ILLÉS BOGLÁRKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Ha megengedik, akkor a személyeskedő hozzászólásokra azért nem kívánok reagálni (Dr. Vadai Ágnes: Nem volt.), mert én úgy gondolom, hogy ez a határozati javaslat, ami előttünk fekszik, egy sokkal súlyosabb és sokkal nehezebb helyzetre reagál, mint ami a személyeskedésbe átmenő vitát érinti vagy illeti. És engedjék meg egyúttal, hogy köszönetet mondjak azoknak a képviselőknek, képviselőtársaimnak, akik március 7-én már az általános vitán részt vettek, továbbá akik a bizottságok részletes vitáin részt vettek. Hiszen ahogy Csöbör Katalin képviselő asszony is elmondta és említette, voltak módosító javaslatai az ellenzéki képviselőknek, azonban a bizottsági vitákon nem vettek részt, nem érveltek a módosító javaslataik mellett. Az Európai Ügyek Bizottságában is a Demokratikus Koalíciónak van képviselője, nem jelent meg azon a vitán, amely a békepárti határozati javaslat részletes vitája volt.

Már a kezdetektől fogva elítéljük Oroszország agresszióját, és kiállunk Ukrajna területi integritása mellett. Ha gondolja a képviselőtársam, elismétlem (Dr. Vadai Ágnes: Nem kell.), elítéljük Oroszország agresszióját, és kiállunk Ukrajna területi integritása mellett. (Dr. Vadai Ágnes: Nem nagyon hiszem el, hogy így gondoljátok.) Már több mint 12 hónapja dúl a háború a szomszédunkban, és mi már több mint 12 hónapja egyértelműen a béke pártján állunk és a béke mellett érvelünk. Nem vártunk igazodási pontokat, nem vártunk más országokra (Dr. Vadai Ágnes: Dehogynem! A törökökre.), nem vártunk más javaslatokat, de fontosnak tartjuk, hogy szövetségeseket keressünk a béke mellett, hiszen ami a szomszédunkban dúl és a többi háború mind-mind sajnálatos (Dr. Vadai Ágnes: A gyerekekről beszélj, akiket Putyin elvisz!), a világ bármely pontján is történjen, különösen, ha civil áldozatokról, több ezer vagy több százezer civil áldozatról beszélhetünk. De a többi háborútól ez a háború olyan mértékben jelentősen különbözik, hogy ez a szomszédunkban dúl, és éppen ezért nagyon fontos, hogy a szomszédunkban dúló háborúval kapcsolatban fogalmazzunk meg egy békepárti határozatot, amely egyértelműen kinyilvánítja, hogy mi békét szeretnénk.

Tekintettel arra, hogy több képviselőtársam is a béke mellett érvelt, én ezzel együtt kérem önöket, hogy támogassák ezt a békepárti határozatot. (Csárdi Antal közbeszól.  Varga Zoltán: Szóljatok Putyinnak, hogy vonuljon ki!) És azt is kérem önöktől, mert sajnálatos módon még az általános vitán is elhangoztak olyan érvek, amelyek a fegyverek szállítását sürgették, kérem önöket, hogy tartsák tiszteletben a magyar állampolgárok, a magyar választópolgárok akaratát, akik már tavaly az országgyűlési választások során egyértelműen a béke mellett tették le a voksukat. (Dr. Vadai Ágnes: Ki nem?  Az elnök csenget.) Sajnálatos módon most ezen a vitán is elhangzott az ellenzéki képviselők részéről, hogy a szankciók működnek, és a szankciókról úgy gondolják, hogy szükséges. Ha figyeltek, akkor tudják, hogy melyik képviselő részéről hangzott el, én bízom benne, hogy volt erre lehetőség, elhangzott, hogy a szankciók működnek, a magyar embereknek volt arra lehetőségük, hogy elmondják a szankciókkal kapcsolatos véleményüket (Dr. Vadai Ágnes: Na, ez az egy igaz állítás ma.), álláspontjukat.

A magyar emberek, akik véleményt nyilvánítottak a szankciókat érintően, több mint 97 százalékuk elutasította a szankciókat, ezért kérem önöket (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), hogy tartsák tiszteletben a magyar emberek véleményét, és kérem önöket, hogy támogassák az előttünk fekvő határozati javaslatot, amely egyértelműen a béke mellett és egyértelműen a tűzszünet mellett foglal állást. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage