DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Hát, úgy is kezdhetnénk ezt a kérdést, hogy milyen környezeti garanciákról beszél a kormány akkor, amikor a hírek szerint kirúgják azt a vízügyi vezetőt, aki felhívta a figyelmet a Debrecenbe tervezett gyár valós vízfelhasználására.

Láthatjuk, hogy a kormánynak van egy ilyen akkumulátorgyártó stratégiája, önök töméntelen mennyiségben hívnak be gigantikus akkumulátorgyártó cégeket, ezek a cégek idehozzák a szennyezést, de kiviszik az országból a profitot, és elképesztő mértékben használják fel természeti erőforrásainkat; ennek a mértékét egyébként önök igyekeznek titkolni. De önök azt fogalmazzák meg folyamatosan nyilatkozataikban, hogy önök a legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb garanciákat kívánják a magyar emberek számára bemutatni, holott konkrét példákkal lehet alátámasztani, hogy a már meglévő gyárak esetében sem tudják ezeket a meglévő szabályokat érvényesíteni.

Néhány példát említsünk! A gödi Samsung-gyár esetében a civilek által elvégzett független vizsgálat mutatta ki a mérgező oldószer nyomait a különböző kutakban, amely oldószereket egyébként használják az akkumulátorgyártáshoz. Szintén egy gödi példa: kiderült szintén a civilek pereskedése útján, hogy 2016 óta nem vettek mintát a gödi gyár területén lévő monitoringkútból, és 2018-ban be is temették ezeket a kutakat; ezt azért tehették meg, mert a kormányhivatal nem írta elő ezeket a vizsgálatokat.

(19.10)

De említsük a bátonyterenyei akkumulátorártalmatlanító üzemnél történteket, itt is súlyos szabályszegésekre hívták fel a hatóságok a figyelmet. Megállapították, hogy munkaügyi és katasztrófavédelmi bírság is volt, és nem is volt katasztrófavédelmi engedélye a cégnek. Tudjuk, hogy sajnos múlt év nyarán egy úgynevezett technológiai robbanás is történt, ahol többen megsérültek. Ugyanennek a cégnek a szigetszentmiklósi telephelyén is történt a hírek szerint március 14-én, tehát nem oly rég egy baleset, aminek kapcsán teljes a hírzárlat. Itt is megállapították a különböző hatóságok, hogy a munkavállalók egészségét, testi épségét súlyosan veszélyezteti a cég működése, ismét kiszabtak milliós bírságokat.

Nos tehát, látható, hogy a hatóságok által kiszabott milliós bírságok igazából semmilyen hatást nem tudtak elérni azoknál a cégeknél, ahol milliárdos állami támogatást kapnak. Konkrét kérdéseim: hogyan kívánja garantálni a kormány, hogy a majdan felépülő gyáraknál vagy a későbbiekben felépülő gyáraknál bármilyen módon is tudják érvényesíteni a szabályokat, ha a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem sikerül?

További kérdésem, hogy a Magyar Mérnöki Kamara álláspontja szerint a gödi gyár esetében teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálatra van szükség  ezt támogatjae a kormány?

Szintén kérdezném államtitkár urat, hogy miért rúgják ki azt a vízügyi szakembert, aki egyébként aláírta azt a szakvéleményt, ami bemutatja azt, hogy gyakorlatilag mindenkinek igaza volt, aki a Debrecenbe tervezett gyár vízfelhasználása mértékét elfogadhatatlannak tartja, és aggodalmát fejezte ki. Államtitkár úr, ha van információja, akkor szeretném, ha megosztaná a nyilvánossággal, hogy mit lehet tudni a szigetszentmiklósi üzem esetében történt balesettel. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage