RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Arról beszélhetünk, hogy kinek hogyan sikerült bért emelnie a pedagógusok körében az elmúlt 30-33 esztendőben, de arról nem lehet vitát nyitni, mert teljesen egyértelmű, hogy melyik volt az egyetlen olyan kormányzat, amelyik bért csökkentett a magyar pedagógusok körében, amikor egy gazdasági nehézség volt, ráadásul annak java részét az akkori Gyurcsány-kormány okozta, és ezért az árat a magyar pedagógusoknak kellett megfizetni, hiszen tőlük vettek el egyhavi bért akkor, amikor a 13. havi bért elvették. Akkor is egy válságkezelés volt, most is egy válságkezelés van, csak mi béremeléssel kezeljük ezt a válságot, önök pedig bércsökkentéssel, intézménybezárással és 15 ezer pedagógus elbocsátásával kezelték, mi ezzel szemben bérnövelésre törekszünk. Akkor is az Európai Unió tagjai voltunk, akkor is voltak európai uniós források, de önök elvettek költségvetési forrást a magyar pedagógusoktól, és sem uniós, sem más forrásból nem pótolták azt.

Tehát, tisztelt képviselő asszony, hogy ki tud bért emelni, ki tud a pedagógusoknak többet adni, nem önöktől kérnénk ezzel kapcsolatban receptet, mert önök csak azt mutatták be, hogy hogyan lehet elvenni tőlük, és aki akkor államtitkár volt, most az önök egyik árnyékminisztere. Ráadásul mi ezzel szemben arra készülünk, hogy valóban érdemben emeljük a pedagógusok fizetését, három év alatt legalább 75 százalékos mértékben. A következő években közel 800 milliárd forintnyi EU-s pénzt és 5600 milliárd forintnyi költségvetési forrást fogunk fordítani a pedagógusok béremelésére. Sokkal nagyobb részt fizetünk pedagógusbér-emelésre költségvetési forrásból, mint EU-s forrásból, annyi az egészben az ütemezési kérdés, hogy az elején először egy költségvetési 10 százalékos emeléssel indítottunk, ezt szeretnénk EU-s forrásokból több mint kétszeresére növelni még az idei évben visszamenőlegesen, január 1-jéig visszamenőlegesen, és a következő évben is egy 10 százalékos részt tudna a költségvetés megelőlegezni, de reméljük, az uniós pénzek jönnek, és akkor már egy nagyobb, legalább 25 százalék környéki összeg lehet. Így lehet három év alatt egy 75 százalékos pedagógusbér-emelés, és ez három évvel nem ér véget, hiszen a harmadik év után, a negyedik évben, az ötödik évben, ahogy a bérek emelkednek, úgy emelkednének tovább a pedagógusbérek is 2030-ig, erre a kormány tavaly júliusban garanciát vállalt.

Sajnáljuk, hogy az Unió egy fillért nem fizetett ehhez még hozzá, sajnáljuk, hogy a DK minden olyan javaslatra nemmel szavazott itt a parlamentben az elmúlt hónapokban, amely az uniós megállapodás felé vezető úton segített volna minket, önök ezt akadályozták, márpedig ha megállapodunk, akkor jön többletforrás, tisztelt képviselő asszony. Ugyanakkor mégiscsak ízelítőt kap…  ja, és még azért azt hadd tegyem hozzá, hogy ön korrupcióról beszél a magyar pedagógusok béremelése kapcsán. Mégis, hogy beszélünk korrupcióról?! Ön szerint mi a korrupció abban, hogy 75 százalékkal megemeljük a magyar pedagógusok bérét?

Szóval, ízelítőt kaptunk azzal kapcsolatban a hét végén, hogy a dollárbaloldal hogyan viseltetik a magyar iskolák, a magyar diákság kapcsán. Ülésezett az Országos Diákparlament, és egy „Puska” fejlécű, „ne hagyjátok el, szigorúan bizalmas” iratot köröztettek a diákok között, ez egy egyértelmű propagandaanyaga volt a baloldalnak, utasítások voltak benne, mikor kell bekiabálni, mikor kell fütyülni, hogyan kell leülni, úgy kell leülni, hogy szétszóródjanak, hogy hallgassák meg a környezetükben levőknek az álláspontját, hogy vajon a kormányt támogatják vagy ellenzik, utána a vezetőiknek el kellett küldeni azoknak a nevét, akik mellett ültek a Diákparlamentben, hogy  idézem  a háttérben dolgozó szakemberek lenyomozhassák őket, tehát önök így listázták volna a Diákparlamentnek a résztvevőit, és ha bármi olyan dolog volt, ami szerintük kifogásolható, ott volt egy dollármédia-újságírónak a neve, telefonszáma, e-mail-címe, hogy rögtön neki kell jelezni.

(19.40)

Na, önök így gondolkodnak a dollárbaloldalon a magyar oktatásügyről, politikai csatatérré változtatnák a gyerekeket és az iskolákat. Mi ezt meg fogjuk védeni, a pedagógusok bérét pedig nem csökkenteni fogjuk, mint önök, hanem növelni fogjuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage