SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A kormányzati kommunikációban tavaly július óta hangoztatják azt, hogy havonta 181 ezer forint kedvezményt kapnak a családok a rezsitámogatáson keresztül. Szeretném megvilágítani, hogy mi is az a 181 ezer forint.

A kedvezmény összegét úgy számolták ki, hogy a gáz és az áram esetében egyaránt a valós piaci árral számolt átlagfogyasztásból, ami havi 203 434 forint, kivonták a kedvezményes tarifákkal számolt átlagfogyasztás összegét, havi 22 257 forintot. 2022. július 21-én valós piaci árként az áram esetében 268,9 forint/kilowatt, a gáznál pedig 1020 forint/köbméter díjat határoztak meg, amit azóta sem változtatott a kormányzati számítás. Miniszterelnök úr tavaly szeptemberben elismerte, hogy az oroszokkal megkötött gázszerződés ára a holland TTF gáztőzsde áraihoz igazodik. A földgáz esetében ez 1020 forint/köbméter ár, ami 400 forint/euróval számolva 232 euró/megawattóra összegre jön ki; csakhogy ilyen magasságban a holland gáztőzsde árai tavaly augusztus 16. és szep-tember 6. között mindössze három hétig jártak, sem előtte, sem utána nem érték el ezt a szintet. A TTF tőzsdei jegyzések tavaly augusztusban tetőztek, amikor 347 euró/megawattóra összeget kellett fizetni a gázért.

(19.50)

Tekintettel arra, hogy az európai gáztárolók időközben megteltek, és az időjárás is kedvezően alakult, a gáz ára szeptembertől drasztikusan csökkent; idén márciustól már csak 50 euró/megawattóra alatt van. Vagyis 400 forintos euróval számolva köbméterenként 211 forint a világpiaci ár. Kijelenthető tehát, hogy a 767 forint/köbméter lakossági piaci árból az áfa és a rendszerhasználati díjak levonása után maradó úgynevezett molekulaár, 547 forint/köbméter december közepe óta tartósan meghaladja a tőzsdei árat. A kormány 700 millió köbméter, úgynevezett különleges földgázkészletet a tervekkel ellentétben tavaly február helyett júliusban, amikor jó magas volt az ár, köbméterenként ezer forint feletti áron vásárolt meg.

Ez óriási hiba volt. A fűtési szezonban igyekeztek ugyan megszabadulni a drágán beszerzett földgázkészlettől, és a lakossággal, intézményekkel, valamint a vállalkozókkal megfizettetni az árát, ugyanis amíg az Európai Unió más országai a 2023-as betározási időszakra gondolva felelősen nem ürítették le a tárolókat, hanem az olcsó piacról szerezték be közben a földgázt, nálunk a napi fogyasztás 60 százaléka ezekből a tárolókból származott. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a lakossági piaci árakat 2023. április 30-áig rögzítette.

Kérem szíves válaszukat arra vonatkozóan, hogy májustól tervezike az alacsony világpiaci áraknak megfelelően a lakossági piaci árak csökkentését. Továbbá egyértelmű válaszát kérem arra vonatkozóan, hogy vane közvetítő cég beiktatva a Gazprom és az MVM közé az orosz gáz beszerzésének lebonyolításában. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage