DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, mert lehetőséget ad számomra, hogy ismételten elmondjam azt, amit a mai nap folyamán is és az előző napokban, hetekben, hónapokban többször elmondtunk.

Alapvetően az európai inflációs helyzetet és a magyarországi inflációs helyzetet  és gondolom, ezt ön sem vitatja  alapjaiban az orosz-ukrán háború okozza, az orosz-ukrán háborúra hivatkozással egy brüsszeli szankciós politika okozza, amelynek következtében Európában, Közép-Európában és Magyarországon is valóban inflációs jelenségek tapasztalhatók. (Gy. Németh Erzsébet: Vitatjuk!)

Azon, hogy történelmileg melyik a nagyobb, melyik a kisebb, tisztelettel vitatkoznék, de nem akarok, mert van negyven év fórom önhöz képest, és jobban megéltem, hogy mikor mennyi volt az áremelés.

(20.10)

De nem vitatom, hogy a mai inflációs áremelés az elmúlt évekhez képest igen jelentős. A kormány eddig is mindent megtett annak érdekében, amit belföldön meg lehet tenni. A brüsszeli szankciós politikát nem tudjuk befolyásolni, az ukrán-orosz háborút alapvetően nem tudjuk megakadályozni, ezért azok a belföldi gazdasági intézkedések álltak rendelkezésünkre, amelyeket megtettünk mind az emberek, a családok, mind a vállalkozások érdekében.

Ön két lehetőséget említett, mind a kettőt az elmúlt időszakban többször hallottuk, és minden alkalommal igyekeztünk bebizonyítani, hogy ezek nem lehetséges megoldások. Az áfacsökkentést alapvetően  és erre valóban történelmi tapasztalataink vannak  a kereskedelem lenyeli, tehát nem a fogyasztók kapják meg, az energiaáraknál pedig az egy nagyon tetszetős dolog, hogy amikor olcsóbbak a világpiaci árak, akkor csökkentsük, csak kérem, van egy másik tendencia is, hogy amikor növelik, akkor meg növelni kellene. Így igyekszünk nivellálni az energiaárakat, hogy ez mind a családok mind a gazdaság számára elviselhető legyen. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage