DR. BRENNER KOLOMAN (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Európa a biztonságunk, Európa és a NATO biztosítja ugyanis a magyar polgárok biztonságát és a békét. A Jobbik-Konzervatívok véleménye ebben az ügyben kezdettől fogva egyértelmű volt: azért kell mindkét ország, Finnország és Svédország NATO-csatlakozását sürgősen ratifikálnia a magyar Országgyűlésnek, mert ez a magyar nemzeti érdek.

Az a szomorújáték, ami azóta megtörtént, hogy a magyar küldiplomácia tavaly nyáron megígérte finn és svéd barátainknak, hogy ősszel azonnal ratifikálja mindkét ország NATO-csatlakozását a magyar Országgyűlés  lefordítanám: önök nem mondtak igazat; önök nem mondtak igazat! , azóta tart ez a procedúra, ami nagyon komolyan sérti azt, hogy hazánk nemzeti érdekérvényesítési képessége csökkent ezáltal, hiszen nagyon komoly károk estek ebben a folyamatban hazánk nemzetközi megítélésében.

Én a Külügyi Bizottság konzervatív alelnökeként innen is még egyszer megkövetem finn és svéd barátainkat, mert méltatlan az a procedúra, amelyet a fideszes egypárti túlhatalom ez ügyben  nem tudni milyen okból, illetve csak sejthető, hogy Putyin által diktált okokból  ebben a folyamatban játszott.

Apropó, Putyin! Ne felejtsük azt el, hogy 2021. de-cember 17-én Putyin orosz elnök eljuttatott a NATO és az Amerikai Egyesült Államok számára egy memorandumot, amelyben azt követelte, hogy a NATO vonuljon vissza az 1997-es határokig. Tehát nem ’22. február 24-én, amikor a putyini orosz agresszió lerohanja Ukrajnát, kezdődött az a veszély, amely a magyar polgárok békéjét és biztonságát veszélyezteti, és nemcsak a magyar polgárokét, hanem az egész közép-kelet-európai régióét, azon régióét, ahol a ’45 utáni világrend első körös átrendeződése során 1989-90-ben végre sikerült a szovjet-orosz megszállást felszámolnunk, és hazánk is, a többi állammal egyetemben, elindult egy kiegyensúlyozott polgári fejlődés irányába. Tehát gyakorlatilag egy ilyen világtörténeti helyzetben önök, a fideszes kormányzat nyeglesége és diplomáciai szempontból nagyon komoly károkat okozó tevékenysége után most, ma végre megszavazzuk Finnország csatlakozását.

De miért nem szavazzuk meg ma  ahogy a Külügyi Bizottság azonos ülésén megszavazta  Svédország NATO-csatlakozását is? Nagyon egyszerűen azért, mert önök, úgy tűnik, a magyar nemzeti szuverenitást Törökországban keresik; most, úgy tűnik, éppen a szultánhoz csatlakoznak ebben a nagy szabadságharcukban. Volt ilyen korábban a történelemben is egyébként, csak úgy jelezném. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon átlátszó történet, hogy abban a pillanatban, amikor Törökország zöld utat ad a finn NATO-csatlakozásnak, hipp-hopp, ennyi hónap után, ma szavazni fogunk róla. Remek! (Nacsa Lőrinc: NATO-szövetséges…)

Közben Svédországról  mivel ott még mindig folynak a tárgyalások Törökország tekintetében  még nem, és akkor önök még egy kicsit húzzák az időt, szégyenszemre a magyar nemzeti érdeket veszélyeztetve. Most komolyan kérdezem önöket, kedves fideszes képviselőtársaim: ebben mi a magyar nemzeti érdek azon kívül, hogy önök úgy gondolják, hogy ezzel mozgásteret tudtak bármilyen formában is, mondjuk, egyéb ügyekben önmaguknak biztosítani, például az európai uniós forrásokkal kapcsolatban? Na most, ez ám az igazi, nagyon komoly veszélyeztetése hazánk nemzeti érdekének, hogy önök összekapcsoltak olyan dolgokat, mint hogy mondjuk, szélsőséges liberális politikusok néha mondtak meredek mondatokat akár az önök politikájáról, akár hazánkról. Ezeknek egy része igaz volt, más része nem volt igaz; ezt elmondtam mindig.

Ugyanakkor ezt összekapcsolni hazánk nemzeti érdekével, azzal, hogy két olyan állam, mint Finnország és Svédország… Finnország konkrétabban nagyon komoly honvédő háborút nyert meg a szovjet-orosz csapatokkal szemben. Svédország és Finnország katonai teljesítményéről nagyon elismerően szólt államtitkár úr, ezt nem ismétlem meg, és ez igaz. Na most, ehhez képest megbízhatatlan NATO-szövetségesnek mutatkozott a fideszes kormány, és ennek minden negatív ódiumát érezte minden magyar polgár, aki az elmúlt időszakban bármilyen fórumon részt vett nemzetközi szinten, mindannyian éreztük a negatív voltát. Tehát tessék azonnal ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását is! És azt pedig, hogy ezt a szomorújátékot ma Finnország tekintetében végre befejeztük, ezt nagyon üdvözlöm a Jobbik-Konzervatívok nevében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage