VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Egyetértek önnel: keresztény-konzervatív értékrend mellett elkötelezett képviselőként szilárd meggyőződésünk, hogy társadalmunk legfontosabb értékei, jövőnk zálogai nem mások, mint gyermekeink. Hisszük és valljuk, hogy minden egyes forint, amit a családokra költünk, a nemzet jövőjébe való befektetés.

Az elmúlt 13 évben és a jövőben is minden családpolitikai intézkedésünk következetesen azt a célt szolgálja, hogy gyermeket vállalni ne legyen hátrányosabb helyzet, mint nem vállalni, és minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon, ehhez szeretnénk hozzájárulni. Ennek érdekében minden évben emeljük a családokra fordított költségvetési összeget, ez 2023-ra eléri a 3357 milliárd forintot. Összehasonlítva: 2010-hez képest, a baloldali kormány által nyújtott évi 960 milliárd forinthoz képest ez több mint három és félszeres összeg, és a GDP 4,3 százalékát jelenti otthonteremtési támogatások nélkül.

(19.30)

Engedje meg, hogy a miniszterelnök urat idézzem: „Nem adjuk fel a legmerészebb tervünket sem, hogy a gyermekes családok anyagi helyzete is jobb legyen, mint azoké, akik nem vállalnak gyermeket.” Ezért minden évben elkötelezettek vagyunk, hogy legyenek olyan újabb családsegítő döntések, ahogy idén is az, hogy a gyermeket vállaló nők 30 éves korukig nem fizetnek személyi jövedelemadót, valamint lehetővé tettük számukra a diákhitel-tartozások teljes elengedését már az első baba érkezésekor.

A családvédelmi akcióterv és az otthonteremtési program több, 2022. év végén lejáró elemét, mint a babaváró támogatást, a falusi CSOK-konstrukciót vagy az adó-visszatérítési támogatást meghosszabbítottuk 2024. december 31-éig. Megreformáltuk az apaszabadság rendszerét, 2023. január 1-jétől már tíz munkanap apasági szabadság illeti meg a dolgozó apákat gyermekük születése vagy örökbefogadása esetén. Emellett a munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig kérheti a részmunkaidőben vagy távmunkában történő foglalkoztatását. Történtek intézkedések a tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családok számára is: a magasabb összegű családi pótlékon és családi kedvezményen felül érintett gyermekenként 2023. január 1-jétől havi szinten 10 ezer forint plusz családi adókedvezmény jár.

Fejlesztjük a gyermekvállalás intézményi kereteit is, ezzel is ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy azok az édesanyák, akik arra kényszerülnek, hogy visszatérjenek a munka világába, megtehessék ezt, hiszen ott van számukra a bölcsődei ellátás. 2010-hez képest több mint 85 százalékkal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, ma már háromszor annyi településen biztosított az ellátás, mint 2010-ben. Jelenleg közel tízezer újabb bölcsődei férőhely bővítése zajlik.

Örömteli, azt gondolom, hogy ma már több mint 30 kormányzati intézkedés segíti a családok életét, az időkorlát miatt ennek a részletes taglalásába nem mennék bele, de figyelmébe ajánlom a képviselő asszonynak is és minden képviselőtársamnak a Családbarát Magyarország Központ honlapját, ahol minderről részletesen tudnak tájékozódni.

Én őszinte hittel gondolom, hogy intézkedéseink minden magyar számára egyértelműen azt jelzik, hogy megvédjük a családokat akkor is, hogyha éppen ilyen nehéz gazdasági helyzet van, mint amilyen a mostani. A kormánynak a magyar családok az első, hiszen a jövőt (Az elnök csenget.) a magyar családok írják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Gréczy Zsolt: Soha ilyen kevés magyar gyerek nem született, mint tavaly! Ez a valóság!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage