani, ez a biztonság, ez mindannyiunk biztonsága. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage