CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban fontos elítélni az orosz agressziót, és azt gondolom, hogy ebben nincs vita, nem is lehet vita ebben a parlamentben, és azt gondolom, hogy ugyanúgy el lehet mondani, hogy mindenki békét szeretne. De ne legyen kétségünk afelől, hogy a Fidesz által benyújtott határozati javaslat egyáltalán nem békéről vagy háborúról szól, csupán egy cinikus módon megalkotott csapda, hideg, számító és kegyetlen csapda. Célja, hogy megvezesse és becsapja a magyar embereket, elfedje az agresszor valódi felelősségét, járulékos hatalomként még azt is rá lehet sütni a kormány narratívájával egyet nem értőkre, hogy háborúpártiak, így legitimálva bel- és külföldön egyaránt a kormány oroszpártiságát, békepártinak tűnő selyempapírba csomagolva. Ne hagyjuk magunkat becsapni!

Azt gondolom, hogy az a legnagyobb probléma ezzel a határozati javaslattal, hogy süt belőle, hogy a kormány egy olyan békét képzel el, ahol az oroszlánt beengedik a nyúl ketrecébe, majd megüzenjük nekik, hogy egyezzenek meg, tegyék le a fegyvert. Azt gondolom, hogy mindannyiunk előtt ott kell lenni a képnek, hogy mi történne a ketrecben ezek után.

Szeretném mindenkinek elmondani, hogy a történelmi tapasztalataink alapján miért kell minden körülmények között megállítani az orosz agressziót. Szeretném elmondani, bár azt gondolom, hogy mindannyian tisztában vannak vele, hogy 1938-ban előbb a nyugati hatalmak tétlenkedése mellett a náci Németország végigvitte az Anschlusst, ugyanebben az évben ugyanúgy Németország gyakorlatilag bekebelezte a szudétanémet vidéket. Mindannyian emlékszünk a müncheni szerződésre. És a történtek ellenére pedig azt gondolta az akkori nagyhatalmak összessége, hogy majd ezzel megelégszik az agresszor, mégis kitört ’39 szeptemberében a világháború.

A minta fájdalmasan hasonló. Gondoljunk csak Grúziára, gondoljunk csak a Krímre, gondoljunk a Dnyeszter melletti köztársaságra és most legutoljára Ukrajnára! Ne gondoljuk azt, hogy egy agresszor meg fog állni ezen a ponton! Amennyiben önök komolyan gondolják azt, hogy végig kell gondolni, hogy mi Magyarország érdeke, mi a nemzetbiztonságunk érdeke, akkor önöknek látniuk kell, mert itt van az egészen közelmúlt történelmében a válasz. Nekünk akkor lesz itt hosszú távon béke, hogyha igazságos béke születik, tehát ha Oroszország kivonul Ukrajnából, kivonul a Krímből, és nem adunk nekik teret, hogy az agressziójukat kiteljesítsék.

Önök azt írják ebben a határozati javaslatban, hogy a szankciók Magyarországot sújtják, és nem érték el a céljaikat. A szankciók igenis megfékezték az orosz medvét, nem véletlenül vonultak vissza jelentősen az orosz csapatok az elmúlt hónapokban. A magas energiaáraknak pedig pont az az oka, hogy az oroszok fegyverként próbálták használni az e téren fennálló dominanciájukat. Emlékezzünk vissza, az árak emelkedése megelőzte Ukrajna lerohanását, és már a szankciók hatására az irányadó holland TTF gáztőzsdén a gáz jegyzése alatta van az egy évvel ezelőtti jegyzésáraknak. Magyarországon azért magasak az energiaárak, mert drágán vesszük Oroszországtól az energiát.

Önök beszélnek itt inflációról, amit nagy előszeretettel neveznek háborús inflációnak, de érdekes módon, míg Magyarországon még mindig 20 százalék fölött van az infláció, addig az Európai Unióban ez a szám, ez az adat 10 százalék alatti. Tehát az európai uniós inflációs átlag 9,9 százalék. Őket nem érinti, úgy gondolják, az infláció, a háborús infláció? A lengyeleket nem érinti az infláció? Közelebb vannak a háborúhoz, mint mi, mégis alacsonyabb az infláció. Egyértelműen ki lehet mutatni, meg lehet mutatni, hogy az önök elrontott gazdaságpolitikája az, ami előállítja a jelenlegi helyzetet.

Én azt gondolom, hogy ha Magyarország érdeke az első, és én nagyon szeretném azt hinni, hogy önök ezt komolyan gondolják, akkor végig kell gondolni, hogy mi biztosítja Magyarország védekezési hatékonyságát, mivel tudjuk megvédeni magunkat és honfitársainkat. Sajnos, a magyar haderő erejét ismerve pontosan tudjuk, hogy egy Oroszország körülbelül negyedóra alatt fékezés nélkül szaladna át az országon. Mi részesei vagyunk egy katonai szövetségnek, és ez a katonai szövetség garantálja a mi biztonságunkat. De ez nem megy úgy, hogy minden második nap belerúgunk egyet a saját szövetségesünkbe, és egészen sunyi módon megpróbáljuk akadályozni, meggátolni azokat a szankciókat, amikkel egyébként megfékezhető az orosz agresszió.

Azt gondolom, hogy önöknek nagyon komoly irányváltást szükséges végrehajtaniuk annak érdekében, hogy végre Magyarországot megint komolyan vegyék a nemzetközi porondon, mert a legnagyobb vesztesei az önök külpolitikájának pont a kint ragadt, külhonba szakadt honfitársaink, mert az a gyűlölet, ami ma Magyarország ellen van, annak az okozói egyértelműen önök. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP és a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage