DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Múlt hét szerdán volt szerencsém megválaszolni a képviselőtársainak az ugyanezzel a címmel és tartalommal benyújtott írásbeli kérdését. Most engedje meg, hogy picit talán még bővebben ismertessem a tényeket, és remélem, így képviselő asszonyt is meg tudom győzni.

Szerintem nincs vita köztünk abban, hogy 2010-ben nem jó helyzetet örökölt a kormányzat a víziközművek területén, hiszen ahogy ön is említette, a rendszerváltás óta a vezeték-, illetve a műszaki felújítások sajnos nagyrészt elmaradtak. A kormány az elmúlt években a víziközművek rekonstrukcióját 4,5 milliárd forint, a hatékonyságnövelő fejlesztéseket 3,5 milliárd forint támogatással segítette.

(18.40)

Konkrétan Hajdúdorog esetében 2014-ben jelentős mértékű hálózati felújítás, illetve új vezetékszakaszok kiépítése is megtörtént, de felújításra került a vízműkezelő-épület és a hidroglóbusz is, ezzel pedig jelentősen fejlődött a város ivóvízellátó rendszere a KEOP keretében.

A gazdasági ellehetetlenülés elkerülése érdekében a kormány 2020 végén a tulajdonos önkormányzatokon keresztül a veszteséges önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltatók részére közel 4 milliárd forint állami támogatást nyújtott. Korábbi írásbeli válaszomat itt annyival hadd egészítsem ki, hogy míg 2010-ben Magyarországon az ivóvíz-szolgáltatást és a szennyvízelvezetést és -kezelést közel 400 szervezet biztosította, az integrációs folyamatok eredményeként 2020-ra ez a szám 40-re csökkent, ez pedig növelte a szolgáltatások egységes színvonalának a biztosítását és az ellátásbiztonságot. Ehhez kapcsolódóan indult el 2020-ban a Nemzeti Vízművek Zrt.

Tisztelt Képviselő Asszony! A víziközmű-ágazatban az elmúlt években megtett intézkedések ellenére a hálózatok korszerűsítése jelenti az egyik legfontosabb feladatot. A kormány célja, hogy a magyar családok biztonságos ellátása érdekében fenntarthatóbbá váljon az ágazat működése, és a minőségi vízszolgáltatás hosszú távon biztosított legyen. Az Energiaügyi Minisztériumban ezért V. Németh Zsolt képviselőtársunk vezetésével önálló víziközmű-ágazatért felelős államtitkárság jött létre, melynek feladata éppen a víziközmű-szolgáltatások szabályozása és felügyelete, valamint az ágazat jelentős szereplőivel, köztük az önkormányzatokkal történő együttműködés.

Szeretném kiemelni, hogy március 6-án a Magyar Víziközmű Szövetséggel  MaVíz  szakmai egyeztetésre került sor Lantos Csaba miniszter úr vezetésével az ágazatot érintő kihívásokról, illetve azok megoldásáról. A nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégia  melynek előkészítésében a MaVíz is aktívan részt vett  rövid és hosszú távú megoldásokat kínál az ágazatot érintő kihívásokra. A stratégiában foglalt fejlesztések eredményeként korszerű, észszerű méretű és energiahatékonyan működő víziközmű-hálózat jöhet létre, amely az emberek és a környezet szempontjából is előnyös, erőforrás-hatékony és fenntartható üzemeltetést tesz lehetővé.

Hajdúdorog esetében még azt is szeretném kiemelni, hogy Tiba István, a térség országgyűlési képviselője is arról tájékoztatott, hogy az önkormányzatot a szolgáltató folyamatosan tájékoztatja, s az önkormányzat és a város a mai napon is közzétett a lakosság számára információkat a képviselő asszony által feltett kérdéssel kapcsolatban. A kormány minden esetben megvizsgálja, hogy milyen segítséget tud nyújtani, és mindent megtesz azért, hogy a magyar emberek egészséges és tiszta ivóvízhez juthassanak. Kérem, képviselő asszony, a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage