NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Tompos Márton nagy szavai után feltenném a kérdést, hogy hol volt a Momentum a NATO-csatlakozás általános vitáján. (Tompos Márton Kristóf közbeszól.)

Ugye, önök arra nem vették a fáradságot, hogy a saját munkahelyükön egy ilyen fontos kérdésben, mint a svéd és a finn NATO-csatlakozás, amikor órákon keresztül geopolitikai, védelmi, haditechnikai, biztonsági kérdésekről beszélgettünk  mert ezek mind-mind ennek a kérdésnek a vonatkozásai, ezekről itt beszélgettünk hosszú órákon keresztül , önök arra nem vették a fáradságot, hogy a munkahelyükre bejöjjenek, vagy egy embert a frakcióból beküldjenek vitatkozni, tisztelt képviselőtársaim! Ezek után idejön, és nagy hangon kioktat bennünket, amikor arra nem veszi a fáradságot, hogy hétköznap a saját munkahelyén megjelenjen napközben, és részt vegyen egy ilyen fontos kérdés vitájában?! Elég szánalmasnak gondolom, tisztelt képviselő úr, de ez az ön lelkiismerete meg az ön munkaideje, majd elszámol vele, akinek szükséges.

Vadai képviselő asszonynak szeretném mondani, hogy én annyira szeretném egyszer megélni azt, hogy ön olyan lelkesen beszél majd egyszer Magyarországról, mint ahogy most Svédországról meg Finnországról tette. (Dr. Vadai Ágnes: Megkérdőjelezi, hogy szeretem a hazámat? Tényleg? Itt tartunk?) Annyira örülnék neki, hogyha egyszer Magyarországról beszélne olyan lelkesen és olyan szeretettel, mint ahogy most más országokról beszélt a tisztelt képviselő asszony. Szerintem ez egy fontos dolog lenne, hogyha ide eljutnánk. (Dr. Vadai Ágnes: Jobban szeretem a hazámat, mint te, az biztos!)

(17.10)

Magyarország egy jó NATO-szövetséges. Magyarország érdekelt abban, hogy a NATO fennmaradjon, megerősödjön és bővüljön. Ezért támogatjuk a finn NATO-csatlakozást, ezért fogjuk ma megszavazni a finn NATO-csatlakozást, ezért támogattuk eddig is a finn NATO-csatlakozást, tisztelt képviselőtársaim. Erről vitatkozunk most, ennek a záróvitáján vagyunk, egy óra választ el bennünket a szavazás időpontjától. Ezért fogjuk támogatni, és ezért örülünk annak, hogy a NATO erősödik, bővül.

Mi általában is a bővítés folyamata mellett vagyunk mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban. Szerintünk egy közösség nem gyengébb, hanem erősebb lesz, hogyha be tud emelni a tagjai közé másokat. Szerintünk egy közösség nem gyengül attól, hogyha új tagállamokat fogad maga közé, hanem erősödik. Ezért állunk például értetlenül az Európai Unió lassúsága és késlekedése miatt a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációja kapcsán. Ezért állunk értetlenül, amikor az Európai Unió hosszú évek vagy évtized óta például a szerbeknek, például másoknak ígérget folyamatosan, de nem teljesíti azokat, mert egy közösség, hogyha többen vagyunk benne, ha erősebbek vagyunk benne, az a közösség számára jó. Ezért fontos a közösség érdekét megfelelő helyre helyezni.

És ezért vagyunk érdekeltek a NATO fenntartásában, megerősítésében és bővítésében, mert Magyarország jó NATO-szövetséges. A magyar katonák NATO-missziókban való szerepvállalásáról, még ha Novák Előd folyamatosan gyalázatos hangot is üt meg (Dr. Vadai Ágnes: Ebben egyetértek!), attól még a magyar katonák a NATO-szerepvállalást a legmagasabb profizmussal teljesítik (Dr. Vadai Ágnes: Ebben egyetértek!), és mindig a legmagasabb dicsérő szavakat kapják meg a NATO-szövetségeseinktől. És amikor Brenner Koloman, a JK képviselője azt mondja, hogy a törökök így meg úgy (Dr. Vadai Ágnes: JK?), a törökök így meg úgy vannak, akkor feltesszük a kérdést, hogy itt megpróbálja csúfolni a törököket, hogy akkor van jó szövetséges, meg rossz szövetséges? Törökország NATO-szövetségesünk, tisztelt képviselőtársaim. Amikor önök rendszeresen ilyen nagy beszólásokat tesznek, Törökország NATO-szövetségesünk, NATO-tagállam, egy nagy tagállam, és NATO-szövetségesünk, és igen, mi azt ígértük, és ezt az ígéretünket tartjuk is, hogy ebben a kérdésben nem rajtunk fog múlni, nem mi leszünk az utolsók.

A mostani csatlakozás folyamata is az, hogy ha minden országban lezárult a ratifikációs folyamat, akkor a főtitkár meghívja a két leendő tagállam vezetőjét a következő, egyébként Vilniusban nyáron esedékes csúcstalálkozóra, hogy ott meghívhassa a NATO tagjai közé Finnországot és Svédországot. Finnországról beszélgetünk most. Hát, tisztelt képviselőtársaim, ez nyáron fog megtörténni, ez helyes, hogyha meg fog történni, ez nyáron fog megtörténni. És mi pontosan azért szeretnénk ma ezt megszavazni, mert támogatjuk azt, hogy ez a szövetség, amely egy védelmi szövetség, nem támadó szövetség, hanem egy védelmi katonai szövetség, tovább erősödjön, mert Magyarország felvételével is tovább erősödött a NATO, Magyarország is hozzáteszi a saját hozzájárulását, sokszor egyébként erőn felül a szövetségi rendszerben, sokszor erőn felül, tisztelt képviselőtársaim, ne felejtsünk el erről is megemlékezni. Például Magyarország, reméljük, az idei évben eléri a NATO által elvárt védelmi kiadások GDP-arányos 2 százalékos összegét (Közbeszólások az ellenzéki sorokból.), védelmi kiadások között, amit számtalan, nálunk sokkal gazdagabb ország nem fog elérni még az idei évben, sőt a jövő évben sem, az a helyzet, tisztelt képviselő urak. És milyen jó, hogy ennek egy jó része fejlesztésre is megy, tisztelt képviselőtársaim, és ilyen szempontból a magyar hadsereg, a Magyar Honvédség képessége is és ereje is folyamatosan nő. Csak a tavalyi évhez képest 50 százalékkal emeltük a védelmi költségvetést. Egy órával ezelőtt fejeztük be a költségvetés módosításának a vitáját, ott is világos, 50 százalékkal emeltük a védelmi költségvetést válságos időszakban, a veszélyek korában, 2022-ről 2023-ra.

Mi jó szövetségesek vagyunk, jó NATO-tagállam vagyunk. Természetesen mi azt szeretnénk, hogy a NATO mint védelmi szövetség védelmi szövetség maradna, nem támadó szövetséggé lépne elő, de hála istennek, ez a javaslat nincs napirenden, csak egy-egy szirénhang szólal meg egy-két országból, de hála istennek, a NATO vezetése higgadt, a NATO vezetése a józan ész talaján áll, és innentől kezdve az egész háborús konfliktushoz a józan ész alapján áll hozzá.

Én azt szeretném tisztelt képviselőtársaimtól kérni, hogy ebben a vitában ne a folyamatos lózungokat és hazugságokat hangoztassák, mint Tóth Bertalan is tette, vagy éppen Brenner Koloman tette, hanem, ahogy ezt egyébként a Külügyi Bizottságban megfogalmaztuk, a NATO Parlamenti Közgyűlés delegációjában megfogalmaztuk, mi támogatjuk ezt a kérdést, így állunk hozzá, így álljanak hozzá önök is.

Amit pedig Vadai képviselő asszony mondott: ott voltunk a legutolsó NATO Parlamenti Közgyűlés plenáris ülésén, ahol Zsigmond Barna képviselőtársam, delegációvezető úr segítségével és vezetésével tárgyaltunk egyébként a svéd delegáció tagjaival is, a finn delegáció tagjaival is, delegációvezetőkkel is találkoztunk jó hangulatú megbeszéléseken, tisztelt képviselő asszony. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Pontosan arról az együttműködésről beszéltünk, Finnország a téma, arról az együttműködésről beszéltünk, ami most, hogy egy másik szövetségi rendszerben is közösen ott leszünk, Finnország az Európai Unió tagja, és mint ilyen, európai szövetségesünk, és most a NATO-ban is szövetségesek leszünk, akkor nyilvánvalóan azt tudjuk nekik mondani, hogy üdvözöljük őket a klubban, leegyszerűsítve vagy pestiesen szólva, azt mondjuk, hogy az új szövetségi rendszerben is kezdjük el azt az együttműködést, amely Európa és így benne a magyar emberek biztonságát is garantálja. Mi ezért támogatjuk Finnország NATO-csatlakozását, ezért fogjuk ma megszavazni.

Nem tudom, hogy önök a hétvégén néztéke a hivatali e-mail-fiókjukat, számtalan finn levél érkezett a képviselői e-mailekre, számtalan olyan levelet kaptunk a finn állampolgároktól is akár, finn képviselőktől, amelyekben (Közbeszólás a Momentum soraiban. Derültség az ellenzéki sorokban.  Az elnök csenget.)  elmondom, és akkor nyomnak gombot, és akkor reagálnak rá  olvashattuk a finn állampolgári kételyeket. Mi azt tudjuk erre mondani, hogy sajnos ez most késő, mert mi ezt eldöntöttük, mi ezt támogatni fogjuk, és azt remélem, hogy majd önök is így tesznek, mert a NATO is, a finnek is a bővítés folyamatában, a megerősítés folyamatában számíthatnak ránk, a Fidesz-KDNP ezért fogja ma támogatni a finn NATO-csatlakozást. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage