SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ (DK): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úr, az önök kormánya egyedülálló teljesítményt nyújtott Európában, mert miközben néhány alapvető élelmiszer árát befagyasztották, ezen árstop ellenére a Rákosi-korszak óta nem látott, mintegy 50 százalékos élelmiszer-drágulást szabadítottak rá Magyarországra. És most ott tartunk, hogy Gulyás Gergely miniszter úr már beszélni sem mert a legutóbbi Kormányinfón arról, hogy mi lesz április 30-a után, vagyis amikor az Orbán-kormány a hatályos jogszabály alapján véget vet az árstopoknak.

Egészen ijesztő belegondolni, hogy ha árstopokkal is 50 százalékos élelmiszer-drágulást sikerült elérni, akkor árstopok nélkül mi fog történni ebben az országban, de erről semmilyen tervet, semmilyen megoldást nem hallottunk a kormány részéről, ennyi volt, megállt az önök tudománya itt. Eddig sem volt épkézláb ötletük arra, hogy hogyan húzzák ki Magyarországot az orbáni infláció halálos öleléséből, most pedig még ennél többet sem hallottunk önöktől; úgy tűnik, április 30-a után végleg lemondanak erről a megoldásról.

A hétszeres rezsiáremelés nemcsak a magyar embereket, hanem a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is büntette, ezt önök is tudják. Két megoldás is kínálkozna. Az egyik az, hogy a világpiacon hónapok óta csökkenő gáz- és áramárat vezetik át például a vállalkozások számára, ám önök nem csökkentik a vállalkozások rezsiköltségeit sem, emiatt azok nem tudják csökkenteni a termékeik árát. A másik megoldás lehetne az áfacsökkentés, akár egy kedvezményes áfa alkalmazása az összes alapvető élelmiszerre, hogy legalább az emberek nyomorán ne nyerészkedjenek, de az önök kormánya eddig erre sem volt hajlandó.

Kérdezem tehát államtitkár urat: mire készülnek az árstopok április 30-ai kivezetése után? Hogyan fogják megállítani a száguldó orbáni inflációt? Miért nem tesznek valamit az élelmiszerárak letörése érdekében? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage