RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Unióellenes szólamokat az itt jelen lévő frakciók közül kettő mondott a magyar parlamentben és a parlament falain kívül, a Jobbik és a Mi Hazánk. Önök ketten vannak azok, akik az Unió ellen beszéltek, minden más párt az uniós tagság mellett tört lándzsát az alapításától a mai napig, úgyhogy ezzel kapcsolatban önöknek kell elgondolkozni, hogy akkor most hogyan és milyen múltja van az önök pártjának.

Ha pedig az egészségügy egyes részterületeiről beszélhetünk, amelyeket ön megemlített, mondjuk, a háziorvosi praxisok. Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, akkor egy átlagos háziorvosi praxis bevétele 800 ezer forint volt Magyarországon, most 3 millió forint. Azért 3 millió forint, mert évről évre emeltük a praxisok finanszírozását, mindemellett 1,5 milliárd forintból a praxisvásárláshoz, a praxisjog vásárlásához is támogatást nyújtottunk, és letelepedési pályázatot is nyújtottunk. Ha megnézzük, hogy ezek a pályázatok mennyi ember ellátását segítették az elmúlt években, azt mondhatjuk, hogy másfél millió embernek az alapellátásához nyújtott segítséget ez a két pályáztatási forma.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön arról beszél, hogy hogy csökken bármilyen ügyeleti ellátási lehetőség a magyar polgároknál. Ez egyáltalán nincs így. Egyrészről az orvosok száma az elmúlt években, 2010 óta nőtt. Amikor elkezdtük a kormányzásunkat, nem volt 34 ezer orvos Magyarországon, most pedig több mint 38 ezer orvos dolgozik Magyarországon. Tehát nőtt az orvosok száma, hála istennek. Azoknak a helyeknek a száma pedig, ahol ügyeleti ellátást kaphatnak  ügyeleti pontok, mentőállomások, kórházi sürgősségi osztályok , ez összességében több mint 300.

Ha önöknek igaza lenne, és az új ügyeleti rendszer alultervezett lenne a kapacitások tekintetében, akkor arról tudnánk beszámolni két hónapja, hogy abban a három vármegyében, ahol elindult már az új ügyelet, ott sorban állnának a betegek, vagy sorban ülnének a betegek, és órákat várnának, és nem jutnának ellátáshoz, mert ön azt mondta, hogy kevésbé lehet igénybe venni. De nem erről van szó, hanem, ha ön is megnézi az Országos Mentőszolgálat által teljesen átláthatóan nyilvánosságra hozott adatokat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), azt látja, hogy egy orvosra átlagosan egy beteg jut óránként. Tehát semmifajta kapacitáshiány nincsen, semmifajta sorban állás nincsen, ez a modell jól működik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage