SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Orbán Viktor kilenc éve írta alá a paksi bővítésről szóló megállapodást. Paks II.-nek azóta se híre, se hamva, az viszont már látszik, hogy mekkora veszélybe sodorta az országot, amikor a magyar energiapolitikát egy soha fel nem épülő orosz atomerőműre tette föl. Amikor tavaly Oroszország megtámadta Ukrajnát, azonnal kiütköztek a már ismert régi hibák: a túlzott orosz importfüggés, a szélerőmű-tilalom, a kilencévnyi semmitevés, mindaz, ami az orbáni energiapolitikai ámokfutás következménye.

(19.00)

Amikor az Orbán-kormány először meghirdette a nap-atom energiamodellt, mi azonnal szóltunk, hogy ez így nem fog menni: az időjárásfüggő naperőművek működését nem lehet csupán a zsinóráram-termelésre optimalizált atomerőművel kiegyensúlyozni, és azt is megmondtuk, hogy a nap-atom forgatókönyvnek az oroszgáz-függés erősödése, új gázerőművek építése lesz a következménye.

És most, hogy a kormányzat belenavigálja az országot a Párbeszéd-Zöldek által kilenc éve előre jelzett zsákutcába, újra szólnunk kell, hogy ez így nem megy. Egyrészt felháborító, hogy amit önök végig ostobaságnak neveztek, hogy egy újabb atomerőmű nem megoldás, különösen nem kizárólag napenergiával kombinálva, azt most, hogy Orbán Viktor mondja, úgy próbálják eladni, mint valami világraszóló bölcsességet. Nézzék csak vissza a parlamenti jegyzőkönyveket! Mi elmondtuk, a kormánytöbbség pedig akkor öntelten nevetgélt, mára pedig világos, hogy nekünk volt igazunk.

Másrészt értjük, hogy Paks II. megbukott, ezt már önök is tudják, közben idetelepítették az iszonyatos energiaigényű akkumulátorgyárakat, és most kármentésként gázerőműveket akarnak építeni. De honnan vesznek majd bele gázt? Oroszország ugyebár sem az árat, sem a mennyiséget tekintve nem megbízható partner; ugye, most is mi kapjuk a legdrágábban az orosz gázt, ráadásul életveszélyes Putyinnak kiszolgáltatni az országot.

Tehát kérdezem tisztelettel, hogy mi a terv, honnan veszik a pluszgázt két vagy három év múlva. Úgy látjuk, hogy amikor a rendeleti kormányzást kell megindokolni, akkor éppen hosszú háborúra készülnek, amikor pedig a rögtönzött gázprojektjüket, akkor talán gyors békére, és arra, hogy az oroszok majd hirtelen megjavulnak és megbízhatóak lesznek. Érdeklődöm, hogy miért nem például a szélerőműveket vagy a többi megújuló energiaforrást fejlesztik, hiszen klímaválság van, a szén-dioxid-kibocsátásunkat nem szabad tovább növelni gázerőművekkel sem.

Kérdezem, hogy miért mindig az orosz atomnál meg az orosz gáznál kötnek ki, mintha nem 2023-ban, hanem a nyolcvanas években járnánk, a múlt században. Köszönöm előre is a választ. (Taps a Párbeszéd soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage