TOROCZKAI LÁSZLÓ (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tulajdonképpen nem is csodálkozom azon, hogy az előterjesztő meg sem jelent, annak ellenére, hogy este fél tíz van, mégis azt gondolom, hogy egy rendkívül fontos, jelenleg Magyarország és a világ sorsát alapjaiban meghatározó ügyről és határozati javaslatról van szó. Éppen ezért itt az ideje, hogy végre a képmutatást száműzzük. Ugyanis, ha a határozati javaslat alapján Oroszország katonai agresszióját el kell ítélnünk, akkor el kellene ítélnünk, mondjuk, az Amerikai Egyesült Államok katonai agresszióját, Nagy-Britannia katonai agresszióját, Izrael katonai agresszióját, és még hosszasan sorolhatnám.

(21.30)

Kíváncsi vagyok, hogy az elmúlt, mondjuk, harminc esztendőben itt a parlamentben hány olyan határozati javaslat volt, ami például az Amerikai Egyesült Államok katonai agresszióját elítélte volna, annak ellenére, hogy csak az úgynevezett terrorizmusellenes hadjárata óta az elmúlt kettő évtizedben az Amerikai Egyesült Államok  a Brown Egyetem „háború ára” nevű projektjének felmérése alapján  közel egymillió ember halálát okozta, tehát az Amerikai Egyesült Államok, még egyszer mondom, a Brown Egyetem felmérése alapján 897-929 ezer közötti ember haláláért felelős.

Hogyha a második világháború óta számoljuk  ahol egyébként az atombombát éppen úgy az Amerikai Egyesült Államok dobta le Hirosimára, Nagaszakira , hogy hány ember haláláért felelős, akkor még sokkal több milliót tudnánk felsorolni; a vietnámi háborúról, a koreai háborúról, és nagyon-nagyon sok háborúról is beszélhetnénk, de itt a szomszédban 1999-ben a NATO, elsősorban az Amerikai Egyesült Államok gépei bombázták azt a Szerbiát, ahol szintén több ezer halálos áldozat volt, sok civil meghalt, vagy például a kínai nagykövetségen még újságírók is meghaltak az oda ledobott bombák miatt. Az elmúlt harminc évben, még egyszer kérdezem, ez az Országgyűlés hány olyan határozatot fogadott el, ami arról szólt, hogy elítéli emiatt az Amerikai Egyesült Államokat.

Aztán Nagy-Britannia kapcsán. A világ 200 országát vizsgáló felmérés szerint Nagy-Britannia, 22 ország kivételével, valamilyen formában mindegyiket megszállta. Ez a világ országainak mintegy 90 százalékát jelenti. Mindezt csak a mellé teszem, hogy az előbb felsorolt afganisztáni, iraki és egyéb háborúk során Nagy-Britannia is ugyanúgy részt vett emberek, rengeteg civil ember meggyilkolásában, és hányszor ítélte el ez az Országgyűlés Nagy-Britanniát?

Hányszor ítélte el ez az Országgyűlés az elmúlt, mondjuk, harminc esztendőben Izraelt, amely szintén több ezer áldozat haláláért felelős? Csak a 2009-es 22 napos izraeli hadművelet során 1400 palesztint öltek meg 22 nap alatt, és köztük 300 gyermek és 115 nő volt. Elítéltee a magyar Országgyűlés akkor Izraelt?

Aztán arról beszélnek, hogy például Oroszország gyermekeket deportált Donbaszból, ahol egyébként többnyire oroszul beszélő, orosz ajkú népesség lakik. Beszélte valaha egyszer valaki itt, ebben az Országgyűlésben arról, hogy például az Amerikai Egyesült Államok az úgynevezett Babylift-hadművelet során 1975. április 3-26. között hány gyermeket deportált Dél-Vietnámból? Dél-Vietnámból csak, az utolsó induló amerikai járatig, több mint 3300 csecsemőt és gyermeket szállítottak el, deportáltak különböző nyugati országokba. Beszélte valaha valaki erről a magyar Országgyűlésben? Én nem tudok róla.

Aztán, elítélik Oroszországot, nagyon helyesen, hogyha civilek haláláért felelős. De vajon beszélte valaki ebben az Országgyűlésben arról, hogy az előbb felsorolt amerikai hadműveletek során például 2004. május 19-én Irakban egy esküvői menetet bombáztak le az amerikai katonák? Akkor 42-43-44-45 ember veszítette ott el az életét, többségében nők és gyermekek.

Aztán ugyanez az amerikai hadsereg a demokrácia nevében 2008. július 6-án Afganisztánban is  úgy látszik, ez bevett gyakorlat náluk  egy másik esküvői menetet gyilkoltak le. Itt 47 civil halt meg, 39 nő és gyermek volt a 47 áldozat között. A védelmi minisztérium adatai szerint az előbb felsorolt civileket is gyilkoló Amerikai Egyesült Államoknak a világ 153 országában van valamilyen katonai képviselete. Ez a világ országainak mintegy 80 százalékát jelenti. Ki az tehát, aki terjeszkedik? Ki az, aki agresszor? Ki az, aki civileket mészárol, bármelyik nagyhatalom? (Közbeszólás az ellenzéki pártok padsoraiból: Oroszok…) Oroszország, de úgy látszik, hogy önök csak Oroszországot hallják meg. Az előbb hosszasan soroltam, hogy például az önök által oly nagyra tartott és önöket finanszírozó Amerikai Egyesült Államok hány civil haláláért felelős. Majd ha elítélik egy ugyanilyen határozati javaslatban az Amerikai Egyesült Államokat, akkor ugyanazon a napon kell elítélni Oroszországot is. Bármilyen nagyhatalom legyen az, el kell ítélni, ha agresszor. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage