DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Napjainkat most már második éve, hogy a háború árnyékában, egy gyökeres változás alatt álló világrendben kell hogy éljük: elhibázott brüsszeli szankciók, energiaválság, hiperinfláció, majd újabb elhibázott uniós és tagállami döntések következtében sodródás egy újabb világháború felé.

A békepárti Magyarország célja ebben a jelenleg kilátástalan helyzetben, hogy hazánk kimaradjon a háborúból, és a globális hatalmi érdekeket kiszolgáló brüsszeli döntéshozók ne a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Mi magyarok ugyanis hiszünk abban, hogy a jelenlegi háborús idők ellenére igenis van jövőnk. A jövőt pedig a családok és gyermekeink jelentik számunkra, hiszen ők képezik nemzetünk fennmaradásának zálogát és építőköveit. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ebben a rendkívüli helyzetben továbbra is kiemelten támogassuk őket mind a mindennapi megélhetésükben, mind saját jövőjük továbbépítésében.

Azt gondolom, nem vitás, hogy a polgári kormányra a családok e példátlan válsághelyzetben is nyugodtan számíthatnak. Már a tavalyi évben elfogadott 2023. évi költségvetés is tartalmazta a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés megvédéséhez szükséges forrásokat, és világossá tette, hogy a kormány a háborús és szankciós válság ellenére is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását, valamint idős honfitársaink védelmét.

Ezen célokat erősíti a jelenleg a Ház előtt fekvő azon törvényjavaslat is, amely az idei évi költségvetést a háború és a szankciók okozta újabb változásokhoz kívánja igazítani. A csúcsra tört szankciós infláció letörése érdekében a közelmúltban mindösszesen húsz olyan intézkedés született, amelyek közül tíz kifejezetten a családokat és a nyugdíjasokat védi, de a munkahelyek és a vállalkozások védelmét célzó további tíz intézkedés is közvetve segíti a magyar családokat.

Ha a családtámogatások hagyományos formáit nézzük, megállapíthatjuk, hogy egészen 2010 óta folyamatosak azok a családokat támogató és gyermekvállalást ösztönző döntések, amelyek az akkor hivatalba lépő polgári kormány új alapokra helyezett családpolitikája jegyében születtek.

Ma már számtalan olyan támogatási forma áll a családok rendelkezésére, amely az élet minden szakaszában, minden felmerülő nehézség esetén képes segítséget nyújtani a családoknak, a gyermek születését megelőző időszaktól egészen az új otthonba költözésig. Ma már nem jelent szegénységi kockázatot a gyermekvállalás és a gyermeknevelés, nem úgy, mint a baloldal kormányzása idején, amikor megszüntették a családi adórendszert és az otthonteremtési kedvezményeket (Gréczy Zsolt: Sokkal több gyermek született akkor, mint most…), befagyasztották a nyugdíjakat, elvették a 13. havi nyugdíjat, háromszorosára emelték a gáz árát, és további olyan megszorító intézkedéseket hoztak, amelyeknek az árát mind a magyar családokkal fizettették meg.

Ezért kérdezem, miként biztosítja a kormány a családok védelmét a jelenlegi válságos időszakban. Köszönöm a megtisztelő választ. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage