MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a hozzászólásokat; feljegyeztem, hogy Novák Előd, Vadai Ágnes, Tóth Bertalan, Brenner Koloman és Tompos Márton képviselő asszony, illetve képviselő urak szóltak hozzá a vitához. Örömmel látom, hogy ketten, Novák Előd és Tompos képviselő úr megtisztel azzal, hogy itt marad a vita végéig, a többiek nyilván elfoglaltak; bár úgy tudtam, és azt a következtetést vontam le az általuk elmondottakból, hogy ez a kérdés számukra fontos. De hát, ha megengedi elnök úr, én azért mégis mindegyik képviselőre röviden válaszolnék.

Novák képviselő úr felszólalására azt mondanám, hogy félreértés ne essék, én nem állítom azt, hogy amiket ön elmondott, azok nem komoly szempontok és nem mérlegelésre érdemes szempontok, különösen egy ilyen fajsúlyos kérdésben, különösen, amikor a szomszédságunkban háború van. Azt tudom önnek mondani, hogy ezeket a kérdéseket a politikusok értelemszerűen katonai szakértők bevonásával mérlegelték, és a végén a finn csatlakozást támogathatónak értékeltük.

Ami a harmadik világháborút és egyáltalán a háborús veszélyt illeti, én osztom azt, amit ön elmondott a tekintetben, hogy valóban, a harmadik világháború sajnálatos módon soha nem volt olyan közel, mint most, és a nukleáris eszkaláció veszélye sem volt soha olyan közel, mint most. Ennek a problémának az alapját én abban látom, hogy a békepártiak itt Európában, illetőleg az óceán túloldalán kisebbségben vannak; globális szinten nem, globális szinten világos tapasztalatunk a napi munkánk során az, hogy a békepártiak többségben vannak, de itt Európában, illetőleg az óceánon túl a háborúpártiak vannak többségben. Amit tudok önnek mondani, az az, hogy amíg ezt az országot az Orbán-kormány vezeti, addig mi egészen biztosan nem sodródunk bele ebbe a háborúba, és erőnkhöz és méretünkhöz képest mindent megteszünk azért, hogy ez a háború tűzszünettel, béketárgyalásokkal és békével mielőbb lezáruljon.

Vadai képviselő asszony vonatkozásában egy kicsit zavarban is vagyok, mert megdicsért a képviselő asszony, és erre nem voltam felkészülve, be kell vallanom. Azt mondta, hogy az első fölszólalásom korrektnek volt minősíthető, és ezzel zavarba hozott, meglepett. Nem lépek át a DK-ba; látom, hogy vannak ilyen halászási tevékenységek, de itt ebből nem lesz siker, ezt a másik pártoknál kell megpróbálni.

(17.30)

De a lényegre térve és komolyra fordítva a szót azt mondta a képviselő asszony, hogy nem kapott érveket annak vonatkozásában, hogy az elmúlt időszakban mi történt, és hogy a finn csatlakozás támogatására eddig miért nem került sor, és oda vitte a gondolatot  és itt van a dolognak a gyökere szerintem is , hogy ki kit sértett meg. És a képviselő asszony szerint a finnek és a svédek, amikor igaztalan állításokat fogalmaztak meg Magyarországgal kapcsolatban, akkor a kormányt és a kormánypárti politikusokat és képviselőket sértették meg, de ez egy tévedés. (Nacsa Lőrinc: Így van!) Erre felhívnám a képviselő asszony figyelmét, hogyha megtisztelt volna a jelenlétével, ugye, ez két okból is tévedés. Egyrészt mert mi pont Vadai Ágnesen edződünk, tehát minket nem olyan könnyű megsérteni, minket egy finn vagy egy svéd nem tud megsérteni, hiszen mi edzettek vagyunk; de ami ennél lényegesebb, az az, hogy világos politikai támadások, politikai támadó mondatok, igaztalan mondatok azok, amelyek elhangoztak finn és svéd politikusok szájából is, volt, hogy ezek a migrációra vonatkoztak, és a magyar migrációs politikát támadták; volt, hogy a magyar gender-, LMBTQ-politikát támadták; volt, hogy a háborúval kapcsolatos állásfoglalásunkat támadták, és amikor ezeket támadják, és ezekkel kapcsolatban hazudnak Magyarországról, akkor a magyar emberek döntését támadják és a magyar emberek döntését nem tartják tiszteletben, tehát  Vadai képviselő asszony gondolatát folytatva  a magyar embereket sértik meg, ugyanis a magyar emberek világosan döntöttek migráció, gender, háború kérdésében is, és támogatták és támogatják a kormányt és a kormánypártokat. Amikor tehát hazudoznak rólunk, akkor a magyar emberek döntését és akaratát nem tartják tiszteletben, és ez elfogadhatatlan.

Amit még a képviselő asszony által elmondottakhoz szeretnék fűzni, az az, hogy ő nagyon helyesen azt mondta, hogy a NATO egy védelmi közösség. Ez így van, és ezt nagyon fontos hangsúlyozni, mert vannak ebből félreértések, a mai napig látok ilyeneket, félreértések vagy csúsztatások, ahogy tetszik. A NATO tehát egy védelmi közösség, és mi mindent megteszünk, pontosan azért, hogy ez így is maradjon, és a NATO úgy működjön, ahogyan működnie kell. A NATO nem egy támadó közösség, hanem egy védelmi közösség, és mindent meg kell tenni, hogy elkerüljük a NATO és Oroszország, egy atomhatalom összecsapását, különösen akkor, amikor olyan nyilatkozatokat hallunk, mint például a német külügyminiszter nyilatkozata volt a közelmúltban, amikor azt mondta, hogy mi vívjuk a háborút Oroszországgal, mondta a német külügyminiszter, vagy amikor olyan nyilatkozatot is lehetett hallani a közelmúltban, hogy már arról megy a gondolkodás, hogy mely ország vagy országok küldjenek katonákat ebbe a háborús konfliktusba az oroszokon és az ukránokon kívül. Amikor tehát eszkalációveszély van, amikor a háború kiterjedésének a veszélye van, akkor különösen fontos hangsúlyozni, hogy a NATO egy védelmi szövetség, és mindenáron el kell kerülni a NATO és Oroszország összecsapását.

Annyit még Vadai képviselő asszonyhoz, hogy ő jól hallhatóan aggódik Svédország és Finnország védelmével kapcsolatban. Ezt megértem, de azért azt szeretném idehozni, hogy nem volna nagy baj, hogyha néha aggódna vagy aggódott volna Magyarország védelmével kapcsolatban is, hiszen ő, aki mégiscsak egy honvédelmi államtitkár volt, mondta azt, hogy a hadsereg az új stadion, és erre nem kell pénzt költeni. Láthatjuk, hogy ez is mekkora tévedés volt.

Tóth Bertalan képviselő úr felszólalására igazából nem szeretnék semmit mondani, talán csak annyit, hogy az volt a benyomásom, hogy egy egykori nagy párt, nagy kormánypárt politikusa nehezen emészti meg azt, hogy a pártja mára egy törpepárttá vált, és a megszűnés előtt áll. Ennél többet kegyeleti okok miatt nem szeretnék hozzáfűzni a felszólalásához. (Közbeszólás a Mi Hazánk soraiból.)

Brenner Koloman képviselő úrnak, akinek szintén sürgős teendője akadt, hogyha jól látom, annyit szeretnék, hát, így üzenni… Van itt valaki? Nincs senki a Jobbikból. (Bedő Dávid közbeszól.) Lenne kedves a baloldali szövetség jegyében átadni a momentumos úr! Tehát a képviselő úr, ugye, sokszor elmondta, hogy ők konzervatívok. Most azt mondanám neki, hogy akárhányszor mondja ezt el, ha így is volt valaha, ez soha többet nem lesz igaz, ugyanis van egy Gyurcsány nevű folt a ruhájukon. Ez olyan, mint amikor az ember ruhájára kerül egy nagy sárfolt, és azt egy ilyen gyenge papírzsebkendővel próbálja letörölni, ez nem fog menni. Tehát akárhányszor mondja, hogy konzervatívok, attól ők még Gyurcsány-pártiak maradnak. És hogyha már Oroszországot hozta ide Brenner képviselő úr, akkor javasolnám neki, hogy kérdezze meg új főnökét, Gyurcsány Ferencet, illetőleg egykori szép emlékű vezetőjét, Jakab Pétert  hogyha jól értem Márki-Zay úr elmondását, ez az előbb nevezett két úr sok helyre járt együtt , tehát kérdezze meg őket, hogy Totó kutya hogyan érezte magát Putyin elnök karjaiban! És hát, még annyit talán Brenner Kolomanhoz, hogy a magyar nemzeti érdekről és a megbízhatóságról beszélt egy olyan képviselő, aki jobboldali radikálisból lett gyurcsányista. Hát, azt kell mondanom, hogy teljesen hiteltelen ebben a vonatkozásban is. (Dr. Vadai Ágnes a mobiltelefonját a kezében tartva elfoglalja képviselői helyét.)

Sajnálom, hogy Vadai képviselő asszony most jött vissza (Dr. Vadai Ágnes: Bocsánat!), telefonálnia kellett. Nem ismételném meg, amit önnek mondtam (Dr. Vadai Ágnes: Majd elolvasom!), legyen kedves elolvasni, esetleg a felvételt megtekinteni (Dr. Vadai Ágnes: Megtekintem!), már csak azért sem, mert időm sincs már (Dr. Vadai Ágnes: Így van!) sajnálatos módon, bár bennem a tettvágy buzogna, hogy újra elmondjam. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Végezetül, hogyha megengedik, Tompos Márton képviselő úrnak, aki azt mondta, hogy csak kicsit szeretne vitatkozni Vadai Ágnessel: ezt megértem, az új főnökkel az ember nem, nem nagyon szeretne vitatkozni, ez természetesen érthető. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Ne teregessünk ki mindent itt, a Parlament falai között! Tehát azt megértem, hogy a Gyurcsány-párt ifjúsági szervezete a főnökkel, a főnök pártjával csak kicsit szeretne vitatkozni.

Viszont ami ennél nem tudom, hogy lényegesebbe, de mindenképpen szintén lényeges, az az, hogy ha jól értem, Tompos képviselő úr a magyar érdekről beszélt, illetőleg erről is mintha ejtett volna néhány szót. Tehát egy olyan párt képviselője, amely a Felvidéken a magyarok ellen kampányol, és Erdélyben is, az hogyan tudna bármit arról, hogy mi a magyar érdek? Vagy ha tudja, még súlyosabb a helyzet, mert pontosan ez ellen cselekszik. Azt kérdezte tőlem, hogy milyen érzés. (Közbeszólás a Momentum soraiból.) Szeretnék válaszolni a képviselő úrnak: a magyar érdek mellett kiállni és a magyar érdeket képviselni mindig megtisztelő és felemelő érzés. Javaslom, egyszer próbálja ki ön is, nagyszerű élmény lesz! (Gelencsér Ferenc közbeszól.)

De ha megengedi, zárásként én is kérdeznék valamit öntől. „A Momentum szembeköpné magát, amennyiben koalícióra lépne a Jobbikkal és az MSZP-vel.” Milyen érzés? Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.  Bedő Dávid: NATO-vita! NATO-vita!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage