DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy tűnik, hogy egy több száz millió forintos titkosított dokumentum alapján fogott egészségügyi reformba az Orbán-kormány. Ez az a reform, amelyről a Fidesz frakcióvezetője is azt mondta, hogy ez egy baloldali javaslat. Úgy tűnik, hogy a reformot a Belügyminisztérium a Boston Consulting Group tíz évre titkosított dokumentuma alapján vezérli, és már most kimondhatjuk, hogy ez a reform lényegében megbukóban van, és súlyos károkat okoz a lakosoknak. De hogy példákat is mondjunk: Mosonmagyaróváron a szülészeti ellátás bánja a reformot, Ajkán botladozik a sürgősségi ellátás, és Mohács kórháza is bajban van.

Eközben zajlik a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása. Igen tisztelt képviselőtársaim, mintegy kétszáz háziorvosi ügyeletet zárnak be, ezenfelül államosítják a szakrendelőket, hogy legyen még mit tönkretenni. A kormány persze e látványos egészségügyi politikai szétesés közben arra is talált időt, hogy a Magyar Orvosi Kamarára támadjon, kockáztatva ezzel az európai uniós pénzek hazahozatalát. Mi más célja lehet ugyanis egy ilyen, 24 óra alatt levezényelt támadásnak, mint hogy az Európai Közösséggel szemben újabb háborút indítson a pénzek elmaradása miatt a kormány.

(20.30)

Ez a miniszterelnök érdeke is, mert ő arra készül, hogy kivezesse hazánkat az Európai Unióból, pedig az elmúlt évek tapasztalata alapján mindannyian tudjuk, hogy nekünk a biztonságunk Európa.

Összességében látható, hogy a reformkísérlet megbukik, ez önmagában is veszélyes. Joga van tehát tudni a lakosságnak, hogy milyen további leépítéseket terveznek önök reform címén, mire készülnek, és hol kell számítani kieső ellátásra.

Mindezekre tekintettel a Jobbik-Konzervatívok politikusai azzal a kéréssel fordulnak a Belügyminisztériumhoz, hogy hozzák nyilvánosságra a Boston Consulting cégtől kapott, az adófizetőknek 277 millió forintba kerülő tervet. Mikor oldják fel tehát a bukott reformhoz vezető titkosított tervet, ami 277 millió forintba került? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Benne volte a reformcsomagban, hogy 200 helyen kell háziorvosi ügyeletet megszüntetni, vagy például, hogy az ajkai kórházban le kell minősíteni a sürgősségi ellátást. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Szabadi István tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage