DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Volt néhány megjegyzés, amire szeretnék reflektálni, leszögezve az elején azt, hogy a kormány részéről támogatjuk a határozati javaslatot a jelenlegi formájában (Dr. Vadai Ágnes: Nem csodálkozom!), mert meggyőződésünk, hogy ez egy békepárti javaslat.

De van egy-két megjegyzésem. Az egyik az, hogy a ’38-39-es párhuzamokat történelmietlennek tartjuk. Tehát ’38-39-ben nem volt NATO, nem volt Európai Unió, viszont volt Hitler és volt Sztálin. Tehát eleve ez az összehasonlítás egyáltalán nem állja meg a helyét.

A másik: meglepve hallgattam azt, hogy Magyarország távolodik a NATO-tól meg távolodik az Európai Uniótól. (Dr. Vadai Ágnes: Nem Magyarország, hanem a magyar kormány viszi el onnan! Államtitkár úr, jobban figyeljen!) Hadd emlékeztessem arra képviselő asszonyt is (Dr. Vadai Ágnes: Nem kell!), hogy minden keleti megerősítő intézkedésben Magyarország támogatólag részt vett az elmúlt egy évben, amióta kitört a háború, sőt előtte is, már a Krím annexiója után Magyarország minden NATO-s döntést támogatott.

(21.50)

A történelemben először elérjük a 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, ami nagyon távol volt (Dr. Vadai Ágnes: Hazugság!), és már régóta 20 százalék fölött van a fejlesztési arány, ami szintén walesi elvárás, mint jól tudjuk. Tehát nem gondolom, hogy ez azt jelenti, hogy távolodunk a NATO-tól, hanem pontosan az egység mellett vagyunk. Az EU-ban ugyanígy fenntartottuk az egységet, az elmúlt egy évben, ami nem volt könnyű, mert vannak mindenkinek nemzeti érdekei, mégis sikerült fenntartani egyfajta egységet, és együtt mentünk a többi országgal. Az, hogy vannak vitális nemzeti érdekeink, az egy más kérdés, a többieknek is vannak, legfeljebb nem beszélnek róla a nyilvánosság előtt. Tehát nem hazudunk, hanem (Dr. Vadai Ágnes: Hát, de!) az a háborúpárti, aki nem a mielőbbi tűzszünet és a tárgyalások mellett szólal föl. Ez a határozati javaslat viszont pontosan erről szól, és ha megnézzük, hogy mik a magyar érdekek ebben az ügyben és mik a magyar érdekek az egész konfliktussal kapcsolatban, akkor röviden egy-két pontban azért hadd emlékezzünk meg erről is!

Az egyik az, hogy Magyarországnak ki kell maradni ebből a háborúból mindenáron, ugyanúgy elismerjük Ukrajna önvédelmi jogát, a szuverenitását és a területi integritását, de az ukrajnai érdekeket nem helyezzük a magyar érdekek elé. (Dr. Vadai Ágnes: Csak a NER-es érdekeket.) A második az, hogy meg kell őrizni a békét, és ennek több eleme is van részünkről, illetve az, hogy nem szállítunk halált okozó eszközöket Ukrajnának, és mindenképpen arra törekszünk, hogy elkerüljük, hogy a NATO vagy az Európai Unió belekerüljön közvetlenül ebbe a konfliktusba. Jelzem egyébként, hogy a NATO-n belüli mainstream pontosan a magyar állásponttal azonos, semmiképp sem szabad engedni, hogy a szövetség belecsússzon ebbe a konfliktusba. Van néhány ország, amelyik elég vadul kezeli a kérdést, és elég veszélyes javaslatokat tesz, de szerencsére a többség, beleértve Magyarországot, ezt eddig meg tudta akadályozni.

A harmadik az, hogy minimalizálni kell az elhibázott szankcióknak a hatásait, meg kell vétózni minden olyan szankciós javaslatot, amely vagy az energiabiztonságunkat veszélyezteti, vagy alapvető gazdasági érdekeinkkel megy szembe. (Dr. Vadai Ágnes: Vagy a bizniszt veszélyezteti.) Ezt is egyébként a magyar kormány következetesen megtette eddig úgy, hogy egyébként az egység érdekében nem vétózta meg azt, elengedte azt a tíz szankciós csomagot.

A negyedik: meg kell győzni a feleket a tűzszünetről. (Dr. Vadai Ágnes: Világbéke!) Ehhez persze nem vagyunk nagyok, nem mi fogjuk megoldani a válságot, az biztos, hogy arra kell törekedni, hogy legalább mondjuk azt, hogy tárgyaljanak egymással, mint ahogy egyébként ezt meg is tesszük a diplomáciai csatornákon keresztül. Tárgyalások nélkül (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) soha nem lesz béke a szomszédunkban, és ez tovább fogja veszélyeztetni Magyarország biztonságát is.

És végül, ötödik pontként mint magyar érdek: hadd mondjam el, a támogatást és az oltalmat meg kell adni a kárpátaljai magyar kisebbségi közösségnek. Ennek érdekében is mindent megteszünk, és az lenne a legfontosabb, hogy ebben egységesek tudjunk lenni, mert csak ezzel tudunk erőt mutatni a partnereink felé, a nemzeti kisebbségi jogok biztosítása érdekében.

Összességében tehát azt gondolom, hogy ez a javaslat megfelel a magyar érdekeknek, és a kormány nevében támogatjuk. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage