DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány álláspontja az, hogy az infláció mögötti tényezők sokrétűek, azonban azt döntő mértékben a háború és a szankciók okozzák. Így a leggyorsabb inflációcsökkentő eszköz az orosz-ukrán háború miatt kivetett szankciók eltörlése lenne, illetve az azonnali tűzszünet. Magyarország nem tudja megszüntetni a szankciós politikát, de megvétózta azokat a döntéseket, amelyek a legközvetlenebb károkat okoznák a magyar gazdaságnak.

A szankciós infláció letörésére és a negatív gazdasági hatások ellensúlyozására eddig mintegy 20 intézkedést hozott a kormány, melyek egyaránt védik a munkahelyeket, segítik a családokat és a gazdaságot. Ezek az intézkedések beváltak, mert ahogy a kormány ezt előzetesen jelezte, 2023 januárjában tetőzött az infláció, ezt követően pedig februárban elkezdődött egy mérséklődés. Az élelmiszer-infláció már ’22 decemberében tetőzött, azóta pedig folyamatosan mérséklődik. Kormányzati prioritás, hogy megőrizzük a munkahelyeket, illetve munkalehetőséget biztosítsunk a regisztrált álláskeresőknek.

Az alapvető élelmiszerek árának rögzítése nem piaci célokat szolgál, hanem szociális intézkedés azért, hogy a jelenlegi inflációs helyzetben az alapvető élelmiszerek mérsékelt, az inflációs időszakot megelőző áron legyenek elérhetők. Számos európai versenyhatóság aktívan foglalkozik az élelmiszer-drágulás jelenségével, több uniós tagállam kormánya és hatósága alkalmaz, illetve használ különböző árfigyelő, árnyilvántartó alkalmazásokat. A Gazdasági Versenyhivatal is kezdeményezte online árfigyelő adatbázis létrehozását, a kezdeményezést a gazdaságfejlesztési miniszter támogatja.

A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a szankciós inflációt letörje, a csökkenő infláció megnyitja a lehetőséget a jegybanki és piaci kamatok csökkentésének is. Az árstopok pedig addig maradnak, amíg az inflációt nem tudjuk csökkenő pályára állítani. Hangsúlyozom, hogy a kormány minden egyes családnak 181 ezer forint támogatást ad havonta az átlagfogyasztás erejéig, ennyivel többet kellene fizetni a gázért és áramért, ha nem lenne rezsicsökkentés.

Tekintettel arra, hogy képviselő úr kérdésében neveket is említett, engedje meg, hogy én is ezt tegyem. A kampányban Márki-Zay többször elmondta, hogy a rezsicsökkentést nem szeretné fenntartani, Gyurcsány elnök úr, a baloldal vezetője pedig röviden hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést, a baloldal az árstopot látszatintézkedésnek tartja. Mi továbbra is elkötelezettek vagyunk a szankciós infláció letörésében, és bízunk abban, hogy az év végéig egy számjegyűre szorítjuk vissza úgy, hogy közben megvédjük a magyar gazdaságot a recessziótól. Köszönöm a türelmét, elnök úr. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage