TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mondanom sem kell, hogy vitatkoznom kell önnel. Szó sincs arról, hogy az inflációt Magyarországon csak a jelenleg regnáló kormány, az Orbán-kormány okozta. Erre minden bizonyítékunk megvan. Állításunk szerint az inflációt alapvetően a háború okozta, vagyis a háborúra adott rossz brüsszeli válasz. Ezt úgy nevezik, hogy szankció. Amikor egy áru mozgását korlátozzuk, az beavatkozás a gazdaságba, és annak bizony áremelkedés lesz a hatása. Különösen, ha egy olyan áru mozgását korlátozzuk, ami Magyarországon jelentősen nincs, amiből döntően importra szorulunk. A gáz és a kőolaj, az energia mozgását korlátozzák a brüsszeli szankciók. Ez okozza azt, hogy infláció keletkezik. Az EU-ban például az infláció átlagos szintje ezáltal háromszorosára növekedett.

De hogy bizonyítsam az állításomat, mondok országokat: például Lettországban szintén 20 százalék fölötti az infláció, de Csehországban, Észtországban, Litvániában és Lengyelországban is 17-18 százalékos az Eurostat adatai szerint a februári infláció. És az Eurostat adatai szerint Lengyelországban is ugyanúgy hónapról hónapra növekedett az infláció, mint Magyarországon. Tehát azt állítani, hogy ez egy magyar sajátosság és a kormány okozza, tévedés, ez még politikai állításnak is rossz.

(18.50)

De mit tett a magyar kormány annak érdekében, hogy felvegye a harcot, a küzdelmet az inflációval szemben? Az első és legfontosabb intézkedés az, hogy a rezsicsökkentést fenntartottuk az átlagfogyasztás erejéig. Ez a számítások szerint átlagosan 181 ezer forint megtakarítást jelent a háztartásoknak. Igaz, hogy az üzemanyagár-sapka már a múlté, azért mégis egy évig segítette az embereket abban, hogy könnyebben tudjanak tankolni.

Az ársapkán is vita van, de érdekes módon most nem nekem kell önökkel vitázni, hanem a nemrég még politikai szövetségesével, az MSZP-vel, aki azt állítja, hogy az ársapkát még több árura be kellene vezetni (Dr. Lukács László György: Persze, mert kommunisták.), és az ársapkát fönn kell tartani. Ritka dolog az, amikor az ellenzéki pártok között is ilyen komoly ügyben ilyen vita van.

Nagyon fontos szemléletbeli különbség a múltbani válságkezelés, inflációkezelés és a jelenlegi kormány között, amikor azt mondjuk, hogy a nyugdíjasoknak és a jövedelmet szerzőknek is még magasabb jövedelmet kell adni, hogy az inflációs árnyomást a boltokban könnyebben tudják átvészelni. Ezért került bevezetésre a 13. havi nyugdíj, és ezért kerültek a nyugdíjak január 1-jétől 15 százalékos emelésre. A jövedelmek tekintetében pedig teljesen egyértelmű, hogy a reáljövedelem fenntartása kell hogy a cél legyen, ezt nagyon sok cégnél, vállalatnál sikerült is elérni.

Mi a cél? A cél az, hogy év végére az inflációt letörjük és egy számjegyű legyen. Ezért minden intézkedésre hajlandóak vagyunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage